Sernik z krówkami - przepis z masą krówkową | Przepisy.pl pixel

Sernik z krówkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1077

2316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9871 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

90 gramów

masa serowa:

700 gramów

250 gramów

50 gramów

80 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

wierzch ciasta:

250 gramów

50 gramów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do pieczenia smarujemy masłem. Zarówno dno formy jaki i brzegi wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami. Całość dokładnie mieszamy.

Sernik z krówkami - Krok 1

Krok 2

Powstałą masą wykładamy spód tortownicy i dokładnie ją ugniatamy. Wkładamy tortownice na 30 min do lodówki.

Sernik z krówkami - Krok 2

Krok 3

Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik z krówkami - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy na spód z ciasteczek. Pieczemy 1 h 20 min w temperaturze ok 150 C . Po upieczeniu sernika nie wyjmujemy tylko zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach na min. 30 min.

Sernik z krówkami - Krok 4

Krok 5

Wystudzony sernik smarujemy masą krówkową.

Sernik z krówkami - Krok 5

Krok 6

Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podprażamy płatki migdałów. Posypujemy nim sernik przed podaniem i dekorujemy kawałkami krówek.

Sernik z krówkami - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • aga

    aga , 19.04.2024

    Mistrzostwo! Odkąd spróbowałam ten przepis, inne serniki przestały dla mnie istnieć:) Zawsze wychodzi, smak obłędny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.01.2023

    Sernik jest rewelacyjny. Spód owsiany chrupiący. Ja wcześniej go podpiekam. Krówki rządzą w tym przepisie. Mój ulubiony sernik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga

    Iga , 01.12.2022

    Z tym sernikiem moja rodzina spędza każde Święta. Naszym domowym "ulepszeniem" są czarne śląskie krówki, które dodajemy na końcu. Czujemy wtedy więź z naszymi bliskimi, z którymi nieczęsto się widzimy, dumnymi Ślązakami. Mieszkają całkiem daleko, a ostanie Święta, które razem spędziliśmy, były w 2010. Liczę, że uda nam się spotkać jeszcze w tym roku, a połączyć nas może krówkowy sernik po Śląsku :)) TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagny

    Dagny , 26.11.2021

    Uwielbiam serniki, a ten z krówkami smakuje wyśmienicie. Dodaję odrobinę mniej cukru, by nie był dla mnie zbyt słodki. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Gazda

    Agata Gazda , 08.12.2020

    TAK* to właśnie ten sernik zagości na moim świątecznym stole, ma wspaniały wygląd i myślę, że będzie również smakowity...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 03.11.2020

    Spod zrobić z podwójnej porcji i na ciut większej tortownicy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z krówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z krówkamiSernik z krówkami

Krówki to dla niejednej osoby słodkie wspomnienie dzieciństwa. Cudownie ciągnącymi się cukierkami można było delektować się naprawdę długo. Chcecie zobaczyć je w nowym wcieleniu? Sernik z krówkami zachwyci wszystkich smakoszów, niezależnie od wieku i dotychczasowych doświadczeń kulinarnych.

Dla kogo?

Wiecie, że niektóre przepisy mogą działać jak najprawdziwszy wehikuł czasu? Tym razem uwielbiane przez pokolenia krówki podacie w trochę bardziej szykownej formie.

Na jaką okazję?

Nie do końca tradycyjnym sernikiem z krówkami będą zajadać się wszyscy biesiadnicy przy stole. Rodzice i dziadkowie, którzy jako pierwsi wprowadzali Was w tajniki gotowania, poczują dumę!

Czy wiesz, że?

Studzenie ciasta przy uchylonych drzwiczkach piekarnika zapobiega opadaniu ciasta.

Dla urozmaicenia:

Dla przełamania słodkiego smaku sernika krówkowego, spód możecie przygotować przy użyciu solonych krakersów.