Ostatnio dodane | Przepisy.pl pixel

Ostatnio dodane

1690 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostatnio dodaneOstatnio dodane

Dobrze mieć w zanadrzu zestaw przepisów na sprawdzone dania, które udają się zawsze i smakują wszystkim domownikom. Tak samo warto znać sposoby na błyskawiczny obiad oraz wykwintną okazję. Pamiętajcie jednak o tym, by nie spoczywać na laurach. Każda, nawet najsmaczniejsza potrawa może się znudzić, a monotonny jadłospis nie sprzyja przyjemnym spotkaniom przy stole. Gotowanie to ciągłe poszukiwanie nowych składników i przepisów, dlatego z dumą prezentujemy nasze najnowsze odkrycia.

Dla kogo?

Zauważyliście, że bliskim coraz więcej czasu zajmuje pojawienie się przy wspólnym posiłku i nie chwytają za łyżki tak chętnie, jak kiedyś? A może sami wyczuwacie, że większość waszych dań upodobniła się do siebie, ponieważ korzystacie z tych samych przypraw i składników? Najwyższa pora na zmiany! Nie muszą być gwałtowne. Czasem wystarczy zmienić jeden dodatek lub sięgnąć po nieznany wcześniej produkt, by przypomnieć sobie, że poznawanie nowych smaków to ogromna frajda.

Na jaką okazję?

Podczas imprezy imieninowej zawsze stawiacie na stole półmisek z korniszonami? Zamieńcie je na kiszoną rzodkiewkę albo kalafiora. Ziemniaczane frytki jako dodatek do codziennego posiłku przestały już cieszyć? Przetestujcie wersję przygotowaną z kabaczka. Rolady marchewkowe i buraczane swoimi kolorami i smakiem szturmem podbiją wasze stoły. Kombinujcie, mieszajcie i miksujcie – swoboda w kuchni jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Warto zaprzyjaźnić się z kuchnią fusion. Termin ten dotyczy łączenia przepisów charakterystycznych dla najróżniejszych miejsc na świecie w spójną i bardzo apetyczną całość. Z tego względu kulinaria azjatyckie, amerykańskie lub afrykańskie można z łatwością wprowadzić na europejski grunt.

Dla urozmaicenia:

Obserwujcie pojawiające się trendy kulinarne. Międzynarodowe łączenie smaków to jedno, ale inspiracji nigdy dość. Wiele dzieje się w dziedzinie diet roślinnych. Wegetariańskie i wegańskie receptury zdobywają podniebienia nawet zdeklarowanych mięsożerców. Próbujcie kotlecików warzywnych, past, falafeli i różnorodnych warzywnych dań jednogarnkowych.