Sernik baskijski - przepis: puszysty, z mascarpone | Przepisy.pl pixel

Sernik baskijski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

39 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

300 gramów

6 sztuk

500 mililitrów

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Dół oraz boki smarujemy masłem. Przyklejamy papier, tak aby wystawał ponad formę (zabezpieczamy je, bo sernik urośnie).

Sernik baskijski - Krok 1

Krok 2

Do miski przekładamy serek philadelphia oraz mascarpone. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.

Sernik baskijski - Krok 2

Krok 3

Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą. Ucieramy do utrzymania gładkiej konsystencji.

Sernik baskijski - Krok 3

Krok 4

Dodajemy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy.

Sernik baskijski - Krok 4

Krok 5

Pod koniec przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy, by otrzymać dość płynną masę.

Sernik baskijski - Krok 5

Krok 6

Powstałą masę przelewamy do formy. Sernik pieczemy w temp 200°C (bez termoobiegu) ok. 60 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Sernik lekko opadnie, co jest zjawiskiem normalnym. Jego powierzchnia będzie mocno brązowa. Zostawiamy go do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce.

Sernik baskijski - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik baskijski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik baskijskiSernik baskijski

Jeżeli szukasz pomysłu na znakomity wypiek, sernik baskijski będzie strzałem w dziesiątkę. To pyszne ciasto wyróżnia się doskonałą i kremową konsystencją, która nie ma sobie równych. Nie czekaj i sam się o tym przekonaj, przygotowując naszą recepturę na puszysty sernik baskijski. Czeka Cię prawdziwa uczta pełna słodyczy. 

Dla kogo? 

Każdy łasuch skusi się na sernik z naszego przepisu. Połączenie śmietany kremówki, serka mascarpone oraz serka Philadelphia daje najlepsze rezultaty. Konsystencja gotowego ciasta jest nie do podrobienia. Baskijski sernik wychodzi puszysty i wręcz rozpływa się w ustach. 

Na jaką okazję? 

Jeżeli urządzasz przyjęcie, to sernik baskijski z mascarpone musi znaleźć się w imprezowym menu. Gwarantujemy, że ten wypiek zrobi z Ciebie kucharza o niezwykłych umiejętnościach i spotkasz się z licznymi pytaniami o przepis. Nie wierzysz? Przygotuj sernik i zobacz, że mieliśmy rację!  

Czy wiesz, że?  

Serek mascarpone, który znajduje się na liście składników, pochodzi z Lombardii. Ten produkt jest wytwarzany ze śmietanki, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do wypieków i deserów. Już teraz użyj go do zrobienia pysznego sernika z naszego przepisu! 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli chcesz, by sernik baskijski przepis był nieco słodszy, to możesz polać wypiek stopioną czekoladą lub karmelem. To idealna opcja dla wszystkich łasuchów. Jeżeli jednak wolisz mniej słodkie desery – nie dodawaj niczego więcej, ponieważ sernik bez dodatków jest równie smaczny.