Fasolka szparagowa w boczku: zawijana | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

600 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

50 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść z włókien i ogonków. Następnie obgotuj w wodzie, aż będzie krucha lecz nie zbyt miękka.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 1

Krok 2

Rozłóż dwa plastry boczku, nałóż kilka fasolek i zwijaj „snopki”. Czynność powtórz do wyczerpania boczku i fasolki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 2

Krok 3

Snopki obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił i dobrze skleił całość, następnie włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i wodą zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 4

Krok 5

Wyjmij fasolkę z pieca. Polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Proste sajgonki
czas przygotowania
44 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa w boczkuFasolka szparagowa w boczku

Jeżeli szukasz przepisu na smaczną przekąskę, która sprawdzi się na letnim przyjęciu w ogrodzie lub uroczystej kolacji, znalazłeś się w odpowiednim miejscu! Fasolka szparagowa w boczku to wykwintna przystawka, która jest smacznym połączeniem delikatnych warzyw i aromatycznej wędliny. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj fasolkę szparagową w boczku na przekąskę lub przystawkę. Życzymy smacznego.

Dla kogo?

Prosto i smacznie. Jeśli najbardziej lubisz właśnie taki styl gotowania, przygotuj fasolkę szparagową zawijaną w boczku. Przepis łatwo jest zapamiętać, więc wracać do niego będziesz bardzo często.

Na jaką okazję?

Podaj fasolkę szparagową z boczkiem, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Przygotowania rozpocznij od ugotowania fasolki, uważając, by nie zmiękła za bardzo i pozostała krucha. Następnie zawijaj po kilka sztuk w plaster boczku i smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, a gdy mięso się zarumieni, włóż całość do piekarnika. W tym czasie przygotuj koperkowo-ziołowy sos do sałatek. Efektowną fasolkę zawijaną boczkiem przyrządzisz błyskawicznie!

Czy wiesz, że?

Do zrobienia fasolki szparagowej w boczku, użyć możesz warzyw mrożonych. Trzeba jednak szczególnie uważać, by nie rozgotować strączków.

Dla urozmaicenia:

Gotową przystawkę serwuj ze świeżą sałatą skropioną sosem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, a także z pszennym pieczywem. Całość posyp świeżymi ziołami – bazylią, oregano lub tymiankiem. Fasolkę zawijaną w boczku podawaj z ulubionymi gęstymi sosami – doskonale sprawdzi się czosnkowy, ziołowy albo pomidorowy.