Sernik z krówkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1035

1819 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

9414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

125 gramów

masa serowa:

1 kilogram

5 sztuk

150 gramów

50 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, ale nie zagniataj. Otrzymane pokruszone ciasto odstaw na 20 minut do lodówki.

Sernik z krówkami - Krok 1

Krok 2

Dno kwadratowej tortownicy o boku 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 20 minut.

Sernik z krówkami - Krok 2

Krok 3

W tym czasie jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj twaróg, miękką Kasię i mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszaj.

Sernik z krówkami - Krok 3

Krok 4

Na upieczony spód wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię.

Sernik z krówkami - Krok 4

Krok 5

Na powierzchni sera ułóż rzędami krówki, lekko wciskając je w masę.

Sernik z krówkami - Krok 5

Krok 6

Całość posyp pozostałym ciastem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie otwórz piekarnik, obniż temperaturę do 120 st. i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.

Sernik z krówkami - Krok 6
17

Opinie o przepisie

  • Paula1990

    Paula1990

    Tak.Ja dodała bym do masy serowej masła orzechowego i laske wanili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba

    Sernik krówkowy wygląda bardzo ładnie i musi być apetycznie smaczny i kolorystycznie wygląda ładnie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Alicja

    Alicja Alicja

    z tym pieczeniem przy otwartych drzwiczkach to nie pomyłka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Michalik

    Martyna Michalik

    Czy pięć te 30min przy otwartych drzwiach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka

    Pieczenie przy otwartych drzwiczkach? I nie opadnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    zapisałam do pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Posańska

    Karolina Posańska

    ciasto wyszlo klejacw a nie kruszace,ktos podpowie czemu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa STUDZIŃSKA

    Teresa STUDZIŃSKA

    Czy może być forma 24x24cm? Czy sernik będzie dość wypieczony ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina  Soszynska

    Malwina Soszynska

    pyszne wyszło! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Achtelik

    Monika Achtelik

    Otwarte drzwi piekarnika i tak piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Rocławska

    Marlena Rocławska

    Te dodatkowe 30 min.to piec przy otwartych drzwiczkach piekarnika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalenka Sikora

    Magdalenka Sikora

    ciasto wyśmienite rodzina zachwycona Mama powiedziała że mogę takie piec non stop Palce lizać Polecam wszystkim i nie trudne w zrobieniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Niedziałkowska

    Ewelina Niedziałkowska

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • janina  wrobel

    janina wrobel

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolanta dziubek

    jolanta dziubek

    smakowało mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kreft

    Anna Kreft

    pycha pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna  Borkowska

    Hanna Borkowska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z krówkamiSernik z krówkami

Dodatek gotowych słodyczy do ciast to ciekawy sposób na ich urozmaicenie. Często są nim herbatniki, markizy czy kawałki batonów. Sernik z krówkami to wyborne połączenie, i w dodatku bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto na spód oraz posypkę nie wymaga wyrabiania, wystarczy połączyć je mikserem – powinno mieć niejednolitą formę drobnej kruszonki. Schłódź je, a następnie podziel na dwie części. Jedną z nich upiecz, drugą pozostawiając w lodówce. Wszystkie składniki na masę serową najlepiej wyjąć z lodówki około dwie godziny wcześniej, dzięki czemu sernik zachowa odpowiednią konsystencję, pozostanie delikatny i puszysty. Ubij je razem dokładnie, a potem wylej na upieczony spód. Na wierzchu ułóż krówki, najlepiej sprawdzą się te w kruchej wersji. Dobre będą zarówno klasyczne, jak i smakowe, na przykład czekoladowe. Wierzch ciasta posyp pozostałą częścią czekoladowej kruszonki i upiecz. Wypróbuj nasz przepis na sernik z krówkami i przekonaj się, jak znakomicie smakuje. Życzymy udanych wypieków!