Zapiekanka z łososia w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z łososia w kremowym sosie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

125 mililitrów

1 opakowanie

125 mililitrów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C bez termoobiegu.

Krok 2

W garnku wymieszaj 125 ml wody, 25 g roztopionego masła, 125 ml śmietany i zawartość Zapiefixu. Zagotuj sos i gotuj mieszając przez dwie minuty.

Krok 3

Połóż łososia w naczyniu do zapiekania, zalej sosem i piecz przez 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dla orzeźwiającego smaku dodaj odrobinę soku z cytryny do sosu. Danie serwuj posypane natką pietruszki lub koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z łososia w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej