Przepisy na Paszteciki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Paszteciki

34 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PasztecikiPaszteciki

Paszteciki to drobne przekąski z wytrawnym nadzieniem. Przyrządza się je z różnych rodzajów ciast: francuskiego, drożdżowego albo kruchego. Mogą mieć różne kształty: pierożków, rogalików, sakiewek. Jeśli zależy Ci na czasie, dobrym sposobem na przyrządzenie pasztecików, będzie zrobienie miniroladek. Zawiń dodatki w płat ciasta, upiecz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Czym nadziewać paszteciki? Sposobów na przygotowanie smacznego farszu jest bardzo dużo. Popularne jest mięso mielone wieprzowe. Mięso do pasztecików przygotuj z dodatkiem cebuli lub grzybów. Smaczne będzie również w sosie. Przygotuj np. sos pomidorowy, tak, by był odpowiednio gęsty i zrób nadzienie bolognese. Mięso mielone dobrze smakować będzie także z dodatkiem pora podsmażonego wcześniej z papryczką chili, albo na słodko, z ananasem i winogronami. Istnieje także mnóstwo możliwości na zrobienie pasztecików bezmięsnych. Sprawdzą się warzywa, np. szpinak z fetą, suszonymi pomidorami i orzeszkami. Gęsty farsz przygotuj z grochu: namocz go dzień wcześniej, ugotuj, a następnie dopraw cebulą, imbirem, pietruszką i czosnkiem. Popularne jest też nadzienie grzybowe. Żeby je przyrządzić, wykorzystaj dowolne grzyby: prawdziwki, pieczarki albo leśne grzyby suszone. Żeby nadać im wyrazistości, dodaj do nich jeszcze jeden składnik. Dobrze będą komponowały się z kiszoną kapustą. Pasować będzie także ser pleśniowy, np. brie albo camembert. Jeśli wolisz ser żółty, wykorzystaj cheddar albo goudę. Do pasztecików sprawdzi się nadzienie z kaszy. Może to być odpowiednio doprawiona kasza jaglana albo urozmaicona mieszanka. Kaszę gryczaną połącz z pieczarkami i żółtym serem albo z grzybami i pietruszką. Przed upieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp wybranym dodatkiem. Do pasztecików z kapustą, grzybami czy mięsem, pasować będzie kminek. Smak nadzienia z grochu podkreśl czarnuszką, a jeśli zdecydowałeś się na owoce, posyp swoje wypieki sezamem. Paszteciki serwuj z dipami, np. czosnkowym, ziołowym albo z konfiturą żurawinową – w zależności od nadzienia.