
Składniki
10 sztuk
500 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
300 gramów
1 łyżka
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz bułkę w wodzie lub mleku jak będzie już miękka, odciśnij ją dokładnie. Połącz z mielonym mięsem, jednym jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Krok 2
Powstałą masę wyrób dokładnie mieszając ręką, jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej. Następnie na patelni podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, wszystko razem dopraw do smaku kostką Rosołu z kury Knorr, ostrą papryką i gałką muszkatołową.

Krok 3
Szpinak wystudź połącz z jednym żółtkiem i serkiem ricotta.

Krok 4
Dwie łyżki mięsnego farszu nałóż na naleśnika, mięso przykryj szpinakowym nadzieniem. Brzegi naleśnika zawiń do środka po czym całość dokładnie zroluj.

Krok 5
Gotowe naleśniki zamocz najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.

Krok 6
Krokiety obsmaż na oleju na złoty kolor z obu stron, a następnie dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 10-15 minut.


Dobra rada:
Dobrze jest do szpinakowego farszu dodać orzeszki np. pinii.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety ze szpinakiem
Krokiety to ciekawa, panierowana w jajku i bułce tartej wersja naleśników. Do ich środka możemy włożyć tak naprawdę wszystko, co tylko chcemy! Dziś prezentujemy Wam przepis na krokiety ze szpinakiem. Wypróbujecie?
Dla kogo?
Dla smakoszy! To z pozoru banalne danie nabiera wyjątkowości dzięki ciekawemu połączeniu składników farszu.
Na jaką okazję?
Takie szpinakowe krokiety możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na uczelnię, do pracy lub na wycieczkę rowerową! Wystarczy je tylko odpowiednio zabezpieczyć.
Czy wiesz, że?
Szpinak pochodzi z Azji, a jego przodek był znany Persom już w VI w! W Polsce szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Do środka krokietów oprócz szpinaku możesz dodać również ser, np. mozzarellę w wiórkach. Po podgrzaniu będzie się idealnie ciągnął i świetnie podbije smak mięsno-szpinakowych krokietów.