Krokiety ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

1110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

702 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

619 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz bułkę w wodzie lub mleku jak będzie już miękka, odciśnij ją dokładnie. Połącz z mielonym mięsem, jednym jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę wyrób dokładnie mieszając ręką, jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej. Następnie na patelni podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, wszystko razem dopraw do smaku kostką Rosołu z kury Knorr, ostrą papryką i gałką muszkatołową.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak wystudź połącz z jednym żółtkiem i serkiem ricotta.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dwie łyżki mięsnego farszu nałóż na naleśnika, mięso przykryj szpinakowym nadzieniem. Brzegi naleśnika zawiń do środka po czym całość dokładnie zroluj.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowe naleśniki zamocz najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Krokiety obsmaż na oleju na złoty kolor z obu stron, a następnie dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 10-15 minut.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest do szpinakowego farszu dodać orzeszki np. pinii.

43

Opinie o przepisie

  • BEATA BARTOSIEWICZ

    BEATA BARTOSIEWICZ

    Na pewno niebawem skorzystam z tego ciekawego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena  bożena

    Bożena bożena

    szału nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec

    Jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Wronska

    Bozena Wronska

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nikiel Demeszuk

    Teresa Nikiel Demeszuk

    Ty zrôb ja przyjade i skosztuje hi hi:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadek Parafiniuk

    Tadek Parafiniuk

    Marianku>! Ale zrobiłeś furorę z tym przepisem. Ciekawy jestem kto to zrobił? Jak znam życie to na pewno Twoja połowica bo Ty przy kompie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek

    Szpinak, orzeszki pini....hmmmm...chcę z ciut...czosnku...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Domański

    Jerzy Domański

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda

    Jesteśmy na obiedzie u was ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Sowczyński

    Roman Sowczyński

    No to trza ukulac dzisiaj na obiadek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Stępień

    Marian Stępień

    Tak smakowicie wyglądają ze oczami się można na jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kl

    Małgorzata Kl

    mięso świeże jest bardziej wartościowe - wygotowane nie ma prawie żadnej wartości odżywczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Okońska

    Kasia Okońska

    palce lizać hihiihi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiśniewski

    Andrzej Wiśniewski

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gienek Dzwigala

    Gienek Dzwigala

    Bry Bry nienawidzę szpinaku Wolę piwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Bzymek

    Bożenna Bzymek

    Ewa to Ty tak gotujesz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szyller-Pabisiak

    Anna Szyller-Pabisiak

    A dupa rośnie... ale pyszne na pewno. Choć ja bym nie panierowała. Wystarczy podsmażyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Nowakowski

    Dariusz Nowakowski

    Szpinak to mam w zamrażarce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kilińska

    Zofia Kilińska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grzegorz Senkowscy

    Elzbieta Grzegorz Senkowscy

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Klimek

    Eryk Klimek

    Już widzę jakie to musi być smaczne ale proszę o dedykowanie takich przepisów przed obiadem .Wieczorem tylko smak przychodzi a potem się dziwię z czego ja grubnę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dembowska

    Danuta Dembowska

    slinka cieknie !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Markiewicz

    Joanna Markiewicz

    mięso surowe,bo później będą pieczone w piekarniku..:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Serafinski

    Andrzej Serafinski

    Przujmuję zaproszenie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kikosicki

    Jan Kikosicki

    Wygląda smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Wolny

    Józef Wolny

    Marysiu,gdzie mozna skosztować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Gajewska

    Ula Gajewska

    troche pracochlonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Chmarzynski

    Marian Chmarzynski

    Ile kalorii? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marofarm Marofarm

    Marofarm Marofarm

    Krokiety z barszczem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Dobrzanski

    Marek Dobrzanski

    Perdlowele

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety ze szpinakiemKrokiety ze szpinakiem

Krokiety to ciekawa, panierowana w jajku i bułce tartej wersja naleśników. Do ich środka możemy włożyć tak naprawdę wszystko, co tylko chcemy! Dziś prezentujemy Wam przepis na krokiety ze szpinakiem. Wypróbujecie?

Dla kogo?

Dla smakoszy! To z pozoru banalne danie nabiera wyjątkowości dzięki ciekawemu połączeniu składników farszu.

Na jaką okazję?

Takie szpinakowe krokiety możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na uczelnię, do pracy lub na wycieczkę rowerową! Wystarczy je tylko odpowiednio zabezpieczyć.

Czy wiesz, że?

Szpinak pochodzi z Azji, a jego przodek był znany Persom już w VI w! W Polsce szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Do środka krokietów oprócz szpinaku możesz dodać również ser, np. mozzarellę w wiórkach. Po podgrzaniu będzie się idealnie ciągnął i świetnie podbije smak mięsno-szpinakowych krokietów.