Pieczone ziemniaki Hasselback przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki Hasselback

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 200 C ok. 60 min. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb.

Krok 2

Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak.

Krok 3

Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu, przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej