
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
0.75 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 cm
1 garść
2 łyżki
4 łyżki
4 sztuki
1 pęczek
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj chili, cebulę i czosnek. Zetrzyj na tarce imbir, pokrój natkę kolendry i cebulkę dymkę.
Krok 2
Na patelni zeszklij cebulę, czosnek i chili.
Krok 3
Ugotuj nieobrane ziemianki i marchew, a następnie wystudź je i obierz. Ziemniaki nieco zgnieć tłuczkiem. Marchew pokrój w kostkę, dodaj do niej zielony groszek, starty imbir, podsmażone warzywa z patelni, kmin rzymski, przyprawę Garam Masala Knorr, posiekaną natkę kolendry i zieloną cebulkę oraz mąkę.
Krok 4
Z powstałego farszu uformuj małe, 3–4-centymetrowe kulki, spłaszcz je ręką i obtocz w bułce tartej. Smaż na gorącym oleju, na złoty kolor.
Dobra rada:
Danie serwuj z sosem chutney lub raitą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Garam Masala Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane aloo tikki
Kuchnia indyjska to głównie placki! Rotti, naan lub chapati, czyli najpopularniejsze z nich, to ledwie wierzchołek góry lodowej. Są przez Hindusów traktowane jako chleb i stanowią dodatek do prawie każdego dania — od curry przez masalę po raitę. Istnieje również odmiana, która ma całkiem dużo wspólnego ze znanymi i lubianymi plackami ziemniaczanymi, a w języki hindi nosi nazwę aloo tikki. W poniższym przepisie dowiesz się, jak je przygotować.
Dla kogo?
Fanów kuchni indyjskiej, gdyż placki stanowią nieodzowny element większości hinduskich potraw.
Na jakie okazje?
Oczywiście, do dań orientalnych z Indii. Aloo tikki być jednak również serwowane jako przekąska w ciągu dnia, lekkie śniadanie do pracy lub podwieczorek na słodko.
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane aloo tikki to jedno z dań, które nie wymagają podgrzewania. Smakują równie dobrze na zimno i na ciepło.
Dla urozmaicenia:
Aloo tikki można również serwować z sosem chutney lub raitą.