
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
0.5 litra
4 sztuki
0.5 litra
1 łyżeczka
1 łyżeczka
10 gramów
1 szklanka
2 sztuki
2 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę dokładnie umyj i usuń żyły. Mięso rozbij drewnianym wałkiem, włóż do naczynia.
Krok 2
W rondelku zagotuj ocet i zalej nim mięso, pozostaw na 5 minut. Mięso wyjmij, osusz, oprósz Marynatą Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 3
Słoninę pokrój w małe słupki i obtocz w utłuczonych przyprawach. Wołowinę ponacinaj głęboko, w nacięcia powkładaj słoninę. Mięso odstaw by przeszło przyprawami.
Krok 4
Rozgrzej w rondlu tłuszcz i usmaż na nim wołowinę z wszystkich stron.
Krok 5
Obierz cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, smaż chwilę. Podlej bulionem, dodaj grzyby, przykryj i duś do miękkości. Następnie wyjmij z garnka.
Krok 6
Do powstałego sosu dodaj śmietanę, dodaj rozkruszony chleb, gotuj na małym ogniu aż wszystko się rozgotuje i zamieni w jednolity sos. Pieczeń podawaj polaną sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej