Pieczeń wołowa na sposób staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wołowa na sposób staropolski

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

0.5 litra

4 sztuki

0.5 litra

1 łyżeczka

1 łyżeczka

10 gramów

1 szklanka

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę dokładnie umyj i usuń żyły. Mięso rozbij drewnianym wałkiem, włóż do naczynia.

Krok 2

W rondelku zagotuj ocet i zalej nim mięso, pozostaw na 5 minut. Mięso wyjmij, osusz, oprósz Marynatą Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3

Słoninę pokrój w małe słupki i obtocz w utłuczonych przyprawach. Wołowinę ponacinaj głęboko, w nacięcia powkładaj słoninę. Mięso odstaw by przeszło przyprawami.

Krok 4

Rozgrzej w rondlu tłuszcz i usmaż na nim wołowinę z wszystkich stron.

Krok 5

Obierz cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, smaż chwilę. Podlej bulionem, dodaj grzyby, przykryj i duś do miękkości. Następnie wyjmij z garnka.

Krok 6

Do powstałego sosu dodaj śmietanę, dodaj rozkruszony chleb, gotuj na małym ogniu aż wszystko się rozgotuje i zamieni w jednolity sos. Pieczeń podawaj polaną sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej