• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
Kotleciki jagnięce z rozmarynem
Kotleciki jagnięce z rozmarynem
Czulent wołowy
Czulent wołowy
Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku
Wieprzowina w Czerwonym Curry po tajsku
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Kuchnie świata
  • Żeberka BBQ

Żeberka BBQ

Autor: Piotr Murawski
Żeberka BBQ
  • 170 minut170
  • Łatwe
  • 1 osoba1
3
Oceń przepis jako pierwszy
7
0
WYDRUKUJ
18 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
48 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • żeberka wieprzowe
    800 g
  • Przyprawa Adobo Knorr
    1 opak.
  • olej
    3 łyżki
  • sól
    1 łyżeczka
  • sos bbq
  • Ketchup Hellmann’s Pikantny
    200 ml
  • Przyprawa Adobo Knorr
    1 opak.
  • czerowna cebula
    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy
    50 g
  • pasta z wędzonych papryczek habanero
    2 łyżki
  • ząbek czosnku
    4 szt.
  • ocet jabłkowy
    100 ml
  • sos Worcestershire
    1 łyżka
  • oliwa z oliwek
    3 łyżki
  • brązowy cukier
    4 łyżki
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Żeberka BBQ – krok 1
    Krok 1
    Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Połącz przyprawę Adobo Knorr z olejem i solą. Powstałą marynatą natrzyj mięso. Żeberka przykryj i odstaw na noc do lodówki. Piecz w temperaturze 170°C przez 150 minut.
  • Żeberka BBQ – krok 2
    Krok 2
    W tym czasie przygotuj sos BBQ. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i posiekaj czosnek. W garnku z szerokim dnem na trzech łyżkach oliwy zeszklij cebulę z czosnkiem i dodaj cukier. Gotuj, aż cukier zupełnie się skarmelizuje (zrobi się lekko brązowy), po czym dodaj ocet. Gotuj sos, aż ocet prawie zupełnie odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawę Adobo Knorr i pastę z wędzonych papryczek. Całość gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż sos zrobi się gęsty, a wszystkie smaki się połączą.
  • Żeberka BBQ – krok 3
    Krok 3
    Do gorącego jeszcze sosu włóż upieczone żeberka i pozostaw do wystygnięcia.
  • Żeberka BBQ – krok 4
    Krok 4
    Przed podaniem żeberka rozłóż na grillu lub w piekarniku i piecz 20–30 minut w temperaturze 200°C, tak aby mięso zrobiło się gorące w środku, a sos na jego powierzchni zaczął się karmelizować.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Żeberka podawaj ze smażoną fasolą po meksykańsku. Czas pieczenia możesz skrócić nawet do 90 minut, podnosząc temperaturę. Pamiętaj jednak, że zmieni się wówczas struktura mięsa.

Tagi
KUCHNIA MEKSYKAŃSKAmięsoDANIA GŁÓWNEobiadPIECZENIEKUCHNIE ŚWIATANAJNOWSZEpomysł na obiad
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa Adobo KnorrREKLAMAPrzyprawa Adobo KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa Adobo KnorrREKLAMAPrzyprawa Adobo KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał swojego komentarza.
Dodaj własny, aby rozpocząć dyskusję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Szaszłyk w trzech krokach? Jesteśmy na tak. Trzy razy.
Szaszłyk w trzech krokach? Jesteśmy na tak. Trzy razy.
8 przepisów na apetyczne żeberka
8 przepisów na apetyczne żeberka
Jak upiec żeberka?
Jak upiec żeberka?
Dobrze nadziane. 7 sprawdzonych rad, jak faszerować mięso
Dobrze nadziane. 7 sprawdzonych rad, jak faszerować mięso
Żeberka BBQ
avatar

Pieczone żeberka to popularny pomysł na obiad. Jeśli jednak wydaje Ci się, że ten smak niczym nie może Cię zaskoczyć – mamy niespodziankę. Żeberka BBQ to niezwykle soczyste mięso w aromatycznym sosie. Twoja rodzina będzie zdumiona, jak łatwo można zamienić zwykłe żeberka w niezwykłe danie.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którym znudziły się popularne potrawy w tradycyjnym wydaniu. Żeberka BBQ to powiew nowości w Twojej kuchni!

Na jaką okazję?

Ta potrawa świetnie pasuje na niedzielny obiad. Każdemu posmakuje!

Czy wiesz, że?

BBQ to skrót od barbecue. Jest to sos stworzony do przyprawiania potraw z grilla. Łączy w sobie kwaśne, słodkie i ostre składniki, a zapachem przypomina wędzonkę.

Dla urozmaicenia:

Żeberka BBQ możesz podać klasycznie – z ziemniakami. Warto też zaszaleć i zaserwować je ze smażoną fasolą po meksykańsku. Nie bój się eksperymentować!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

3
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby