Smażone Dania

202 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (202)

Faworki (chrust)
ratingratingratingratingrating

570

difficulty

łatwe

45 min.
Faworki, nazywane też chrustem, są zazwyczaj podawane w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. A...
Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
ratingratingratingratingrating

168

difficulty

łatwe

30 min.
Znudziły ci się zwyczajne mielone, a twoi bliscy mają już dość widoku i smaku mięsa mielonego? Ma...
Siekanka
ratingratingratingratingrating

170

difficulty

łatwe

30 min.
Jeśli lubisz proste połączenie mięsa i ziemniaków, sprawdź naszą propozycję na siekankę. Jest to...
Roladki schabowe - VIDEO
ratingratingratingratingrating

228

difficulty

średnie

30 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Sałatka meksykańska
ratingratingratingratingrating

145

difficulty

łatwe

30 min.
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego Me...
Meksykańskie krokiety z wołowiną
ratingratingratingratingrating

80

difficulty

łatwe

30 min.
Krokiety nie muszą być wyłącznie mięsne lub grzybowe. W wersji meksykańskiej smakują równie pyszn...
Chińskie sajgonki
ratingratingratingratingrating

111

difficulty

średnie

30 min.
Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chiń...
Placki po węgiersku
ratingratingratingratingrating

112

difficulty

łatwe

45 min.
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w me...
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

100

difficulty

łatwe

30 min.
Szukając przepisu na doskonały obiad wypróbuj piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidora...
Burrito z mięsem mielonym
ratingratingratingratingrating

99

difficulty

średnie

45 min.
Burrito z mięsem mielonym to pszeniczna tortilla, w którą zawija się ostry farsz. Wariantów tego...
Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

łatwe

45 min.
Ziemniaczane gnocchi podsmażone na patelni i podane ze świeżymi ziołami z powodzeniem przygotujes...
Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

łatwe

30 min.
Shoarma wywodzi się z kuchni arabskiej i w oryginale jest to mięso baranie lub jagnięce. W wersji...
Kuleczki porowe
ratingratingratingratingrating

76

difficulty

łatwe

60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Zupa czosnkowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

łatwe

60 min.
Sekret zupy czosnkowej z boczkiem tkwi w jej zdecydowanym, lekko ostrawym smaku i idealnej, kremo...
Męskie placki
ratingratingratingratingrating

78

difficulty

łatwe

30 min.
Sałatka gyros z kurczaka
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

średnie

30 min.
Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie...
Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

40

difficulty

łatwe

34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Naleśniki z cukinią i serem
ratingratingratingratingrating

58

difficulty

łatwe

15 min.
Crespelle to włoska wersja naleśników. Rzadko przyrządza się je na słodko, często za to nadziewa...
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

60 min.
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i pod...
Langosz z gulaszem wołowym
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

średnie

75 min.
Czerwona, aromatyczna papryka, wyraziście doprawiony gulasz, mnogość smaków i kolorów na talerzu...
Kotleciki z kalafiora
ratingratingratingratingrating

82

difficulty

łatwe

60 min.
Kotleciki z kalafiora są smaczne i przykuwają wzrok każdego łasucha. Jeśli znudziły ci się serwow...
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

45 min.
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są py...
Ser w cieście
ratingratingratingratingrating

54

difficulty

łatwe

15 min.
Jeśli zastanawiasz się nad smaczną przekąską, którą można zaserwować na przyjęciu, to koniecznie...
Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki
ratingratingratingratingrating

54

difficulty

łatwe

45 min.
Kto z nas nie lubi pierogów? Zawsze przywodzą na myśl miłe wspomnienia, kojarząc się z dzieciństw...
Kartacze pieczarkowe
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

łatwe

60 min.
Ryż na ostro
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

30 min.
Potrawy kuchni orientalnej są dziś niezwykle popularne. Charakteryzują się one oryginalnym i wyra...
Omlet ziemniaczany z wędzonką
ratingratingratingratingrating

42

difficulty

łatwe

45 min.
Zwykły omlet może zamienić się w przepyszny konkretny obiad. Puszysta konsystencja dania przypadn...
Kurczak i brokuły z ryżem
ratingratingratingratingrating

36

difficulty

łatwe

45 min.
Często najprostsze dania są najlepsze – przekonaj się o tym, korzystając z przepisu na kurczaka z...
Zupa z bobu
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

90 min.
Zupa z bobu to niecodzienny sposób na zupę krem, przyrządzoną na bazie mięsno-warzywnego bulionu...
Szybki makaron chiński
ratingratingratingratingrating

41

difficulty

łatwe

15 min.
Szybko, ale za to rozmachem! Nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej ku...
Sałatka Gyros z sałatą lodową
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

30 min.
Chrupiąca, świeża sałata lodowa znakomicie łączy się z kawałkami kurczaka, cebulą, kwaśnymi ogórk...
Kotlety z marchewki
ratingratingratingratingrating

59

difficulty

łatwe

30 min.
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia k...

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SmażenieSmażenie

Apetyczny kotlet w panierce albo chrupiące placuszki ziemniaczane? Jedno jest pewne – te i inne przysmaki nie obejdą się bez smażenia. I choć robi ono dużo zamieszania, efekt zawsze „wart jest zachodu”. Jako że doskonale wiesz, że spalone lub nadmiernie przypieczone danie potrafi zepsuć nawet najlepszą recepturę, unikaj kulinarnych wpadek, pamiętając o naszych wskazówkach i przepisach. Patelnie w dłoń!

Dla kogo?

W smażonych potrawach bez wątpienia zagustują miłośnicy mięsnych specjałów. Proces smażenia wydobywa z mięsa zapach, nadaje soczystości i zapewnia chrupiącą skórkę. Ale ta technika nie jest zarezerwowana tylko i wyłącznie dla mięsożerców. Na patelni równie dobrze czują się warzywa. Podsmażany bakłażan bądź cukinia? To jest to!

Na jaką okazję?

Śniadanie, obiad czy kolacja? Tosty, mięsne kotlety oraz naleśniki - smażone dania są zawsze na tak! Gorące, chrupiące i aromatyczne. Niebo w gębie!

Czy wiesz, że?

Pora obalić mity! Smażenie też może być zdrowe. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Po pierwsze, dobór odpowiedniej patelni. Wybierz tę ceramiczną i dobrej jakości. Co więcej, możesz na niej smażyć bez użycia tłuszczu. Jeśli jednak musisz go zastosować, stosuj rozsądnie. Na koniec pamiętaj o odsączeniu potraw na papierowym ręczniczku.

Dla urozmaicenia:

Przystępując do smażenia, nie należy zapominać o wcześniejszym rozgrzaniu oleju czy ramy do smażenia. Bez tego się nie obejdzie. Jeśli przyrządzamy mięso w panierce, zadbajmy o to, by co kilka chwil potrząsnąć energicznie patelnią. Dzięki temu tłuszcz będzie miał możliwość rozprowadzić się równomiernie po całej powierzchni naczynia.