Chrupiąca surówka zimowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca surówka zimowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

0.25 sztuki

0.5 pęczka

0.25 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kalarepkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobne słupki. Kapustę szatkujemy w drobne paseczki.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Cebule obieramy i kroimy w jak najdrobniejsza kosteczkę.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, oprószamy szczyptą pieprzu i soli i mieszamy.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 3

Krok 4

Majonez łączymy z jogurtem oraz sosem sałatkowym. Sos wlewamy do sałatki i wszystko razem mieszamy.

Chrupiąca surówka zimowa - Krok 4
 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca surówka zimowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej