Składniki
700 gramów
200 gramów
300 gramów
6 sztuk
500 mililitrów
60 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Dół oraz boki smarujemy masłem. Przyklejamy papier, tak aby wystawał ponad formę (zabezpieczamy je, bo sernik urośnie).
Krok 2
Do miski przekładamy serek philadelphia oraz mascarpone. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Krok 3
Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą. Ucieramy do utrzymania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Dodajemy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy.
Krok 5
Pod koniec przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy, by otrzymać dość płynną masę.
Krok 6
Powstałą masę przelewamy do formy. Sernik pieczemy w temp 200°C (bez termoobiegu) ok. 60 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Sernik lekko opadnie, co jest zjawiskiem normalnym. Jego powierzchnia będzie mocno brązowa. Zostawiamy go do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik baskijski
Jeżeli szukasz pomysłu na znakomity wypiek, sernik baskijski będzie strzałem w dziesiątkę. To pyszne ciasto wyróżnia się doskonałą i kremową konsystencją, która nie ma sobie równych. Nie czekaj i sam się o tym przekonaj, przygotowując naszą recepturę na puszysty sernik baskijski. Czeka Cię prawdziwa uczta pełna słodyczy.
Dla kogo?
Każdy łasuch skusi się na sernik z naszego przepisu. Połączenie śmietany kremówki, serka mascarpone oraz serka Philadelphia daje najlepsze rezultaty. Konsystencja gotowego ciasta jest nie do podrobienia. Baskijski sernik wychodzi puszysty i wręcz rozpływa się w ustach.
Na jaką okazję?
Jeżeli urządzasz przyjęcie, to sernik baskijski z mascarpone musi znaleźć się w imprezowym menu. Gwarantujemy, że ten wypiek zrobi z Ciebie kucharza o niezwykłych umiejętnościach i spotkasz się z licznymi pytaniami o przepis. Nie wierzysz? Przygotuj sernik i zobacz, że mieliśmy rację!
Czy wiesz, że?
Serek mascarpone, który znajduje się na liście składników, pochodzi z Lombardii. Ten produkt jest wytwarzany ze śmietanki, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do wypieków i deserów. Już teraz użyj go do zrobienia pysznego sernika z naszego przepisu!
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz, by sernik baskijski przepis był nieco słodszy, to możesz polać wypiek stopioną czekoladą lub karmelem. To idealna opcja dla wszystkich łasuchów. Jeżeli jednak wolisz mniej słodkie desery – nie dodawaj niczego więcej, ponieważ sernik bez dodatków jest równie smaczny.