Niemiecka sałatka z fasolki szparagowej - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolki szparagowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

187

heart
420 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1621 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5070 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 opakowania

1 pęczek

1 łyżka

8 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść i ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź. Uważaj, aby jej nie rozgotować.

Krok 2

W kielichu blendera umieść listki bazylii, pestki słonecznika, wodę, oliwę oraz włoski sos sałatkowy. Całość zmiksuj na gładko.

Krok 3

W misce wymieszaj fasolkę wraz z przygotowanym sosem i przełóż do salaterki. Podawaj z ziołową bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić sałatkę dodaj np. pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę.

1

Opinie o przepisie

  • Janusz

    Janusz , 07.07.2022

    Dziękuję za ten prosty przepis! Zrobiłem sałatkę i wszystkim bardzo smakowała. Dodatkowo dodałem pomidorki koktajlowe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolki szparagowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolki szparagowejSałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z jędrnej i chrupkiej fasolki polanej aromatycznym ziołowym dressingiem to godna polecenia przekąska na letnie dni. Podasz ją także jako przystawkę podczas grilla lub dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, np. pieczonego kurczaka lub ryby. Na początek będziesz potrzebować sporego pęczka świeżej fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej. Umyj ją, poodcinaj końcówki z obu stron i usuń nitkowate włókna. Następnie ugotuj fasolkę tak, by nadal pozostała sprężysta, odcedź i odstaw do przestygnięcia. Garść świeżych listków bazylii umieść w kielichu blendera razem z wodą, oliwą oraz błyskawicznym włoskim sosem sałatkowym. Dodaj także pestki słonecznika, które możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki, jednolity sos. Polej nim ugotowaną wcześniej fasolkę i podawaj z ziołową grzanką z bagietki lub ciabattą. Ten przepis udowadnia, że do przyrządzenia pysznego dania wystarczy tylko kilka prostych składników.