
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
0.75 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 cm
1 garść
2 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na desce do krojenia posiekaj drobno papryczkę chili, cebulę, kolendrę oraz czosnek. Na tarce na małych oczkach zetrzyj korzeń imbiru.

Krok 2
Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili. Ziemniaki w mundurkach (ze skórką) dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj. W oddzielnym garnku ugotuj też marchewkę.

Krok 3
Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę marchew, zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski i przyprawę Garam Masala Knorr. Całość uzupełnij o posiekaną natkę kolendry, posiekaną zieloną cebulkę dymkę oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Z powstałego farszu uformuj małe Aloo tikki – 3-4-centymetrowe kulki spłaszcz ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.


Dobra rada:
Indyjskie placki ziemniaczane Aloo Tikki serwuj z sosem chutney lub raitą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane aloo tikki
Kuchnia indyjska to głównie różnego rodzaju placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę Aloo tikki. W naszym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.
Dla kogo?
Komu posmakują placki Aloo tikki? Przepis spodoba się fanom kuchni indyjskiej, gdyż właśnie te placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.
Na jakie okazje?
Aloo tikki może być serwowane jako smaczna przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane Aloo tikki to jedno z dań, które nie wymaga podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno, jak i na ciepło.
Dla urozmaicenia:
Indyjskie placki ziemniaczane Aloo tikki można serwować z pomidorowym sosem chutney lub raita. Zanurzone w aromatycznych sosach ziemniaczane kąski będą rozpływać się w ustach.


































