
Składniki
spód:
170 gramów
90 gramów
masa serowa:
700 gramów
250 gramów
50 gramów
80 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
wierzch ciasta:
250 gramów
50 gramów
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Zarówno dno formy jaki i brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2
Powstałą masą wykładamy spód tortownicy i dokładnie ją ugniatamy. Wkładamy tortownice na 30 min do lodówki.

Krok 3
Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Krok 4
Powstałą masę przelewamy na spód z ciasteczek. Pieczemy 1 h 20 min w temperaturze ok 150 C . Po upieczeniu sernika nie wyjmujemy tylko zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach na min. 30 min.

Krok 5
Wystudzony sernik smarujemy masą krówkową.

Krok 6
Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podprażamy płatki migdałów. Posypujemy nim sernik przed podaniem i dekorujemy kawałkami krówek.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Jak przyprawić karczek i jakich produktów nie powinno zabraknąć w kuchni? Razem z nami znajdziesz wiele apetycznych inspiracji.
Czytaj więcejCzym nadziewać chlebek pita? Jakie dodatki sprawdzą się najlepiej? Zdradzamy tajemnice pity. Sprawdźcie sami!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sernik z krówkami
Krówki to dla niejednej osoby słodkie wspomnienie dzieciństwa. Cudownie ciągnącymi się cukierkami można było delektować się naprawdę długo. Chcecie zobaczyć je w nowym wcieleniu? Sernik z krówkami zachwyci wszystkich smakoszów, niezależnie od wieku i dotychczasowych doświadczeń kulinarnych.
Dla kogo?
Wiecie, że niektóre przepisy mogą działać jak najprawdziwszy wehikuł czasu? Tym razem uwielbiane przez pokolenia krówki podacie w trochę bardziej szykownej formie.
Na jaką okazję?
Nie do końca tradycyjnym sernikiem z krówkami będą zajadać się wszyscy biesiadnicy przy stole. Rodzice i dziadkowie, którzy jako pierwsi wprowadzali Was w tajniki gotowania, poczują dumę!
Czy wiesz, że?
Studzenie ciasta przy uchylonych drzwiczkach piekarnika zapobiega opadaniu ciasta.
Dla urozmaicenia:
Dla przełamania słodkiego smaku sernika krówkowego, spód możecie przygotować przy użyciu solonych krakersów.