Ostatnio dodane | Przepisy.pl pixel

Ostatnio dodane

1425 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1425)

Babeczki na halloween
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Możesz nazywać je babeczkami albo muffinami, ale pewne rzeczy pozostają niezmienne: to bardzo por...
Mini brownie z piankami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Intensywnie czekoladowe brownie to ulubiona pozycja deserowa wszystkich miłośników czekolady. Pod...
Papryki faszerowane
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Papryki faszerowane to danie bardzo dobrze znane w polskiej kuchni, więc warto podać je nieco ina...
Parówki w cieście francuskim na halloween
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Prościej być nie może! Do zrobienia tej pysznej i niezwykle uniwersalnej przekąski wystarczą zale...
Koreański omlet
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szybka warzywna paella
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż z fasolą
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasta z liści rzodkiewki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Rzodkiewka to jedna z nowalijek, będąca wyrazistym w smaku symbolem wiosny. Biały miąższ i różowa...
Brownie z cukinii
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Deser z warzywami brzmi jak coś, co nie może się udać i dobrze smakować? Od dziś w kuchni zajmiem...
Mochi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia japońska to nie tylko kultowe już sushi. Ciasto mochi stanowi pomysł na intrygującą przek...
Puree z batatów
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Puree to popularny dodatek do dań głównych. Ziemniaczany przysmak doskonale komponuje się z różno...
Krem z pieczonej papryki
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Czego możesz spodziewać się po przepisie na krem z pieczonej papryki? Kuszącej, gęstej konsystenc...
Humus z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Kuchnia Bliskiego Wschodu staje się polskim smakoszom coraz… bliższa! Da się w niej znaleźć wiele...
Sajgonki warzywne
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przepis na sajgonki warzywne można potraktować jako pyszną inspirację, ponieważ podczas ich przyg...
Pasta z czosnku niedźwiedziego
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jasne ząbki białego czosnku pasują niemalże do każdej wytrawnej potrawy, więc niż dziwnego, że am...
Pasztet z pieczarek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Będąc na zakupach, pieczarki można włożyć do koszyka w ciemno – są produktem na tyle uniwersalnym...
Deser z tapioki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharsk...
Tort wegański
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Miłe towarzystwo, serdeczne życzenia, prezenty, balony i kolorowe girlandy – do zorganizowania ud...
Tahini - pasta sezamowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasta tahini kojarzona jest przede wszystkim jako jeden z podstawowych składników humusu, który j...
Jaglanka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Jaglanka z truskawkami, orzechami włoskimi, miodem i napojem sojowym ma poważne szanse na to, by...
Pasztet z fasoli
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
145 min.
To naprawdę niezły pasztet – z fasoli, w dodatku w wersji wegetariańskiej! Dobrze przyprawiona pr...

Ciekawostki i porady

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostatnio dodaneOstatnio dodane

Dobrze mieć w zanadrzu zestaw przepisów na sprawdzone dania, które udają się zawsze i smakują wszystkim domownikom. Tak samo warto znać sposoby na błyskawiczny obiad oraz wykwintną okazję. Pamiętajcie jednak o tym, by nie spoczywać na laurach. Każda, nawet najsmaczniejsza potrawa może się znudzić, a monotonny jadłospis nie sprzyja przyjemnym spotkaniom przy stole. Gotowanie to ciągłe poszukiwanie nowych składników i przepisów, dlatego z dumą prezentujemy nasze najnowsze odkrycia.

Dla kogo?

Zauważyliście, że bliskim coraz więcej czasu zajmuje pojawienie się przy wspólnym posiłku i nie chwytają za łyżki tak chętnie, jak kiedyś? A może sami wyczuwacie, że większość waszych dań upodobniła się do siebie, ponieważ korzystacie z tych samych przypraw i składników? Najwyższa pora na zmiany! Nie muszą być gwałtowne. Czasem wystarczy zmienić jeden dodatek lub sięgnąć po nieznany wcześniej produkt, by przypomnieć sobie, że poznawanie nowych smaków to ogromna frajda.

Na jaką okazję?

Podczas imprezy imieninowej zawsze stawiacie na stole półmisek z korniszonami? Zamieńcie je na kiszoną rzodkiewkę albo kalafiora. Ziemniaczane frytki jako dodatek do codziennego posiłku przestały już cieszyć? Przetestujcie wersję przygotowaną z kabaczka. Rolady marchewkowe i buraczane swoimi kolorami i smakiem szturmem podbiją wasze stoły. Kombinujcie, mieszajcie i miksujcie – swoboda w kuchni jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Warto zaprzyjaźnić się z kuchnią fusion. Termin ten dotyczy łączenia przepisów charakterystycznych dla najróżniejszych miejsc na świecie w spójną i bardzo apetyczną całość. Z tego względu kulinaria azjatyckie, amerykańskie lub afrykańskie można z łatwością wprowadzić na europejski grunt.

Dla urozmaicenia:

Obserwujcie pojawiające się trendy kulinarne. Międzynarodowe łączenie smaków to jedno, ale inspiracji nigdy dość. Wiele dzieje się w dziedzinie diet roślinnych. Wegetariańskie i wegańskie receptury zdobywają podniebienia nawet zdeklarowanych mięsożerców. Próbujcie kotlecików warzywnych, past, falafeli i różnorodnych warzywnych dań jednogarnkowych.