Placki ziemniaczane aloo tikki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane aloo tikki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 cm

1 garść

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na desce do krojenia posiekaj drobno papryczkę chili, cebulę, kolendrę oraz czosnek. Na tarce na małych oczkach zetrzyj korzeń imbiru.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili. Ziemniaki w mundurkach (ze skórką) dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i ugotuj. W oddzielnym garnku ugotuj też marchewkę.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 2

Krok 3

Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę marchew, zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski i przyprawę Garam Masala Knorr. Całość uzupełnij o posiekaną natkę kolendry, posiekaną zieloną cebulkę dymkę oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 3

Krok 4

Z powstałego farszu uformuj małe Aloo tikki – 3-4-centymetrowe kulki spłaszcz ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Indyjskie placki ziemniaczane Aloo Tikki serwuj z sosem chutney lub raitą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab po bałkańsku
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane aloo tikkiPlacki ziemniaczane aloo tikki

Kuchnia indyjska to głównie różnego rodzaju placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę Aloo tikki. W naszym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.

Dla kogo?

Komu posmakują placki Aloo tikki? Przepis spodoba się fanom kuchni indyjskiej, gdyż właśnie te placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.

Na jakie okazje?

Aloo tikki może być serwowane jako smaczna przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek.

Czy wiesz, że?

Placki ziemniaczane Aloo tikki to jedno z dań, które nie wymaga podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno, jak i na ciepło.

Dla urozmaicenia:

Indyjskie placki ziemniaczane Aloo tikki można serwować z pomidorowym sosem chutney lub raita. Zanurzone w aromatycznych sosach ziemniaczane kąski będą rozpływać się w ustach.