Greckie klopsiki "Smyrna" przepis – Zobacz na przepisy.pl

Greckie klopsiki "Smyrna"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

74 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

75 gramów

10 gramów

0.5 pęczka

3 gramy

2 gramy

150 gramów

1 łyżka

sos:

500 mililitrów

30 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mięso mielone z odciśniętym chlebem, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, pozostałe przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Wymieszane mięso formuj w dłoniach na klopsiki i układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut w 190 stopniach.

Krok 3

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z słodką papryką.

Krok 4

Połącz wszystkie składniki sosu i dodaj pozostałą część Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Gotuj przez ok 15 minut.

Krok 5

Dodaj do sosu upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 6

Usuń z sosu laskę cynamonu oraz liście laurowe. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie klopsiki "Smyrna" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie klopsiki "Smyrna"Greckie klopsiki "Smyrna"

Czas na wyprawę do antycznej krainy bogów! Greckie lenistwo? Tym razem nie odkładamy niczego na później! Już dziś sięgnij po przepis na greckie klopsiki „smvrna” i poczuj klimat rodem z filmu „Mamma Mia”! Pora na prawdziwą ucztę!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników konkretnych, sycących dań. Pora na urozmaicenie! W takiej odsłonie klopsiki nabierają nowego znaczenia.

Na jaką okazję? Na obiad w towarzystwie całej rodziny. Pamiętaj, aby przyrządzić kilka pulpecików na zapas. Jedno jest pewne – bez prośby o dokładkę się nie obejdzie!

Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone greckie klopsiki „smvrna” najlepiej podawać z ryżem. Dobrze sprawdzą się także np. w chlebkach pita.

Czy wiesz, że? Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Liczy sobie około 4000 lat. Pierwszą książę kucharską w tej części Europy napisano już w 330 r. p.n.e!