Pieczone ziemniaki Hasselback przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki Hasselback

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

1

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 200 C ok. 60 min. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb.

Krok 2

Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak.

Krok 3

Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu, przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej