Kurczak i ziemniaki w falbankach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak i ziemniaki w falbankach

Autor: 1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

300 mililitrów

60 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pory, pieczarki.

Krok 2

Następnie dodajemy łyżkę mąki, dokładnie ją rozprowadzamy mlekiem. Zagotowujemy wszystko razem, na koniec dodajemy musztardę, szałwię i ziemniaki.

Krok 3

Ciasto rozkładamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy farsz z kurczaka, porów i pieczarek. Przykrywamy warstwą ciasta, smarujemy masłem. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu falbanki. Również smarujemy masłem rozpuszczonym. Pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej