
Składniki
250 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę myjemy siekamy drobno (zostawiając szczypior na później). Czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Kiełki odsączamy.
Krok 2
W woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju i zaczynamy wrzucając produkty. Wrzucamy cebulę, smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu. Po 3-4 minutach dodajemy kiełki, czosnek, przyprawy, sos sojowy, smażymy jeszcze 3 minuty.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (trzeba uważać bo gotuje się szybko a musi pozostać jędrny), dodajemy do warzyw wraz ze szczypiorkiem, mieszamy (ew. doprawiamy do smaku) i przekładamy do miseczek
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińszczyzna - wersja wege
Jajeczny chiński makaron smażony w woku z dużą ilością aromatycznych przypraw to propozycja popularnej chińszczyzny w wersji wegetariańskiej. Danie przygotowuje się szybko, a zamiast woka do jego przyrządzeni można też użyć głębokiej patelni. Aby skomponować tę potrawę, potrzeba zaledwie kilku składników – oprócz makaronu musisz zaopatrzyć się w cebulę dymkę, kiełki sojowe z puszki, imbir, czosnek i sos sojowy. Wszystko dusi się razem, a potem łączy z ugotowanym makaronem i podsmaża jeszcze przez chwilę, tak by nabrał głębokiego smaku pozostałych dodatków. Potrawę możesz również urozmaicić innymi warzywami, np. pieczarkami lub grzybami mun, pokrojoną w kostkę czerwoną papryką albo cukinią. Całość posyp natką pietruszki lub czarnym bądź białym sezamem. Podawaj jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Chińszczyznę możesz zapakować do pudełeczka i zabrać do pracy jako ciepły lunch. Z wersją wege dobrze smakować będą świeże warzywa, np. pokrojone w plastry pomidory, ogórek, papryka i marchewka. Tego rodzaju dodatkami możesz też ozdobić talerz, na którym serwujesz posiłek. Masz ochotę na chińskie smaki? Przygotuj makaron według naszego przepisu!