
Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
0.5 litra
4 sztuki
0.5 litra
1 łyżeczka
1 łyżeczka
10 gramów
1 szklanka
2 sztuki
2 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę dokładnie umyj i usuń żyły. Mięso rozbij drewnianym wałkiem, włóż do naczynia.
Krok 2
W rondelku zagotuj ocet i zalej nim mięso, pozostaw na 5 minut. Mięso wyjmij, osusz, oprósz Marynatą Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 3
Słoninę pokrój w małe słupki i obtocz w utłuczonych przyprawach. Wołowinę ponacinaj głęboko, w nacięcia powkładaj słoninę. Mięso odstaw by przeszło przyprawami.
Krok 4
Rozgrzej w rondlu tłuszcz i usmaż na nim wołowinę z wszystkich stron.
Krok 5
Obierz cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, smaż chwilę. Podlej bulionem, dodaj grzyby, przykryj i duś do miękkości. Następnie wyjmij z garnka.
Krok 6
Do powstałego sosu dodaj śmietanę, dodaj rozkruszony chleb, gotuj na małym ogniu aż wszystko się rozgotuje i zamieni w jednolity sos. Pieczeń podawaj polaną sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej