
Składniki
250 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę myjemy siekamy drobno (zostawiając szczypior na później). Czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Kiełki odsączamy.
Krok 2
W woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju i zaczynamy wrzucając produkty. Wrzucamy cebulę, smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu. Po 3-4 minutach dodajemy kiełki, czosnek, przyprawy, sos sojowy, smażymy jeszcze 3 minuty.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (trzeba uważać bo gotuje się szybko a musi pozostać jędrny), dodajemy do warzyw wraz ze szczypiorkiem, mieszamy (ew. doprawiamy do smaku) i przekładamy do miseczek
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińszczyzna - wersja wege
Jajeczny chiński makaron smażony w woku z dużą ilością aromatycznych przypraw to propozycja popularnej chińszczyzny w wersji wegetariańskiej. Danie przygotowuje się szybko, a zamiast woka do jego przyrządzeni można też użyć głębokiej patelni. Aby skomponować tę potrawę, potrzeba zaledwie kilku składników – oprócz makaronu musisz zaopatrzyć się w cebulę dymkę, kiełki sojowe z puszki, imbir, czosnek i sos sojowy. Wszystko dusi się razem, a potem łączy z ugotowanym makaronem i podsmaża jeszcze przez chwilę, tak by nabrał głębokiego smaku pozostałych dodatków. Potrawę możesz również urozmaicić innymi warzywami, np. pieczarkami lub grzybami mun, pokrojoną w kostkę czerwoną papryką albo cukinią. Całość posyp natką pietruszki lub czarnym bądź białym sezamem. Podawaj jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Chińszczyznę możesz zapakować do pudełeczka i zabrać do pracy jako ciepły lunch. Z wersją wege dobrze smakować będą świeże warzywa, np. pokrojone w plastry pomidory, ogórek, papryka i marchewka. Tego rodzaju dodatkami możesz też ozdobić talerz, na którym serwujesz posiłek. Masz ochotę na chińskie smaki? Przygotuj makaron według naszego przepisu!