Kurczak i ziemniaki w falbankach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak i ziemniaki w falbankach

Autor: 1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

300 mililitrów

60 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pory, pieczarki.

Krok 2

Następnie dodajemy łyżkę mąki, dokładnie ją rozprowadzamy mlekiem. Zagotowujemy wszystko razem, na koniec dodajemy musztardę, szałwię i ziemniaki.

Krok 3

Ciasto rozkładamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy farsz z kurczaka, porów i pieczarek. Przykrywamy warstwą ciasta, smarujemy masłem. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu falbanki. Również smarujemy masłem rozpuszczonym. Pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej