
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
75 gramów
10 gramów
0.5 pęczka
3 gramy
2 gramy
150 gramów
1 łyżka
sos:
500 mililitrów
30 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz mięso mielone z odciśniętym chlebem, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, pozostałe przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Wymieszane mięso formuj w dłoniach na klopsiki i układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut w 190 stopniach.
Krok 3
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z słodką papryką.
Krok 4
Połącz wszystkie składniki sosu i dodaj pozostałą część Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Gotuj przez ok 15 minut.
Krok 5
Dodaj do sosu upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Usuń z sosu laskę cynamonu oraz liście laurowe. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Greckie klopsiki "Smyrna"
Czas na wyprawę do antycznej krainy bogów! Greckie lenistwo? Tym razem nie odkładamy niczego na później! Już dziś sięgnij po przepis na greckie klopsiki „smvrna” i poczuj klimat rodem z filmu „Mamma Mia”! Pora na prawdziwą ucztę!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników konkretnych, sycących dań. Pora na urozmaicenie! W takiej odsłonie klopsiki nabierają nowego znaczenia.
Na jaką okazję? Na obiad w towarzystwie całej rodziny. Pamiętaj, aby przyrządzić kilka pulpecików na zapas. Jedno jest pewne – bez prośby o dokładkę się nie obejdzie!
Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone greckie klopsiki „smvrna” najlepiej podawać z ryżem. Dobrze sprawdzą się także np. w chlebkach pita.
Czy wiesz, że? Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Liczy sobie około 4000 lat. Pierwszą książę kucharską w tej części Europy napisano już w 330 r. p.n.e!