Wołowina w sosie pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wołowina w sosie pieczarkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

20 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę oczyść i pokrój w grubą kostkę. Skrop oliwą i posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu. Suszone grzyby namocz w 150 mililitrach wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Wodę z moczenia pozostaw.

Krok 2

Pieczarki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Brokuła podziel na małe różyczki, a następnie sparz je krótko w osolonym wrzątku.

Krok 3

Fix Knorr rozmieszaj z wodą z moczenia grzybów i śmietaną.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę i pieczarki. Zrumienione przełóż do miseczki.

Krok 5

Na tej samej, dobrze rozgrzanej patelni, przesmaż pokrojone mięso. Następnie dodaj z powrotem pieczarki z cebulą oraz namoczone i pokrojone podgrzybki.

Krok 6

Całość zalej rozmieszanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy mięso będzie gotowe.

Krok 7

Dodaj brokuły i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podawaj z makaronem lub kaszą gryczaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina w sosie pieczarkowymWołowina w sosie pieczarkowym

Wołowina w sosie pieczarkowym to klasyczne połączenie. Grzyby doskonale komponują się z czerwonymi mięsami, podkreślając ich smak. Do przyrządzenia tego dania użyj polędwicy wołowej, czyli delikatnej sztuki mięsa, która po przyrządzeniu pozostaje krucha oraz soczysta. Zamarynuj ją w oliwie i świeżym rozmarynie, a następnie przygotuj sos pieczarkowy na bazie wody z suszonych grzybów i śmietany. Podsmaż cebulę i pieczarki, aż lekko się zarumienią, po czym odłóż na bok. Podsmaż też zamarynowane mięso wołowe – nie rób jednak tego zbyt długo. Wystarczy, że przestanie być surowe na zewnątrz, a w środku pozostaną jego soki. Dodaj pieczarki i zalej całość sosem. Gotuj wszystko, aż mięso zmięknie (będzie to uzależnione od grubości kostki, w którą zostało pokrojone), a sos stanie się gęsty i aksamitny. Wołowinę w sosie pieczarkowym serwuj z makaronem albo kaszą gryczaną, z dodatkiem buraków ćwikłowych lub surówki z czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.