Gotowanie fasolki szparagowej – delikatnej w smaku żółtej i wyrazistszej zielonej – będzie proste, jeśli zastosujesz kilka trików. Sprawdź też, z czym warto ją podawać. Zapraszamy do lektury!
Przygotowanie i gotowanie fasolki szparagowej:
- Fasolkę starannie przebierz, wypłucz i pozbądź się jej końcówek. W przypadku warzyw z późnych zbiorów konieczne będzie również usunięcie stwardniałych włókien. Tę czynność ułatwisz sobie, jeśli w trakcie usuwania końcówek, nie będziesz ich przecinać do końca i delikatnie pociągniesz za łyko. Fasolkę możesz również zalać na chwilę wrzątkiem – wtedy jej obieranie będzie jeszcze prostsze.
- W dużym garnku zagotuj wodę – odpowiednia proporcja to 4 litry na każdy kilogram fasolki szparagowej. Dodaj do niej 2 płaskie łyżki soli i cukru – dzięki temu wydobędziesz pełnię smaku warzyw. Pamiętaj, że fasolkę wrzuca się do zimnej wody, a czas gotowania liczy się od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Gotuj ją na małym ogniu, bez przykrycia.
- Jak długo gotować fasolkę szparagową? Wszystko zależne jest od tego, czy przygotowujesz młodą czy starszą. Pierwsza powinna być gotowa po ok. 8 minutach, druga może potrzebować nawet do 10 minut, aby osiągnąć pożądaną miękkość. Podane czasy odnoszą się do żółtej odmiany warzywa. Zieloną fasolkę gotuje się dłużej – od 12 do 15 minut. Na bieżąco kontroluj jej stan.
- Czy ugotowaną fasolkę trzeba przelewać zimną wodą? Nie jest to konieczne, jeśli gotujesz ją do potraw na ciepło. Zabieg taki sprawdzi się jednak do fasolki na zimno, np. w sałatce z fasolki szparagowej.
Gotowanie fasolki szparagowej to nic trudnego. Do czego, oprócz sałatki, warto ją wykorzystać? Sprawdź przepis na fasolkę szparagową w boczku. Smaczna będzie też zupa z fasolki szparagowej i pieczarek. Udanego gotowania!
Komentarze (1)