Krokiety ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

1344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

899 osób wydrukowało

Pobierz pdf

992 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz bułkę w wodzie lub mleku jak będzie już miękka, odciśnij ją dokładnie. Połącz z mielonym mięsem, jednym jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Powstałą masę wyrób dokładnie mieszając ręką, jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej. Następnie na patelni podsmaż posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj odciśnięty szpinak, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, wszystko razem dopraw do smaku kostką Rosołu z kury Knorr, ostrą papryką i gałką muszkatołową.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak wystudź połącz z jednym żółtkiem i serkiem ricotta.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dwie łyżki mięsnego farszu nałóż na naleśnika, mięso przykryj szpinakowym nadzieniem. Brzegi naleśnika zawiń do środka po czym całość dokładnie zroluj.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Gotowe naleśniki zamocz najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Krokiety obsmaż na oleju na złoty kolor z obu stron, a następnie dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez około 10-15 minut.

Krokiety ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest do szpinakowego farszu dodać orzeszki np. pinii.

43

Opinie o przepisie

  • BEATA BARTOSIEWICZ

    BEATA BARTOSIEWICZ , 09.10.2019

    Na pewno niebawem skorzystam z tego ciekawego przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena  bożena

    Bożena bożena , 23.04.2017

    szału nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 22.03.2017

    Jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Wronska

    Bozena Wronska , 23.01.2015

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nikiel Demeszuk

    Teresa Nikiel Demeszuk , 21.01.2015

    Ty zrôb ja przyjade i skosztuje hi hi:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadek Parafiniuk

    Tadek Parafiniuk , 21.01.2015

    Marianku>! Ale zrobiłeś furorę z tym przepisem. Ciekawy jestem kto to zrobił? Jak znam życie to na pewno Twoja połowica bo Ty przy kompie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek , 21.01.2015

    Szpinak, orzeszki pini....hmmmm...chcę z ciut...czosnku...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Domański

    Jerzy Domański , 21.01.2015

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda , 21.01.2015

    Jesteśmy na obiedzie u was ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Sowczyński

    Roman Sowczyński , 21.01.2015

    No to trza ukulac dzisiaj na obiadek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Stępień

    Marian Stępień , 21.01.2015

    Tak smakowicie wyglądają ze oczami się można na jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kl

    Małgorzata Kl , 21.01.2015

    mięso świeże jest bardziej wartościowe - wygotowane nie ma prawie żadnej wartości odżywczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Okońska

    Kasia Okońska , 21.01.2015

    palce lizać hihiihi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiśniewski

    Andrzej Wiśniewski , 20.01.2015

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gienek Dzwigala

    Gienek Dzwigala , 20.01.2015

    Bry Bry nienawidzę szpinaku Wolę piwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Bzymek

    Bożenna Bzymek , 20.01.2015

    Ewa to Ty tak gotujesz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szyller-Pabisiak

    Anna Szyller-Pabisiak , 20.01.2015

    A dupa rośnie... ale pyszne na pewno. Choć ja bym nie panierowała. Wystarczy podsmażyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Nowakowski

    Dariusz Nowakowski , 20.01.2015

    Szpinak to mam w zamrażarce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kilińska

    Zofia Kilińska , 20.01.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grzegorz Senkowscy

    Elzbieta Grzegorz Senkowscy , 20.01.2015

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Klimek

    Eryk Klimek , 20.01.2015

    Już widzę jakie to musi być smaczne ale proszę o dedykowanie takich przepisów przed obiadem .Wieczorem tylko smak przychodzi a potem się dziwię z czego ja grubnę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dembowska

    Danuta Dembowska , 20.01.2015

    slinka cieknie !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Markiewicz

    Joanna Markiewicz , 20.01.2015

    mięso surowe,bo później będą pieczone w piekarniku..:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Serafinski

    Andrzej Serafinski , 20.01.2015

    Przujmuję zaproszenie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kikosicki

    Jan Kikosicki , 20.01.2015

    Wygląda smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Wolny

    Józef Wolny , 20.01.2015

    Marysiu,gdzie mozna skosztować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Gajewska

    Ula Gajewska , 20.01.2015

    troche pracochlonne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Chmarzynski

    Marian Chmarzynski , 20.01.2015

    Ile kalorii? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marofarm Marofarm

    Marofarm Marofarm , 20.01.2015

    Krokiety z barszczem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Dobrzanski

    Marek Dobrzanski , 20.01.2015

    Perdlowele

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Duszony szpinak z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety ze szpinakiemKrokiety ze szpinakiem

Krokiety to ciekawa, panierowana w jajku i bułce tartej wersja naleśników. Do ich środka możemy włożyć tak naprawdę wszystko, co tylko chcemy! Dziś prezentujemy Wam przepis na krokiety ze szpinakiem. Wypróbujecie?

Dla kogo?

Dla smakoszy! To z pozoru banalne danie nabiera wyjątkowości dzięki ciekawemu połączeniu składników farszu.

Na jaką okazję?

Takie szpinakowe krokiety możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na uczelnię, do pracy lub na wycieczkę rowerową! Wystarczy je tylko odpowiednio zabezpieczyć.

Czy wiesz, że?

Szpinak pochodzi z Azji, a jego przodek był znany Persom już w VI w! W Polsce szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Do środka krokietów oprócz szpinaku możesz dodać również ser, np. mozzarellę w wiórkach. Po podgrzaniu będzie się idealnie ciągnął i świetnie podbije smak mięsno-szpinakowych krokietów.