Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

323 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

395 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 2. Gdy będą miękkie, odcedź ziemniaki, dodaj masło, ocet, posiekany szczypiorek oraz przyprawę z koperkiem Knorr i lekko wymieszaj.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 1

Krok 2

Mięso rozbij tłuczkiem na jak najcieńszy plaster i dopraw przyprawą do mięs Knorr.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 2

Krok 3

Następnie panieruj mięso w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 3

Krok 4

Sznycle smaż na rozgrzanym oleju, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Następnie odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 4

Krok 5

Sznycla podawaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i podaj sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną. Nie uwierzysz, jak niewiele trzeba, aby dobrze znany schabowy z ziemniakami zyskał nową odsłonę. Ponadczasowy klasyk, jakim jest kotlet schabowy, powstaje z plastra dobrej jakości schabu wieprzowego. Ważne jest, aby przed panierowaniem rozbić włókna mięsa przy pomocy tłuczka. Od tej czynności zależy, czy twój sznycel będzie miękki i rozpływający się w ustach. Technika tłuczenia ma duże znaczenie. Porcję mięsa uderzaj delikatnie po obydwu stronach w taki sposób, aby nie przerwać ciągłości włókien. Nie obowiązuje tutaj zasada, im cieniej, tym lepiej. Idealnie, jeśli po rozbiciu kotlet zwiększy swoją powierzchnię dwukrotnie. Aby panierka była idealnie chrupiąca i złocista, do oleju dodaj łyżkę smalcu. W duecie z upieczonymi ziemniaczkami sznycel smakuje wybornie!