
Składniki
1 pęczek
20 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oderwij liście botwinki od buraczków. Liście wraz z sałatą umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2
Buraczki umyj i ugotuj do miękkości. Następnie wystudź, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 3
Przygotuj aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając sos sałatkowy Knorr z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.

Krok 4
Do sałaty dodaj buraczki i maliny. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną ziarnami słonecznika.


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz również podawać z gęstym jogurtem. Ziarna słonecznika warto wcześniej uprażyć na rozgrzanej patelni aby były bardziej chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraczkami i malinami
Młode buraki i maliny – połączenie nieoczywiste, ale bardzo smaczne, zwłaszcza w sałatce. Do jej przygotowania użyj młodych warzyw wraz z botwinką. Liście buraków i zieloną sałatę – np. karbowaną lollo, po wcześniejszym umyciu i starannym wysuszeniu, porwij w dłoniach na mniejsze części. Przełóż je do miski, a następnie delikatnie wymieszaj ze świeżymi malinami oraz kawałkami ugotowanych młodych warzyw. Smak całości dopełni koperkowo-ziołowy sos z miodem i sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Gotowe danie posyp ziarnami słonecznika – będą bardziej chrupkie, jeśli wcześniej podprażysz je na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Dobrym wyborem będzie też użycie płatków migdałów lub zmiażdżonych w moździerzu orzechów laskowych. Prostą, a zarazem efektowną sałatkę zaserwujesz na wiele sposobów. Sprawdzi się jako samodzielny posiłek – z włoską bułką ciabattą – albo jako dodatek do innych potraw, np. grillowanej piersi z indyka lub kurczaka. Zobacz, jak w łatwy sposób można przyrządzić znakomitą sałatkę.