Fasolka szparagowa w boczku: zawijana | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa w boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
301 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

600 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

50 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść z włókien i ogonków. Następnie obgotuj w wodzie, aż będzie krucha lecz nie zbyt miękka.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 1

Krok 2

Rozłóż dwa plastry boczku, nałóż kilka fasolek i zwijaj „snopki”. Czynność powtórz do wyczerpania boczku i fasolki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 2

Krok 3

Snopki obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił i dobrze skleił całość, następnie włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i wodą zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 4

Krok 5

Wyjmij fasolkę z pieca. Polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Fasolka szparagowa w boczku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa w boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa w boczkuFasolka szparagowa w boczku

Jeżeli szukasz przepisu na smaczną przekąskę, która sprawdzi się na letnim przyjęciu w ogrodzie lub uroczystej kolacji, znalazłeś się w odpowiednim miejscu! Fasolka szparagowa w boczku to wykwintna przystawka, która jest smacznym połączeniem delikatnych warzyw i aromatycznej wędliny. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj fasolkę szparagową w boczku na przekąskę lub przystawkę. Życzymy smacznego.

Dla kogo?

Prosto i smacznie. Jeśli najbardziej lubisz właśnie taki styl gotowania, przygotuj fasolkę szparagową zawijaną w boczku. Przepis łatwo jest zapamiętać, więc wracać do niego będziesz bardzo często.

Na jaką okazję?

Podaj fasolkę szparagową z boczkiem, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach. Przygotowania rozpocznij od ugotowania fasolki, uważając, by nie zmiękła za bardzo i pozostała krucha. Następnie zawijaj po kilka sztuk w plaster boczku i smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, a gdy mięso się zarumieni, włóż całość do piekarnika. W tym czasie przygotuj koperkowo-ziołowy sos do sałatek. Efektowną fasolkę zawijaną boczkiem przyrządzisz błyskawicznie!

Czy wiesz, że?

Do zrobienia fasolki szparagowej w boczku, użyć możesz warzyw mrożonych. Trzeba jednak szczególnie uważać, by nie rozgotować strączków.

Dla urozmaicenia:

Gotową przystawkę serwuj ze świeżą sałatą skropioną sosem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, a także z pszennym pieczywem. Całość posyp świeżymi ziołami – bazylią, oregano lub tymiankiem. Fasolkę zawijaną w boczku podawaj z ulubionymi gęstymi sosami – doskonale sprawdzi się czosnkowy, ziołowy albo pomidorowy.