
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
75 gramów
10 gramów
0.5 pęczka
3 gramy
2 gramy
150 gramów
1 łyżka
sos:
500 mililitrów
30 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mięso mielone z odciśniętym chlebem, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, pozostałe przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Wymieszane mięso formuj w dłoniach na klopsiki i układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut w 190 stopniach.
Krok 3
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z słodką papryką.
Krok 4
Połącz wszystkie składniki sosu i dodaj pozostałą część Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Gotuj przez ok 15 minut.
Krok 5
Dodaj do sosu upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Usuń z sosu laskę cynamonu oraz liście laurowe. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Greckie klopsiki "Smyrna"
Czas na wyprawę do antycznej krainy bogów! Greckie lenistwo? Tym razem nie odkładamy niczego na później! Już dziś sięgnij po przepis na greckie klopsiki „smvrna” i poczuj klimat rodem z filmu „Mamma Mia”! Pora na prawdziwą ucztę!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników konkretnych, sycących dań. Pora na urozmaicenie! W takiej odsłonie klopsiki nabierają nowego znaczenia.
Na jaką okazję? Na obiad w towarzystwie całej rodziny. Pamiętaj, aby przyrządzić kilka pulpecików na zapas. Jedno jest pewne – bez prośby o dokładkę się nie obejdzie!
Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone greckie klopsiki „smvrna” najlepiej podawać z ryżem. Dobrze sprawdzą się także np. w chlebkach pita.
Czy wiesz, że? Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Liczy sobie około 4000 lat. Pierwszą książę kucharską w tej części Europy napisano już w 330 r. p.n.e!