Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

326 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

400 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 2. Gdy będą miękkie, odcedź ziemniaki, dodaj masło, ocet, posiekany szczypiorek oraz przyprawę z koperkiem Knorr i lekko wymieszaj.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 1

Krok 2

Mięso rozbij tłuczkiem na jak najcieńszy plaster i dopraw przyprawą do mięs Knorr.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 2

Krok 3

Następnie panieruj mięso w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 3

Krok 4

Sznycle smaż na rozgrzanym oleju, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Następnie odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 4

Krok 5

Sznycla podawaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i podaj sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną. Nie uwierzysz, jak niewiele trzeba, aby dobrze znany schabowy z ziemniakami zyskał nową odsłonę. Ponadczasowy klasyk, jakim jest kotlet schabowy, powstaje z plastra dobrej jakości schabu wieprzowego. Ważne jest, aby przed panierowaniem rozbić włókna mięsa przy pomocy tłuczka. Od tej czynności zależy, czy twój sznycel będzie miękki i rozpływający się w ustach. Technika tłuczenia ma duże znaczenie. Porcję mięsa uderzaj delikatnie po obydwu stronach w taki sposób, aby nie przerwać ciągłości włókien. Nie obowiązuje tutaj zasada, im cieniej, tym lepiej. Idealnie, jeśli po rozbiciu kotlet zwiększy swoją powierzchnię dwukrotnie. Aby panierka była idealnie chrupiąca i złocista, do oleju dodaj łyżkę smalcu. W duecie z upieczonymi ziemniaczkami sznycel smakuje wybornie!