Smażone Dania

197 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (197)

Faworki (chrust)
ratingratingratingratingrating

631

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Faworki, nazywane też chrustem, są zazwyczaj podawane w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. A...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Ma...
Siekanka
ratingratingratingratingrating

173

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. Jest to...
Roladki schabowe - VIDEO
ratingratingratingratingrating

231

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Sałatka meksykańska
ratingratingratingratingrating

157

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego M...
Meksykańskie krokiety z wołowiną
ratingratingratingratingrating

82

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pyszn...
Chińskie sajgonki
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chiń...
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukając przepisu na doskonały obiad wypróbuj piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidora...
Placki po węgiersku
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w me...
Burrito z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Burrito z mięsem mielonym to pszeniczna tortilla, w którą zawija się ostry farsz. Wariantów tego...
Kuleczki porowe
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Zupa czosnkowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sekret zupy czosnkowej z boczkiem tkwi w jej zdecydowanym, lekko ostrawym smaku i idealnej, kremo...
Męskie placki
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka gyros z kurczaka
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie...
Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Naleśniki z cukinią i serem
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Crespelle to włoska wersja naleśników. Rzadko przyrządza się je na słodko, często za to nadziewa...
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i pod...
Langosz z gulaszem wołowym
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
75 min.
Czerwona, aromatyczna papryka, wyraziście doprawiony gulasz, mnogość smaków i kolorów na talerzu...
Kotleciki z kalafiora
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kotleciki z kalafiora są smaczne i przykuwają wzrok każdego łasucha. Jeśli znudziły ci się serwow...
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są py...
Ser w cieście
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Kartacze pieczarkowe
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ryż na ostro
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyra...
Omlet ziemniaczany z wędzonką
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadn...
Kurczak i brokuły z ryżem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Często najprostsze dania są najlepsze – przekonaj się o tym, korzystając z przepisu na kurczaka z...
Szybki makaron chiński
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szybko, ale za to rozmachem! Nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej ku...
Zupa z bobu
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa z bobu to niecodzienny sposób na zupę krem, przyrządzoną na bazie mięsno-warzywnego bulionu...
Sałatka Gyros z sałatą lodową
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórk...
Kotlety z marchewki
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia k...
Ryż z warzywami
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ryż basmati, który wykorzystuje się do przygotowania tego dania, jest dłuższy i cieńszy od zwykłe...
Pieczony boczek
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pospolity boczek może stać się podstawą wystawnego dania obiadowego. Wystarczy, że kawałek chudeg...
Hiszpańska paella z warzywami i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Prosta paella pełna warzyw ze szczyptą złocistej kurkumy to proste i znakomite danie obiadowe...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SmażenieSmażenie

Apetyczny kotlet w panierce albo chrupiące placuszki ziemniaczane? Jedno jest pewne – te i inne przysmaki nie obejdą się bez smażenia. I choć robi ono dużo zamieszania, efekt zawsze „wart jest zachodu”. Jako że doskonale wiesz, że spalone lub nadmiernie przypieczone danie potrafi zepsuć nawet najlepszą recepturę, unikaj kulinarnych wpadek, pamiętając o naszych wskazówkach i przepisach. Patelnie w dłoń!

Dla kogo?

W smażonych potrawach bez wątpienia zagustują miłośnicy mięsnych specjałów. Proces smażenia wydobywa z mięsa zapach, nadaje soczystości i zapewnia chrupiącą skórkę. Ale ta technika nie jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla mięsożerców. Na patelni równie dobrze czują się warzywa. Podsmażany bakłażan bądź cukinia? To jest to!

Na jaką okazję?

Śniadanie, obiad czy kolacja? Tosty, mięsne kotlety oraz naleśniki - smażone dania są zawsze na tak! Gorące, chrupiące i aromatyczne. Niebo w gębie!

Czy wiesz, że?

Pora obalić mity! Smażenie też może być zdrowe. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Po pierwsze, dobór odpowiedniej patelni. Wybierz tę ceramiczną i dobrej jakości. Co więcej, możesz na niej smażyć bez użycia tłuszczu. Jeśli jednak musisz go zastosować, stosuj rozsądnie. Na koniec pamiętaj o odsączeniu potraw na papierowym ręczniczku.

Dla urozmaicenia:

Przystępując do smażenia, nie należy zapominać o wcześniejszym rozgrzaniu oleju czy ramy do smażenia. Bez tego się nie obejdzie. Jeśli przyrządzamy mięso w panierce, zadbajmy o to, by co kilka chwil potrząsnąć energicznie patelnią. Dzięki temu tłuszcz będzie miał możliwość rozprowadzić się równomiernie po całej powierzchni naczynia.