Placki ziemniaczane aloo tikki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki ziemniaczane aloo tikki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 cm

1 garść

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj chili, cebulę i czosnek. Zetrzyj na tarce imbir, pokrój natkę kolendry i cebulkę dymkę.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 2

Krok 3

Ugotuj nieobrane ziemianki i marchew, a następnie wystudź je i obierz. Ziemniaki nieco zgnieć tłuczkiem. Marchew pokrój w kostkę, dodaj do niej zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski, przyprawę Garam Masala Knorr, posiekaną natkę kolendry i zieloną cebulkę oraz mąkę.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 3

Krok 4

Z powstałego farszu uformuj małe, 3–4-centymetrowe kulki, spłaszcz je ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, na złoty kolor.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie serwuj z sosem chutney lub raitą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane aloo tikkiPlacki ziemniaczane aloo tikki

Kuchnia indyjska to głównie placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę aloo tikki. W poniższym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.

Dla kogo?

Fanów kuchni indyjskiej, gdyż placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.

Na jakie okazje?

Oczywiście, do dań orientalnych z Indii. Aloo tikki być jednak również serwowane jako przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek na słodko.

Czy wiesz, że?

Placki ziemniaczane aloo tikki to jedno z dań, które nie wymagają podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno i na ciepło.

Dla urozmaicenia:

Aloo tikki można również serwować z sosem chutney lub raitą.