Wołowina w sosie pieczarkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

20 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę oczyść i pokrój w grubą kostkę. Skrop oliwą i posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu. Suszone grzyby namocz w 150 mililitrach wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Wodę z moczenia pozostaw.

Krok 2

Pieczarki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Brokuła podziel na małe różyczki, a następnie sparz je krótko w osolonym wrzątku.

Krok 3

Fix Knorr rozmieszaj z wodą z moczenia grzybów i śmietaną.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę i pieczarki. Zrumienione przełóż do miseczki.

Krok 5

Na tej samej, dobrze rozgrzanej patelni, przesmaż pokrojone mięso. Następnie dodaj z powrotem pieczarki z cebulą oraz namoczone i pokrojone podgrzybki.

Krok 6

Całość zalej rozmieszanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy mięso będzie gotowe.

Krok 7

Dodaj brokuły i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podawaj z makaronem lub kaszą gryczaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina w sosie pieczarkowymWołowina w sosie pieczarkowym

Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonymi mięsami, podkreślając ich smak. Do przyrządzenia tego dania użyj polędwicy wołowej, czyli delikatnej sztuki mięsa, która po przyrządzeniu pozostaje krucha oraz soczysta. Zamarynuj ją w oliwie i świeżym rozmarynie, a następnie przygotuj sos pieczarkowy na bazie wody z suszonych grzybów i śmietany. Podsmaż cebulę i pieczarki, aż lekko się zarumienią, po czym odłóż na bok. Podsmaż też zamarynowane mięso wołowe – nie rób jednak tego zbyt długo. Wystarczy, że przestanie być surowe na zewnątrz, a w środku pozostaną jego soki. Dodaj pieczarki i zalej całość sosem. Gotuj wszystko, aż mięso zmięknie (będzie to uzależnione od grubości kostki, w którą zostało pokrojone), a sos stanie się gęsty i aksamitny. Wołowinę w sosie pieczarkowym serwuj z makaronem albo kaszą gryczaną, z dodatkiem buraków ćwikłowych lub surówki z czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.