Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

3 ziarna

2 sztuki

1 łyżka

ciasto na pierogi:

300 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę na stolnicę i zrób na środku wgłębienie. Masło rozpuść w wodzie. Wodę wlewaj małymi porcjami do mąki i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz warzywa pokrój w grubą kostkę i przesmaż na oleju w garnku. Dodaj liść laurowy oraz ziele i wlej wodę – taką ilość, aby przykryła składniki.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Żeby farsz nabrał pełnego smaku dodaj Bulionetkę wołowę Knorr. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Mięso wraz z warzywami wystudź, następnie odcedź i zmiel w maszynce. Do mięsa dodaj ugotowaną soczewicę oraz pokrojoną kolendrę. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij kółka o średnicy ok. 10-12 cm. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu i zlep brzegi ciasta tworząc pierogi. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Pierogi podawaj gotowane z wody lub smażone.

Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również wędzony boczek. Pokrój go w kostkę i przesmaż na początku razem z mięsem.

2

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Krasnowiecka

    Kazimiera Krasnowiecka , 18.09.2019

    No jasne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kołodziej

    Elżbieta Kołodziej , 13.05.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z jajkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrąPierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą

Pierogi przyrządzać można na wiele sposobów, a ich smak zależy przede wszystkim od farszu, którym są nadziane. Doskonałą propozycją będą pierogi z mięsem, soczewicą i kolendrą. Przygotowanie rozpocznij od ciasta – do jego wyrobienia potrzebna Ci będzie mąka, woda i trochę tłuszczu. Ważne, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde. Gdy będzie gotowe, odstaw je na trzydzieści minut i zrób farsz. Pokrój mięso, cebulę oraz marchewkę, a następnie podsmaż je w garnku wraz z dodatkiem liścia laurowego oraz kilku ziaren ziela angielskiego. Ugotowane, wystudzone oraz odcedzone mięso z warzywami, zmiel w maszynce. Następnie dodaj główny składnik pierogów, czyli ugotowaną soczewicę oraz świeżą pokrojoną kolendrę. Aby składniki dobrze się połączyły, wszystko dobrze wymieszaj. Gotowe pierogi podawaj ze swoim ulubionym sosem, pasować będzie na przykład czosnkowy albo cebulowy. Możesz też zaserwować pierogi ułożone na soczewicy, podane w żaroodpornym naczyniu i posypane świeżymi ziołami, np. kolendrą lub pietruszką. Smacznego.