Smażone Dania
194 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Smażenie
Apetyczny kotlet w panierce albo chrupiące placuszki ziemniaczane? Jedno jest pewne – te i inne przysmaki nie obejdą się bez smażenia. I choć robi ono dużo zamieszania, efekt zawsze „wart jest zachodu”. Jako że doskonale wiesz, że spalone lub nadmiernie przypieczone danie potrafi zepsuć nawet najlepszą recepturę, unikaj kulinarnych wpadek, pamiętając o naszych wskazówkach i przepisach. Patelnie w dłoń!
Dla kogo?
W smażonych potrawach bez wątpienia zagustują miłośnicy mięsnych specjałów. Proces smażenia wydobywa z mięsa zapach, nadaje soczystości i zapewnia chrupiącą skórkę. Ale ta technika nie jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla mięsożerców. Na patelni równie dobrze czują się warzywa. Podsmażany bakłażan bądź cukinia? To jest to!
Na jaką okazję?
Śniadanie, obiad czy kolacja? Tosty, mięsne kotlety oraz naleśniki - smażone dania są zawsze na tak! Gorące, chrupiące i aromatyczne. Niebo w gębie!
Czy wiesz, że?
Pora obalić mity! Smażenie też może być zdrowe. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Po pierwsze, dobór odpowiedniej patelni. Wybierz tę ceramiczną i dobrej jakości. Co więcej, możesz na niej smażyć bez użycia tłuszczu. Jeśli jednak musisz go zastosować, stosuj rozsądnie. Na koniec pamiętaj o odsączeniu potraw na papierowym ręczniczku.
Dla urozmaicenia:
Przystępując do smażenia, nie należy zapominać o wcześniejszym rozgrzaniu oleju czy ramy do smażenia. Bez tego się nie obejdzie. Jeśli przyrządzamy mięso w panierce, zadbajmy o to, by co kilka chwil potrząsnąć energicznie patelnią. Dzięki temu tłuszcz będzie miał możliwość rozprowadzić się równomiernie po całej powierzchni naczynia.