Sałatka ziemniaczana po wiedeńsku - sznycel | Przepisy.pl pixel

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

419 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2033 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 2. Gdy będą miękkie, odcedź ziemniaki, dodaj masło, ocet, posiekany szczypiorek oraz przyprawę z koperkiem Knorr i lekko wymieszaj.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 1

Krok 2

Mięso rozbij tłuczkiem na jak najcieńszy plaster i dopraw przyprawą do mięs Knorr.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 2

Krok 3

Następnie panieruj mięso w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 3

Krok 4

Sznycle smaż na rozgrzanym oleju, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Następnie odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 4

Krok 5

Sznycla podawaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kociołek z kurczakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i podaj sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną. Nie uwierzysz, jak niewiele trzeba, aby dobrze znany schabowy z ziemniakami zyskał nową odsłonę. Ponadczasowy klasyk, jakim jest kotlet schabowy, powstaje z plastra dobrej jakości schabu wieprzowego. Ważne jest, aby przed panierowaniem rozbić włókna mięsa przy pomocy tłuczka. Od tej czynności zależy, czy twój sznycel będzie miękki i rozpływający się w ustach. Technika tłuczenia ma duże znaczenie. Porcję mięsa uderzaj delikatnie po obydwu stronach w taki sposób, aby nie przerwać ciągłości włókien. Nie obowiązuje tutaj zasada, im cieniej, tym lepiej. Idealnie, jeśli po rozbiciu kotlet zwiększy swoją powierzchnię dwukrotnie. Aby panierka była idealnie chrupiąca i złocista, do oleju dodaj łyżkę smalcu. W duecie z upieczonymi ziemniaczkami sznycel smakuje wybornie!