Wiosenny kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenny kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

1011 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 szklanki

1 szklanka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki przekrój na pół. Por, jasną część cebuli dymki oraz paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

Krok 3

Dodaj cebulę, pieczarki, pora i paprykę. Wszystko smaż, aż nabierze rumianych kolorów.

Krok 4

Śmietankę wymieszaj ze szklanką wody oraz zawartością opakowania sosu śmietanowego z zielonym pieprzem Knorr.

Krok 5

Wlej sos na patelnię, dodaj posiekany szczypior z dymki i całość duś ok. 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenny kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenny kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenny kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenny kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenny kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenny kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenny kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenny kurczak z warzywami Wiosenny kurczak z warzywami

Połączenie kawałków kurczaka z warzywami i śmietankowym sosem to dobry sposób na szybki i smaczny codzienny obiad. Danie z drobiu w takiej postaci świetnie skomponuje się z wieloma dodatkami – ziemniakami, kaszami, makaronem, ryżem i sałatkami z sezonowych warzyw. Wystarczy, że podsmażysz kurczaka, a następnie dołączysz do niego pieczarki oraz pokrojone w kostkę paprykę, jasną część cebuli dymki oraz pora. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią, dolej do nich sos pieczarkowy i duś całość przez jakiś czas. Na koniec dołącz posiekany drobno szczypiorek i gotowe! Wiosenny kurczak z warzywami to także doskonały sposób na gorące danie serwowane podczas przyjęcia. Szybko je odgrzejesz i podasz np. z bagietką i sałatką lub paluszkami z ciasta francuskiego. Chcąc nieco urozmaicić potrawę, warto dodać do niej cukinię lub bakłażana. Szukasz nowego sposobu na danie z kurczakiem w roli głównej? Skorzystaj z tego przepisu. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.