Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na 4 jednakowej wielkości steki. Skrop oliwą i posyp przyprawa Knorr. Zamarynowane steki obsmaż szybko z obu stron na złoty kolor i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 1

Krok 2

Pieczywo tostowe zmiksuj na sypko w blenderze. Następnie przełóż do miski, dodaj posiekana natkę pietruszki, pestki słonecznika, masło oraz pieprz. Wymieszaj wszystko razem i wyrób jednolita masę. Dopraw do smaku.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 2

Krok 3

Sos z zielonym pieprzem przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 3

Krok 4

Przygotowany chlebowy farsz podziel na 4 części i nałóż jego porcję na każdy stek. Mięso wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Gotowe steki podawaj z przygotowanym sosem pieprzowym i np. ziemniakami lub kaszą.

Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast schabu możesz użyć również innego rodzaju mięsa, np. indyka lub kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 02.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona dynia
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzemSchab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem

Schab w sosie albo w galarecie to podstawa polskiej kuchni. Z kolei kotlet schabowy stanowi jej absolutną legendę. Chętnie zmierzymy się z nią po swojemu! Ten kawałek mięsa, aż prosi się o bardziej nowoczesną, aromatyczną oprawę – co powiesz na przepis na schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem?

Dla kogo?

Czas na soczystą, mięsną ucztę! Pieczony schab jest niebywale delikatny, więc doskonale komponuje się z wyrazistym sosem i kołderką pachnącą natką pietruszki.

Na jaką okazję?

Czas na jego zrobienie znajdziesz w nawet najbardziej napiętym grafiku. Żadna przekąska nie równa się ze smakiem domowego obiadu! Zaproś do siebie znajomych i przekonaj się, że mniej pracy w kuchni to więcej czasu na inne rozrywki.

Czy wiesz, że?

W czasie zakupów unikaj bladych i bardzo jasnych kawałków schabu. Dobrej jakości mięso posiada intensywny kolor i zwartą strukturę. Świeżą porcję rozpoznasz po białych żyłkach tłuszczu.

Dla urozmaicenia:

Ulubiona surówka wraz z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami sprawią, że schab pod kołderką w kremowym sosie będzie kompletny. Wierzch udekorowany tymiankiem tylko zyska na urodzie i aromacie!