Ostatnio dodane
1508 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (1509) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Ostatnio dodane
Dobrze mieć w zanadrzu zestaw przepisów na sprawdzone dania, które udają się zawsze i smakują wszystkim domownikom. Tak samo warto znać sposoby na błyskawiczny obiad oraz wykwintną okazję. Pamiętajcie jednak o tym, by nie spoczywać na laurach. Każda, nawet najsmaczniejsza potrawa może się znudzić, a monotonny jadłospis nie sprzyja przyjemnym spotkaniom przy stole. Gotowanie to ciągłe poszukiwanie nowych składników i przepisów, dlatego z dumą prezentujemy nasze najnowsze odkrycia.
Dla kogo?
Zauważyliście, że bliskim coraz więcej czasu zajmuje pojawienie się przy wspólnym posiłku i nie chwytają za łyżki tak chętnie, jak kiedyś? A może sami wyczuwacie, że większość waszych dań upodobniła się do siebie, ponieważ korzystacie z tych samych przypraw i składników? Najwyższa pora na zmiany! Nie muszą być gwałtowne. Czasem wystarczy zmienić jeden dodatek lub sięgnąć po nieznany wcześniej produkt, by przypomnieć sobie, że poznawanie nowych smaków to ogromna frajda.
Na jaką okazję?
Podczas imprezy imieninowej zawsze stawiacie na stole półmisek z korniszonami? Zamieńcie je na kiszoną rzodkiewkę albo kalafiora. Ziemniaczane frytki jako dodatek do codziennego posiłku przestały już cieszyć? Przetestujcie wersję przygotowaną z kabaczka. Rolady marchewkowe i buraczane swoimi kolorami i smakiem szturmem podbiją wasze stoły. Kombinujcie, mieszajcie i miksujcie – swoboda w kuchni jest jak najbardziej wskazana.
Czy wiesz, że?
Warto zaprzyjaźnić się z kuchnią fusion. Termin ten dotyczy łączenia przepisów charakterystycznych dla najróżniejszych miejsc na świecie w spójną i bardzo apetyczną całość. Z tego względu kulinaria azjatyckie, amerykańskie lub afrykańskie można z łatwością wprowadzić na europejski grunt.
Dla urozmaicenia:
Obserwujcie pojawiające się trendy kulinarne. Międzynarodowe łączenie smaków to jedno, ale inspiracji nigdy dość. Wiele dzieje się w dziedzinie diet roślinnych. Wegetariańskie i wegańskie receptury zdobywają podniebienia nawet zdeklarowanych mięsożerców. Próbujcie kotlecików warzywnych, past, falafeli i różnorodnych warzywnych dań jednogarnkowych.