Kurczak i ziemniaki w falbankach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak i ziemniaki w falbankach

Autor: Paweł Psztyć

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

60 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

300 mililitrów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy krótko w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy pokrojonego kurczaka, dodajemy pory, pieczarki.

Krok 2

Następnie dodajemy łyżkę mąki, dokładnie ją rozprowadzamy mlekiem. Zagotowujemy wszystko razem, na koniec dodajemy musztardę, szałwię i ziemniaki.

Krok 3

Ciasto rozkładamy w naczyniu do zapiekania, przekładamy farsz z kurczaka, porów i pieczarek. Przykrywamy warstwą ciasta, smarujemy masłem. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu falbanki. Również smarujemy masłem rozpuszczonym. Pieczemy przez 40-50 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak i ziemniaki w falbankach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej