Ostatnio dodane | Przepisy.pl pixel

Ostatnio dodane

1690 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostatnio dodaneOstatnio dodane

Dobrze mieć w zanadrzu zestaw przepisów na sprawdzone dania, które udają się zawsze i smakują wszystkim domownikom. Tak samo warto znać sposoby na błyskawiczny obiad oraz wykwintną okazję. Pamiętajcie jednak o tym, by nie spoczywać na laurach. Każda, nawet najsmaczniejsza potrawa może się znudzić, a monotonny jadłospis nie sprzyja przyjemnym spotkaniom przy stole. Gotowanie to ciągłe poszukiwanie nowych składników i przepisów, dlatego z dumą prezentujemy nasze najnowsze odkrycia.

Dla kogo?

Zauważyliście, że bliskim coraz więcej czasu zajmuje pojawienie się przy wspólnym posiłku i nie chwytają za łyżki tak chętnie, jak kiedyś? A może sami wyczuwacie, że większość waszych dań upodobniła się do siebie, ponieważ korzystacie z tych samych przypraw i składników? Najwyższa pora na zmiany! Nie muszą być gwałtowne. Czasem wystarczy zmienić jeden dodatek lub sięgnąć po nieznany wcześniej produkt, by przypomnieć sobie, że poznawanie nowych smaków to ogromna frajda.

Na jaką okazję?

Podczas imprezy imieninowej zawsze stawiacie na stole półmisek z korniszonami? Zamieńcie je na kiszoną rzodkiewkę albo kalafiora. Ziemniaczane frytki jako dodatek do codziennego posiłku przestały już cieszyć? Przetestujcie wersję przygotowaną z kabaczka. Rolady marchewkowe i buraczane swoimi kolorami i smakiem szturmem podbiją wasze stoły. Kombinujcie, mieszajcie i miksujcie – swoboda w kuchni jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Warto zaprzyjaźnić się z kuchnią fusion. Termin ten dotyczy łączenia przepisów charakterystycznych dla najróżniejszych miejsc na świecie w spójną i bardzo apetyczną całość. Z tego względu kulinaria azjatyckie, amerykańskie lub afrykańskie można z łatwością wprowadzić na europejski grunt.

Dla urozmaicenia:

Obserwujcie pojawiające się trendy kulinarne. Międzynarodowe łączenie smaków to jedno, ale inspiracji nigdy dość. Wiele dzieje się w dziedzinie diet roślinnych. Wegetariańskie i wegańskie receptury zdobywają podniebienia nawet zdeklarowanych mięsożerców. Próbujcie kotlecików warzywnych, past, falafeli i różnorodnych warzywnych dań jednogarnkowych.