Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
20 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę oczyść i pokrój w grubą kostkę. Skrop oliwą i posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu. Suszone grzyby namocz w 150 mililitrach wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Wodę z moczenia pozostaw.
Krok 2
Pieczarki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Brokuła podziel na małe różyczki, a następnie sparz je krótko w osolonym wrzątku.
Krok 3
Fix Knorr rozmieszaj z wodą z moczenia grzybów i śmietaną.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę i pieczarki. Zrumienione przełóż do miseczki.
Krok 5
Na tej samej, dobrze rozgrzanej patelni, przesmaż pokrojone mięso. Następnie dodaj z powrotem pieczarki z cebulą oraz namoczone i pokrojone podgrzybki.
Krok 6
Całość zalej rozmieszanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy mięso będzie gotowe.
Krok 7
Dodaj brokuły i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podawaj z makaronem lub kaszą gryczaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowina w sosie pieczarkowym
Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonymi mięsami, podkreślając ich smak. Do przyrządzenia tego dania użyj polędwicy wołowej, czyli delikatnej sztuki mięsa, która po przyrządzeniu pozostaje krucha oraz soczysta. Zamarynuj ją w oliwie i świeżym rozmarynie, a następnie przygotuj sos pieczarkowy na bazie wody z suszonych grzybów i śmietany. Podsmaż cebulę i pieczarki, aż lekko się zarumienią, po czym odłóż na bok. Podsmaż też zamarynowane mięso wołowe – nie rób jednak tego zbyt długo. Wystarczy, że przestanie być surowe na zewnątrz, a w środku pozostaną jego soki. Dodaj pieczarki i zalej całość sosem. Gotuj wszystko, aż mięso zmięknie (będzie to uzależnione od grubości kostki, w którą zostało pokrojone), a sos stanie się gęsty i aksamitny. Wołowinę w sosie pieczarkowym serwuj z makaronem albo kaszą gryczaną, z dodatkiem buraków ćwikłowych lub surówki z czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.