Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem
łatwe
290 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
6 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na 4 jednakowej wielkości steki. Skrop oliwą i posyp przyprawa Knorr. Zamarynowane steki obsmaż szybko z obu stron na złoty kolor i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Pieczywo tostowe zmiksuj na sypko w blenderze. Następnie przełóż do miski, dodaj posiekana natkę pietruszki, pestki słonecznika, masło oraz pieprz. Wymieszaj wszystko razem i wyrób jednolita masę. Dopraw do smaku.

Krok 3
Sos z zielonym pieprzem przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Krok 4
Przygotowany chlebowy farsz podziel na 4 części i nałóż jego porcję na każdy stek. Mięso wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Gotowe steki podawaj z przygotowanym sosem pieprzowym i np. ziemniakami lub kaszą.


Dobra rada:
Zamiast schabu możesz użyć również innego rodzaju mięsa, np. indyka lub kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem
Schab w sosie albo w galarecie to podstawa polskiej kuchni. Z kolei kotlet schabowy stanowi jej absolutną legendę. Chętnie zmierzymy się z nią po swojemu! Ten kawałek mięsa, aż prosi się o bardziej nowoczesną, aromatyczną oprawę – co powiesz na przepis na schab pod kołderką ziołową w kremowym sosie z zielonym pieprzem?
Dla kogo?
Czas na soczystą, mięsną ucztę! Pieczony schab jest niebywale delikatny, więc doskonale komponuje się z wyrazistym sosem i kołderką pachnącą natką pietruszki.
Na jaką okazję?
Czas na jego zrobienie znajdziesz w nawet najbardziej napiętym grafiku. Żadna przekąska nie równa się ze smakiem domowego obiadu! Zaproś do siebie znajomych i przekonaj się, że mniej pracy w kuchni to więcej czasu na inne rozrywki.
Czy wiesz, że?
W czasie zakupów unikaj bladych i bardzo jasnych kawałków schabu. Dobrej jakości mięso posiada intensywny kolor i zwartą strukturę. Świeżą porcję rozpoznasz po białych żyłkach tłuszczu.
Dla urozmaicenia:
Ulubiona surówka wraz z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami sprawią, że schab pod kołderką w kremowym sosie będzie kompletny. Wierzch udekorowany tymiankiem tylko zyska na urodzie i aromacie!