Pieczeń wołowa na sposób staropolski

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

0.5 litra

4 sztuki

0.5 litra

1 łyżeczka

1 łyżeczka

10 gramów

1 szklanka

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę dokładnie umyj i usuń żyły. Mięso rozbij drewnianym wałkiem, włóż do naczynia.

Krok 2

W rondelku zagotuj ocet i zalej nim mięso, pozostaw na 5 minut. Mięso wyjmij, osusz, oprósz Marynatą Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3

Słoninę pokrój w małe słupki i obtocz w utłuczonych przyprawach. Wołowinę ponacinaj głęboko, w nacięcia powkładaj słoninę. Mięso odstaw by przeszło przyprawami.

Krok 4

Rozgrzej w rondlu tłuszcz i usmaż na nim wołowinę z wszystkich stron.

Krok 5

Obierz cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, smaż chwilę. Podlej bulionem, dodaj grzyby, przykryj i duś do miękkości. Następnie wyjmij z garnka.

Krok 6

Do powstałego sosu dodaj śmietanę, dodaj rozkruszony chleb, gotuj na małym ogniu aż wszystko się rozgotuje i zamieni w jednolity sos. Pieczeń podawaj polaną sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej