Składniki
3 sztuki
2 sztuki
0.75 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 cm
1 garść
2 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj chili, cebulę i czosnek. Zetrzyj na tarce imbir, pokrój natkę kolendry i cebulkę dymkę.
Krok 2
Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili.
Krok 3
Ugotuj nieobrane ziemianki i marchew, a następnie wystudź je i obierz. Ziemniaki nieco zgnieć tłuczkiem. Marchew pokrój w kostkę, dodaj do niej zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski, przyprawę Garam Masala Knorr, posiekaną natkę kolendry i zieloną cebulkę oraz mąkę.
Krok 4
Z powstałego farszu uformuj małe, 3–4-centymetrowe kulki, spłaszcz je ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, na złoty kolor.
Dobra rada:
Danie serwuj z sosem chutney lub raitą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane aloo tikki
Kuchnia indyjska to głównie placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę aloo tikki. W poniższym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.
Dla kogo?
Fanów kuchni indyjskiej, gdyż placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.
Na jakie okazje?
Oczywiście, do dań orientalnych z Indii. Aloo tikki być jednak również serwowane jako przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek na słodko.
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane aloo tikki to jedno z dań, które nie wymagają podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno i na ciepło.
Dla urozmaicenia:
Aloo tikki można również serwować z sosem chutney lub raitą.