Greckie klopsiki "Smyrna" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie klopsiki "Smyrna"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
88 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

75 gramów

10 gramów

0.5 pęczka

3 gramy

2 gramy

150 gramów

1 łyżka

sos:

500 mililitrów

30 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mięso mielone z odciśniętym chlebem, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, pozostałe przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Wymieszane mięso formuj w dłoniach na klopsiki i układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut w 190 stopniach.

Krok 3

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z słodką papryką.

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sosu i dodaj pozostałą część Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Gotuj przez ok 15 minut.

Krok 5

Dodaj do sosu upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Usuń z sosu laskę cynamonu oraz liście laurowe. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie klopsiki "Smyrna"Greckie klopsiki "Smyrna"

Czas na wyprawę do antycznej krainy bogów! Greckie lenistwo? Tym razem nie odkładamy niczego na później! Już dziś sięgnij po przepis na greckie klopsiki „smvrna” i poczuj klimat rodem z filmu „Mamma Mia”! Pora na prawdziwą ucztę!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników konkretnych, sycących dań. Pora na urozmaicenie! W takiej odsłonie klopsiki nabierają nowego znaczenia.

Na jaką okazję? Na obiad w towarzystwie całej rodziny. Pamiętaj, aby przyrządzić kilka pulpecików na zapas. Jedno jest pewne – bez prośby o dokładkę się nie obejdzie!

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone greckie klopsiki „smvrna” najlepiej podawać z ryżem. Dobrze sprawdzą się także np. w chlebkach pita.

Czy wiesz, że? Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Liczy sobie około 4000 lat. Pierwszą książę kucharską w tej części Europy napisano już w 330 r. p.n.e!