Sernik z krówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1036

1872 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

90 gramów

masa serowa:

700 gramów

250 gramów

50 gramów

80 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

wierzch ciasta:

250 gramów

50 gramów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Zarówno dno formy jaki i brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami. Całość dokładnie mieszamy.

Sernik z krówkami - Krok 1

Krok 2

Powstałą masą wykładamy spód tortownicy i dokładnie ją ugniatamy. Wkładamy tortownice na 30 min do lodówki.

Sernik z krówkami - Krok 2

Krok 3

Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik z krówkami - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy na spód z ciasteczek. Pieczemy 1 h 20 min w temperaturze ok 150 C . Po upieczeniu sernika nie wyjmujemy tylko zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach na min. 30 min.

Sernik z krówkami - Krok 4

Krok 5

Wystudzony sernik smarujemy masą krówkową.

Sernik z krówkami - Krok 5

Krok 6

Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podprażamy płatki migdałów. Posypujemy nim sernik przed podaniem i dekorujemy kawałkami krówek.

Sernik z krówkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z krówkamiSernik z krówkami

Krówki to dla niejednej osoby słodkie wspomnienie dzieciństwa. Cudownie ciągnącymi się cukierkami można było delektować się naprawdę długo. Chcecie zobaczyć je w nowym wcieleniu? Sernik z krówkami zachwyci wszystkich smakoszów, niezależnie od wieku i dotychczasowych doświadczeń kulinarnych.

Dla kogo?

Wiecie, że niektóre przepisy mogą działać jak najprawdziwszy wehikuł czasu? Tym razem uwielbiane przez pokolenia krówki podacie w trochę bardziej szykownej formie.

Na jaką okazję?

Nie do końca tradycyjnym sernikiem z krówkami będą zajadać się wszyscy biesiadnicy przy stole. Rodzice i dziadkowie, którzy jako pierwsi wprowadzali Was w tajniki gotowania, poczują dumę!

Czy wiesz, że?

Studzenie ciasta przy uchylonych drzwiczkach piekarnika zapobiega opadaniu ciasta.

Dla urozmaicenia:

Dla przełamania słodkiego smaku sernika krówkowego, spód możecie przygotować przy użyciu solonych krakersów.