Sałatka z buraczkami i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z buraczkami i malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

546 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

20 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oderwij liście botwinki od buraczków. Liście wraz z sałatą umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 1

Krok 2

Buraczki umyj i ugotuj do miękkości. Następnie wystudź, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj aromatyczny, koperkowo-ziołowy sos mieszając sos sałatkowy Knorr z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 3

Krok 4

Do sałaty dodaj buraczki i maliny. Całość polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną ziarnami słonecznika.

Sałatka z buraczkami i malinami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz również podawać z gęstym jogurtem. Ziarna słonecznika warto wcześniej uprażyć na rozgrzanej patelni aby były bardziej chrupiące.

22

Opinie o przepisie

  • Wiera Gajdzinska

    Wiera Gajdzinska , 04.07.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Kaczewiak

    Alina Kaczewiak , 08.08.2014

    Mam apetyt - widzę już danie na talerzu, mniam, mniam - o tej porze???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rutra Kudjah

    Rutra Kudjah , 06.08.2014

    Ja proponuje paste z ciebierzycy, kulki z mielonego w sosie jogurtowo miętowym i żeberka w sosie anyżowym-pycha-ORIENT EXPRESS Stare Miasto POLECAM!JEDLIŚMY:-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Maciejewska

    Irena Maciejewska , 06.08.2014

    Już dawno stwierdziłam, że połączenie malin (soku malinowego) z buraczkami jest rewelacyjne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Szczęsna

    Alicja Szczęsna , 06.08.2014

    I zostawić troszkę w lodówce na spróbowanie! He..he...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kozinski

    Andrzej Kozinski , 06.08.2014

    co Wy ciągle o tym żarciu .... a tyle ludzi na świecie głoduje !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zielińska

    Bożena Zielińska , 06.08.2014

    Pewnie sama lubie i gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemcio Szczepański

    Przemcio Szczepański , 06.08.2014

    Orginalne. Ale jak z kobieta-ładne ale w smaku może być gorzkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Ugórowski

    Tomasz Ugórowski , 05.08.2014

    Prawdziwa kobieta z niczego potrafi zrobić: a. sałatkę; b. zupę; c. awanturę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gaweł

    Barbara Gaweł , 05.08.2014

    maliny bez dodatku cukru sa dobre do wielu mięs!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Siadul

    Mirosław Siadul , 05.08.2014

    Fuuuuujjjjjjj !!!!!!!......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Orłowska

    Dorota Orłowska , 05.08.2014

    malinki to tylko fermentowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Cianciara

    Jerzy Cianciara , 05.08.2014

    Pyszne!Tylko po malinach to mnie plecy bolą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Buraczynska

    Maria Buraczynska , 05.08.2014

    kiedy paulinka i elunia otwierają katering bo to smaczne dania miam miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szary

    Jerzy Szary , 05.08.2014

    będę rzygał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 05.08.2014

    Masz nowe pomysł jakie dodatkowo malina do sałatki, spróbuje ci zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Antonik

    Alicja Antonik , 05.08.2014

    Ciekawe połączenie muszę to zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Strzępka

    Zosia Strzępka , 05.08.2014

    Izunia ,poczęstuj,spróbuję....:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Szkutnik

    Arkadiusz Szkutnik , 05.08.2014

    Poproszę małą porcję na Piątek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Werner

    Iza Werner , 05.08.2014

    ładnie wygląda ale nie przepadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Tomczewski

    Stanisław Tomczewski , 05.08.2014

    to może szczaw i mirabelki , Niesiołowski się ucieszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Domańska

    Renata Domańska , 05.08.2014

    Pyszna ...szpinak ,botwinka ,roszponka ,truskawki i coś tam jeszcze tez pycha ... :0

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z buraczkami i malinami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z buraczkami i malinami Sałatka z buraczkami i malinami

Młode buraki i maliny – połączenie nieoczywiste, ale bardzo smaczne, zwłaszcza w sałatce. Do jej przygotowania użyj młodych warzyw wraz z botwinką. Liście buraków i zieloną sałatę – np. karbowaną lollo, po wcześniejszym umyciu i starannym wysuszeniu, porwij w dłoniach na mniejsze części. Przełóż je do miski, a następnie delikatnie wymieszaj ze świeżymi malinami oraz kawałkami ugotowanych młodych warzyw. Smak całości dopełni koperkowo-ziołowy sos z miodem i sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Gotowe danie posyp ziarnami słonecznika – będą bardziej chrupkie, jeśli wcześniej podprażysz je na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Dobrym wyborem będzie też użycie płatków migdałów lub zmiażdżonych w moździerzu orzechów laskowych. Prostą, a zarazem efektowną sałatkę zaserwujesz na wiele sposobów. Sprawdzi się jako samodzielny posiłek – z włoską bułką ciabattą – albo jako dodatek do innych potraw, np. grillowanej piersi z indyka lub kurczaka. Zobacz, jak w łatwy sposób można przyrządzić znakomitą sałatkę.