
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
0.75 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 cm
1 garść
2 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na desce do krojenia posiekaj drobno papryczkę chili, cebulę, kolendrę oraz czosnek. Na tarce na małych oczkach zetrzyj korzeń imbiru.

Krok 2
Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili. Ziemniaki w mundurkach (ze skórką) dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj. W oddzielnym garnku ugotuj też marchewkę.

Krok 3
Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę marchew, zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski i przyprawę Garam Masala Knorr. Całość uzupełnij o posiekaną natkę kolendry, posiekaną zieloną cebulkę dymkę oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Z powstałego farszu uformuj małe Aloo tikki – 3-4-centymetrowe kulki spłaszcz ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.


Dobra rada:
Indyjskie placki ziemniaczane Aloo Tikki serwuj z sosem chutney lub raitą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane aloo tikki
Kuchnia indyjska to głównie różnego rodzaju placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę Aloo tikki. W naszym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.
Dla kogo?
Komu posmakują placki Aloo tikki? Przepis spodoba się fanom kuchni indyjskiej, gdyż właśnie te placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.
Na jakie okazje?
Aloo tikki może być serwowane jako smaczna przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane Aloo tikki to jedno z dań, które nie wymaga podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno, jak i na ciepło.
Dla urozmaicenia:
Indyjskie placki ziemniaczane Aloo tikki można serwować z pomidorowym sosem chutney lub raita. Zanurzone w aromatycznych sosach ziemniaczane kąski będą rozpływać się w ustach.