
Składniki
1 pęczek
20 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oderwij liście botwinki od buraczków. Liście wraz z sałatą umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2
Buraczki umyj i ugotuj do miękkości. Następnie wystudź, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 3
Przygotuj aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając sos sałatkowy Knorr z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.

Krok 4
Do sałaty dodaj buraczki i maliny. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną ziarnami słonecznika.


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz również podawać z gęstym jogurtem. Ziarna słonecznika warto wcześniej uprażyć na rozgrzanej patelni aby były bardziej chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPlanujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraczkami i malinami
Młode buraki i maliny – połączenie nieoczywiste, ale bardzo smaczne, zwłaszcza w sałatce. Do jej przygotowania użyj młodych warzyw wraz z botwinką. Liście buraków i zieloną sałatę – np. karbowaną lollo, po wcześniejszym umyciu i starannym wysuszeniu, porwij w dłoniach na mniejsze części. Przełóż je do miski, a następnie delikatnie wymieszaj ze świeżymi malinami oraz kawałkami ugotowanych młodych warzyw. Smak całości dopełni koperkowo-ziołowy sos z miodem i sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Gotowe danie posyp ziarnami słonecznika – będą bardziej chrupkie, jeśli wcześniej podprażysz je na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Dobrym wyborem będzie też użycie płatków migdałów lub zmiażdżonych w moździerzu orzechów laskowych. Prostą, a zarazem efektowną sałatkę zaserwujesz na wiele sposobów. Sprawdzi się jako samodzielny posiłek – z włoską bułką ciabattą – albo jako dodatek do innych potraw, np. grillowanej piersi z indyka lub kurczaka. Zobacz, jak w łatwy sposób można przyrządzić znakomitą sałatkę.