Chrupiąca surówka zimowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca surówka zimowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

0.25 sztuki

0.5 pęczka

0.25 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kalarepkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobne słupki. Kapustę szatkujemy w drobne paseczki.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Cebule obieramy i kroimy w jak najdrobniejsza kosteczkę.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, oprószamy szczyptą pieprzu i soli i mieszamy.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 3

Krok 4

Majonez łączymy z jogurtem oraz sosem sałatkowym. Sos wlewamy do sałatki i wszystko razem mieszamy.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 4
 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z dyni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej