Sernik baskijski - przepis: puszysty, z mascarpone | Przepisy.pl pixel

Sernik baskijski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
42 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

300 gramów

6 sztuk

500 mililitrów

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Dół oraz boki smarujemy masłem. Przyklejamy papier, tak aby wystawał ponad formę (zabezpieczamy je, bo sernik urośnie).

Sernik baskijski - Krok 1

Krok 2

Do miski przekładamy serek philadelphia oraz mascarpone. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.

Sernik baskijski - Krok 2

Krok 3

Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą. Ucieramy do utrzymania gładkiej konsystencji.

Sernik baskijski - Krok 3

Krok 4

Dodajemy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy.

Sernik baskijski - Krok 4

Krok 5

Pod koniec przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy, by otrzymać dość płynną masę.

Sernik baskijski - Krok 5

Krok 6

Powstałą masę przelewamy do formy. Sernik pieczemy w temp 200°C (bez termoobiegu) ok. 60 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Sernik lekko opadnie, co jest zjawiskiem normalnym. Jego powierzchnia będzie mocno brązowa. Zostawiamy go do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce.

Sernik baskijski - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Paula

    Paula , 25.10.2024

    Jaki rozmiar tortownicy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lukier z białkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik baskijskiSernik baskijski

Jeżeli szukasz pomysłu na znakomity wypiek, sernik baskijski będzie strzałem w dziesiątkę. To pyszne ciasto wyróżnia się doskonałą i kremową konsystencją, która nie ma sobie równych. Nie czekaj i sam się o tym przekonaj, przygotowując naszą recepturę na puszysty sernik baskijski. Czeka Cię prawdziwa uczta pełna słodyczy. 

Dla kogo? 

Każdy łasuch skusi się na sernik z naszego przepisu. Połączenie śmietany kremówki, serka mascarpone oraz serka Philadelphia daje najlepsze rezultaty. Konsystencja gotowego ciasta jest nie do podrobienia. Baskijski sernik wychodzi puszysty i wręcz rozpływa się w ustach. 

Na jaką okazję? 

Jeżeli urządzasz przyjęcie, to sernik baskijski z mascarpone musi znaleźć się w imprezowym menu. Gwarantujemy, że ten wypiek zrobi z Ciebie kucharza o niezwykłych umiejętnościach i spotkasz się z licznymi pytaniami o przepis. Nie wierzysz? Przygotuj sernik i zobacz, że mieliśmy rację!  

Czy wiesz, że?  

Serek mascarpone, który znajduje się na liście składników, pochodzi z Lombardii. Ten produkt jest wytwarzany ze śmietanki, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do wypieków i deserów. Już teraz użyj go do zrobienia pysznego sernika z naszego przepisu! 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli chcesz, by sernik baskijski przepis był nieco słodszy, to możesz polać wypiek stopioną czekoladą lub karmelem. To idealna opcja dla wszystkich łasuchów. Jeżeli jednak wolisz mniej słodkie desery – nie dodawaj niczego więcej, ponieważ sernik bez dodatków jest równie smaczny.