Sałatka z fasolki szparagowej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolki szparagowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

181

378 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 opakowania

1 pęczek

1 łyżka

8 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść i ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź. Uważaj, aby jej nie rozgotować.

Krok 2

W kielichu blendera umieść listki bazylii, pestki słonecznika, wodę, oliwę oraz włoski sos sałatkowy. Całość zmiksuj na gładko.

Krok 3

W misce wymieszaj fasolkę wraz z przygotowanym sosem i przełóż do salaterki. Podawaj z ziołową bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić sałatkę dodaj np. pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z roszponki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolki szparagowejSałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z jędrnej i chrupkiej fasolki polanej aromatycznym ziołowym dressingiem to godna polecenia przekąska na letnie dni. Podasz ją także jako przystawkę podczas grilla lub dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, np. pieczonego kurczaka lub ryby. Na początek będziesz potrzebować sporego pęczka świeżej fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej. Umyj ją, poodcinaj końcówki z obu stron i usuń nitkowate włókna. Następnie ugotuj fasolkę tak, by nadal pozostała sprężysta, odcedź i odstaw do przestygnięcia. Garść świeżych listków bazylii umieść w kielichu blendera razem z wodą, oliwą oraz błyskawicznym włoskim sosem sałatkowym. Dodaj także pestki słonecznika, które możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki, jednolity sos. Polej nim ugotowaną wcześniej fasolkę i podawaj z ziołową grzanką z bagietki lub ciabattą. Ten przepis udowadnia, że do przyrządzenia pysznego dania wystarczy tylko kilka prostych składników.