Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

325 gramów

1 litr

800 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

120 gramów

3 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

4 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2

Soczewice przepłucz i ugotuj w 1l wody z dodatkiem kostki Knorr. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj ok 15-20 minut.

Krok 3

Na osobnej dużej patelni podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Jak się zeszklą dodaj imbir oraz wszystkie przyprawy. Smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Teraz dodaj pomidory, smaż kolejne 2 minuty i dodaj soczewicę (wraz z wodą). Całość lekko wymieszaj i gotuj na małym ogniu 10 minut lub do momentu kiedy potrawa lekko zgęstnieje i zrobi się kremowa.

Krok 5

Dodaj szpinak, lekko wymieszaj i podawaj. Do podania polej dhal gęstym jogurtem i porwij na wierzch świeże listki kolendry. Dodaj chlebek naan.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie można podawać w formie zupy lub gulaszu. Jest bardzo sycące. Czerwoną soczewicę możesz zastąpić np. zieloną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiemIndyjski Dhal Masala z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem

Dziś przypraw nie szczędzimy! Aromat wydobywający się z kuchni zwróci uwagę najbardziej wybrednego i wymagającego smakosza. Kombinacja kurkumy, wędzonej papryki, imbiru, kuminu i garam masali w przepisie na indyjski Dhal Masala fantastycznie wzbogaci smak warzywnych składników. Podstawą dania jest czerwona soczewica, którą połączysz z pomarańczowymi pomidorkami i szpinakiem. Czeka cię niezapomniana uczta!

Dla kogo?

Kuchenny minimalizm nie jest dla ciebie i lubisz, gdy na talerzu nie brakuje kolorowych składników? Indyjski Dhal Masala ze szpinakiem i pomidorkami ma szansę stać się twoim ulubionym przysmakiem.

Na jaką okazję?

W weekend pozwól sobie na swobodę w podejściu do jedzenia. Oprócz przyrządzania indyjskiego Dhal Masala z pomidorkami, zadbaj też o tematyczne dekoracje oraz podkład muzyczny. Zorganizuj sobie podróż do Azji bez wychodzenia z domu.

Czy wiesz, że?

Szukając inspiracji na dania wegetariańskie, zwracaj uwagę przede wszystkim na receptury pochodzące z południa Indii.

Dla urozmaicenia:

W indyjskich specjałach roślinnych takich jak Dhal Masala z pomidorkami i szpinakiem sprawdzają się też ciecierzyca i bakłażany.