Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na 4 jednakowej wielkości steki. Skrop oliwą i posyp przyprawa Knorr. Zamarynowane steki obsmaż szybko z obu stron na złoty kolor i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 1

Krok 2

Pieczywo tostowe zmiksuj na sypko w blenderze. Następnie przełóż do miski, dodaj posiekana natkę pietruszki, pestki słonecznika, masło oraz pieprz. Wymieszaj wszystko razem i wyrób jednolita masę. Dopraw do smaku.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 2

Krok 3

Sos z zielonym pieprzem przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 3

Krok 4

Przygotowany chlebowy farsz podziel na 4 części i nałóż jego porcję na każdy stek. Mięso wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Gotowe steki podawaj z przygotowanym sosem pieprzowym i np. ziemniakami lub kaszą.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast schabu możesz użyć również innego rodzaju mięsa, np. indyka lub kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 02.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzemSchab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem

Schab w sosie albo w galarecie to podstawa polskiej kuchni. Z kolei kotlet schabowy stanowi jej absolutną legendę. Chętnie zmierzymy się z nią po swojemu! Ten kawałek mięsa, aż prosi się o bardziej nowoczesną, aromatyczną oprawę – co powiesz na przepis na schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem?

Dla kogo?

Czas na soczystą, mięsną ucztę! Pieczony schab jest niebywale delikatny, więc doskonale komponuje się z wyrazistym sosem i kołderką pachnącą natką pietruszki.

Na jaką okazję?

Czas na jego zrobienie znajdziesz w nawet najbardziej napiętym grafiku. Żadna przekąska nie równa się ze smakiem domowego obiadu! Zaproś do siebie znajomych i przekonaj się, że mniej pracy w kuchni to więcej czasu na inne rozrywki.

Czy wiesz, że?

W czasie zakupów unikaj bladych i bardzo jasnych kawałków schabu. Dobrej jakości mięso posiada intensywny kolor i zwartą strukturę. Świeżą porcję rozpoznasz po białych żyłkach tłuszczu.

Dla urozmaicenia:

Ulubiona surówka wraz z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami sprawią, że schab pod kołderką w kremowym sosie będzie kompletny. Wierzch udekorowany tymiankiem tylko zyska na urodzie i aromacie!