Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

319 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

395 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 2. Gdy będą miękkie, odcedź ziemniaki, dodaj masło, ocet, posiekany szczypiorek oraz przyprawę z koperkiem Knorr i lekko wymieszaj.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 1

Krok 2

Mięso rozbij tłuczkiem na jak najcieńszy plaster i dopraw przyprawą do mięs Knorr.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 2

Krok 3

Następnie panieruj mięso w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 3

Krok 4

Sznycle smaż na rozgrzanym oleju, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Następnie odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 4

Krok 5

Sznycla podawaj z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.

Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i podaj sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną. Nie uwierzysz, jak niewiele trzeba, aby dobrze znany schabowy z ziemniakami zyskał nową odsłonę. Ponadczasowy klasyk, jakim jest kotlet schabowy, powstaje z plastra dobrej jakości schabu wieprzowego. Ważne jest, aby przed panierowaniem rozbić włókna mięsa przy pomocy tłuczka. Od tej czynności zależy, czy twój sznycel będzie miękki i rozpływający się w ustach. Technika tłuczenia ma duże znaczenie. Porcję mięsa uderzaj delikatnie po obydwu stronach w taki sposób, aby nie przerwać ciągłości włókien. Nie obowiązuje tutaj zasada, im cieniej, tym lepiej. Idealnie, jeśli po rozbiciu kotlet zwiększy swoją powierzchnię dwukrotnie. Aby panierka była idealnie chrupiąca i złocista, do oleju dodaj łyżkę smalcu. W duecie z upieczonymi ziemniaczkami sznycel smakuje wybornie!