Placki ziemniaczane aloo tikki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane aloo tikki

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

0.75 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 cm

1 garść

2 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj chili, cebulę i czosnek. Zetrzyj na tarce imbir, pokrój natkę kolendry i cebulkę dymkę.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 2

Krok 3

Ugotuj nieobrane ziemianki i marchew, a następnie wystudź je i obierz. Ziemniaki nieco zgnieć tłuczkiem. Marchew pokrój w kostkę, dodaj do niej zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski, przyprawę Garam Masala Knorr, posiekaną natkę kolendry i zieloną cebulkę oraz mąkę.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 3

Krok 4

Z powstałego farszu uformuj małe, 3–4-centymetrowe kulki, spłaszcz je ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, na złoty kolor.

Placki ziemniaczane aloo tikki - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Danie serwuj z sosem chutney lub raitą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane aloo tikki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane aloo tikkiPlacki ziemniaczane aloo tikki

Kuchnia indyjska to głównie placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę aloo tikki. W poniższym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.

Dla kogo?

Fanów kuchni indyjskiej, gdyż placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.

Na jakie okazje?

Oczywiście, do dań orientalnych z Indii. Aloo tikki być jednak również serwowane jako przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek na słodko.

Czy wiesz, że?

Placki ziemniaczane aloo tikki to jedno z dań, które nie wymagają podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno i na ciepło.

Dla urozmaicenia:

Aloo tikki można również serwować z sosem chutney lub raitą.