
Składniki
6 plastrów
600 gramów
1 opakowanie
80 mililitrów
50 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę oczyść z włókien i ogonków. Następnie obgotuj w wodzie, aż będzie krucha lecz nie zbyt miękka.

Krok 2
Rozłóż dwa plastry boczku, nałóż kilka fasolek i zwijaj „snopki”. Czynność powtórz do wyczerpania boczku i fasolki.

Krok 3
Snopki obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił i dobrze skleił całość, następnie włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i wodą zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 5
Wyjmij fasolkę z pieca. Polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fasolka szparagowa w boczku
Jeżeli szukasz przepisu na smaczną przekąskę, która sprawdzi się na letnim przyjęciu w ogrodzie lub uroczystej kolacji, znalazłeś się w odpowiednim miejscu! Fasolka szparagowa w boczku to wykwintna przystawka, która jest smacznym połączeniem delikatnych warzyw i aromatycznej wędliny. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj fasolkę szparagową w boczku na przekąskę lub przystawkę. Życzymy smacznego.
Dla kogo?
Prosto i smacznie. Jeśli najbardziej lubisz właśnie taki styl gotowania, przygotuj fasolkę szparagową zawijaną w boczku. Przepis łatwo jest zapamiętać, więc wracać do niego będziesz bardzo często.
Na jaką okazję?
Podaj fasolkę szparagową z boczkiem, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Przygotowania rozpocznij od ugotowania fasolki, uważając, by nie zmiękła za bardzo i pozostała krucha. Następnie zawijaj po kilka sztuk w plaster boczku i smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, a gdy mięso się zarumieni, włóż całość do piekarnika. W tym czasie przygotuj koperkowo-ziołowy sos do sałatek. Efektowną fasolkę zawijaną boczkiem przyrządzisz błyskawicznie!
Czy wiesz, że?
Do zrobienia fasolki szparagowej w boczku, użyć możesz warzyw mrożonych. Trzeba jednak szczególnie uważać, by nie rozgotować strączków.
Dla urozmaicenia:
Gotową przystawkę serwuj ze świeżą sałatą skropioną sosem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, a także z pszennym pieczywem. Całość posyp świeżymi ziołami – bazylią, oregano lub tymiankiem. Fasolkę zawijaną w boczku podawaj z ulubionymi gęstymi sosami – doskonale sprawdzi się czosnkowy, ziołowy albo pomidorowy.