Fasolka szparagowa w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

263 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

600 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

50 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść z włókien i ogonków. Następnie obgotuj w wodzie, aż będzie krucha lecz nie zbyt miękka.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 1

Krok 2

Rozłóż dwa plastry boczku, nałóż kilka fasolek i zwijaj „snopki”. Czynność powtórz do wyczerpania boczku i fasolki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 2

Krok 3

Snopki obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił i dobrze skleił całość, następnie włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i wodą zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 4

Krok 5

Wyjmij fasolkę z pieca. Polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zalewajka na żeberku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa w boczkuFasolka szparagowa w boczku

Jeżeli szukasz przepisu na smaczną przekąskę, która sprawdzi się na letnim przyjęciu w ogrodzie lub uroczystej kolacji, znalazłeś się w odpowiednim miejscu! Fasolka szparagowa w boczku to wykwintna przystawka, która jest smacznym połączeniem delikatnych warzyw i aromatycznej wędliny. Przygotowania rozpocznij od ugotowania fasolki, uważając, by nie zmiękła za bardzo i pozostała krucha. Następnie zawijaj po kilka sztuk w plaster boczku i smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, a gdy mięso się zarumieni, włóż całość do piekarnika. W tym czasie przygotuj koperkowo-ziołowy sos do sałatek. Gotową przystawkę serwuj ze świeżą sałatą skropioną sosem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, a także z pszennym pieczywem. Całość posyp świeżymi ziołami – bazylią, oregano lub tymiankiem. Serwuj z ulubionymi gęstymi sosami –  doskonale sprawdzi się czosnkowy, ziołowy albo pomidorowy. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj fasolkę szparagową w boczku na przekąskę lub przystawkę. Życzymy smacznego.