Smażone Dania
194 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Smażenie
Apetyczny kotlet w panierce albo chrupiące placuszki ziemniaczane? Jedno jest pewne – te i inne przysmaki nie obejdą się bez smażenia. I choć robi ono dużo zamieszania, efekt zawsze „wart jest zachodu”. Jako że doskonale wiesz, że spalone lub nadmiernie przypieczone danie potrafi zepsuć nawet najlepszą recepturę, unikaj kulinarnych wpadek, pamiętając o naszych wskazówkach i przepisach. Patelnie w dłoń!
Dla kogo?
W smażonych potrawach bez wątpienia zagustują miłośnicy mięsnych specjałów. Proces smażenia wydobywa z mięsa zapach, nadaje soczystości i zapewnia chrupiącą skórkę. Ale ta technika nie jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla mięsożerców. Na patelni równie dobrze czują się warzywa. Podsmażany bakłażan bądź cukinia? To jest to!
Na jaką okazję?
Śniadanie, obiad czy kolacja? Tosty, mięsne kotlety oraz naleśniki - smażone dania są zawsze na tak! Gorące, chrupiące i aromatyczne. Niebo w gębie!
Czy wiesz, że?
Pora obalić mity! Smażenie też może być zdrowe. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Po pierwsze, dobór odpowiedniej patelni. Wybierz tę ceramiczną i dobrej jakości. Co więcej, możesz na niej smażyć bez użycia tłuszczu. Jeśli jednak musisz go zastosować, stosuj rozsądnie. Na koniec pamiętaj o odsączeniu potraw na papierowym ręczniczku.
Dla urozmaicenia:
Przystępując do smażenia, nie należy zapominać o wcześniejszym rozgrzaniu oleju czy ramy do smażenia. Bez tego się nie obejdzie. Jeśli przyrządzamy mięso w panierce, zadbajmy o to, by co kilka chwil potrząsnąć energicznie patelnią. Dzięki temu tłuszcz będzie miał możliwość rozprowadzić się równomiernie po całej powierzchni naczynia.



