Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
łatwe
1923 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 łyżka
400 gramów
1 łyżka
0.5 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 2. Gdy będą miękkie, odcedź ziemniaki, dodaj masło, ocet, posiekany szczypiorek oraz przyprawę z koperkiem Knorr i lekko wymieszaj.
Krok 2
Mięso rozbij tłuczkiem na jak najcieńszy plaster i dopraw przyprawą do mięs Knorr.
Krok 3
Następnie panieruj mięso w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 4
Sznycle smaż na rozgrzanym oleju, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Następnie odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5
Sznycla podawaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i podaj sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną. Nie uwierzysz, jak niewiele trzeba, aby dobrze znany schabowy z ziemniakami zyskał nową odsłonę. Ponadczasowy klasyk, jakim jest kotlet schabowy, powstaje z plastra dobrej jakości schabu wieprzowego. Ważne jest, aby przed panierowaniem rozbić włókna mięsa przy pomocy tłuczka. Od tej czynności zależy, czy twój sznycel będzie miękki i rozpływający się w ustach. Technika tłuczenia ma duże znaczenie. Porcję mięsa uderzaj delikatnie po obydwu stronach w taki sposób, aby nie przerwać ciągłości włókien. Nie obowiązuje tutaj zasada, im cieniej, tym lepiej. Idealnie, jeśli po rozbiciu kotlet zwiększy swoją powierzchnię dwukrotnie. Aby panierka była idealnie chrupiąca i złocista, do oleju dodaj łyżkę smalcu. W duecie z upieczonymi ziemniaczkami sznycel smakuje wybornie!