Pieczone ziemniaki Hasselback przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki Hasselback

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

1

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 200 C ok. 60 min. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb.

Krok 2

Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak.

Krok 3

Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu, przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia pod parmezanem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej