Składniki
400 gramów
1 łyżka
400 gramów
1 łyżka
0.5 szklanki
3 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 2. Gdy będą miękkie, odcedź ziemniaki, dodaj masło, ocet, posiekany szczypiorek oraz przyprawę z koperkiem Knorr i lekko wymieszaj.
Krok 2
Mięso rozbij tłuczkiem na jak najcieńszy plaster i dopraw przyprawą do mięs Knorr.
Krok 3
Następnie panieruj mięso w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 4
Sznycle smaż na rozgrzanym oleju, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Następnie odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5
Sznycla podawaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i podaj sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną. Nie uwierzysz, jak niewiele trzeba, aby dobrze znany schabowy z ziemniakami zyskał nową odsłonę. Ponadczasowy klasyk, jakim jest kotlet schabowy, powstaje z plastra dobrej jakości schabu wieprzowego. Ważne jest, aby przed panierowaniem rozbić włókna mięsa przy pomocy tłuczka. Od tej czynności zależy, czy twój sznycel będzie miękki i rozpływający się w ustach. Technika tłuczenia ma duże znaczenie. Porcję mięsa uderzaj delikatnie po obydwu stronach w taki sposób, aby nie przerwać ciągłości włókien. Nie obowiązuje tutaj zasada, im cieniej, tym lepiej. Idealnie, jeśli po rozbiciu kotlet zwiększy swoją powierzchnię dwukrotnie. Aby panierka była idealnie chrupiąca i złocista, do oleju dodaj łyżkę smalcu. W duecie z upieczonymi ziemniaczkami sznycel smakuje wybornie!