Kurczak i ziemniaki w falbankach

Autor: Paweł Psztyć

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

60 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

300 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pory, pieczarki.

Krok 2

Następnie dodajemy łyżkę mąki, dokładnie ją rozprowadzamy mlekiem. Zagotowujemy wszystko razem, na koniec dodajemy musztardę, szałwię i ziemniaki.

Krok 3

Ciasto rozkładamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy farsz z kurczaka, porów i pieczarek. Przykrywamy warstwą ciasta, smarujemy masłem. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu falbanki. Również smarujemy masłem rozpuszczonym. Pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej