Fasolka szparagowa w boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

271 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

600 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

50 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść z włókien i ogonków. Następnie obgotuj w wodzie, aż będzie krucha lecz nie zbyt miękka.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 1

Krok 2

Rozłóż dwa plastry boczku, nałóż kilka fasolek i zwijaj „snopki”. Czynność powtórz do wyczerpania boczku i fasolki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 2

Krok 3

Snopki obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił i dobrze skleił całość, następnie włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i wodą zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 4

Krok 5

Wyjmij fasolkę z pieca. Polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia ze śmietaną
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa w boczkuFasolka szparagowa w boczku

Jeżeli szukasz przepisu na smaczną przekąskę, która sprawdzi się na letnim przyjęciu w ogrodzie lub uroczystej kolacji, znalazłeś się w odpowiednim miejscu! Fasolka szparagowa w boczku to wykwintna przystawka, która jest smacznym połączeniem delikatnych warzyw i aromatycznej wędliny. Przygotowania rozpocznij od ugotowania fasolki, uważając, by nie zmiękła za bardzo i pozostała krucha. Następnie zawijaj po kilka sztuk w plaster boczku i smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, a gdy mięso się zarumieni, włóż całość do piekarnika. W tym czasie przygotuj koperkowo-ziołowy sos do sałatek. Gotową przystawkę serwuj ze świeżą sałatą skropioną sosem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, a także z pszennym pieczywem. Całość posyp świeżymi ziołami – bazylią, oregano lub tymiankiem. Serwuj z ulubionymi gęstymi sosami –  doskonale sprawdzi się czosnkowy, ziołowy albo pomidorowy. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj fasolkę szparagową w boczku na przekąskę lub przystawkę. Życzymy smacznego.