Żeberka BBQ

- Krok 1Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Połącz przyprawę Adobo Knorr z olejem i solą. Powstałą marynatą natrzyj mięso. Żeberka przykryj i odstaw na noc do lodówki. Piecz w temperaturze 170°C przez 150 minut.
- Krok 2W tym czasie przygotuj sos BBQ. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i posiekaj czosnek. W garnku z szerokim dnem na trzech łyżkach oliwy zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj cukier. Gotuj, aż cukier zupełnie się skarmelizuje (zrobi się lekko brązowy), po czym dodaj ocet. Gotuj sos, aż ocet prawie zupełnie odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawę Adobo Knorr i pastę z wędzonych papryczek. Całość gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż sos zrobi się gęsty, a wszystkie smaki się połączą.
- Krok 3Do gorącego jeszcze sosu włóż upieczone żeberka i pozostaw do wystygnięcia.
- Krok 4Przed podaniem żeberka rozłóż na grillu lub w piekarniku i piecz 20–30 minut w temperaturze 200°C, tak aby mięso zrobiło się gorące w środku, a sos na jego powierzchni zaczął się karmelizować.

Żeberka podawaj ze smażoną fasolą po meksykańsku. Czas pieczenia możesz skrócić nawet do 90 minut, podnosząc temperaturę. Pamiętaj jednak, że zmieni się wówczas struktura mięsa.

Pieczone żeberka to popularny pomysł na obiad. Jeśli jednak wydaje Ci się, że ten smak niczym nie może Cię zaskoczyć – mamy niespodziankę. Żeberka BBQ to niezwykle soczyste mięso w aromatycznym sosie. Twoja rodzina będzie zdumiona, jak łatwo można zamienić zwykłe żeberka w niezwykłe danie.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którym znudziły się popularne potrawy w tradycyjnym wydaniu. Żeberka BBQ to powiew nowości w Twojej kuchni!
Na jaką okazję?
Ta potrawa świetnie pasuje na niedzielny obiad. Każdemu posmakuje!
Czy wiesz, że?
BBQ to skrót od barbecue. Jest to sos stworzony do przyprawiania potraw z grilla. Łączy w sobie kwaśne, słodkie i ostre składniki, a zapachem przypomina wędzonkę.
Dla urozmaicenia:
Żeberka BBQ możesz podać klasycznie – z ziemniakami. Warto też zaszaleć i zaserwować je ze smażoną fasolą po meksykańsku. Nie bój się eksperymentować!