Dziś przedstawiam mój błyskawiczny i zawsze udany przepis na klopsiki. Jeżeli zrobicie je w ten sposób, czas przygotowania obiadu nie powinien przekroczyć 20-25 minut.

Klopsiki:
- 500 g mielonej wołowiny I wieprzowiny w proporcjach 1:1
- 10 g suszonych pomidorów, 10 g to mniej więcej 2 sztuki
- 10 g suszonych grzybów leśnych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty oregano
- 1/2 kostki rosołowej wołowej Knorr
- 1 słoik sosu pomidorowego Knorr Toscana lub Bolognese
- 300 g spaghetti lub innego makaronu
- ser Parmesan do posypania
- świeże zioła: oregano, bazylia, tymianek, wybierz jedno lub użyj wszystkich trzech

Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron. Rozpuść kostkę Knorr w kilku łyżkach gorącej wody i namocz grzyby przez 10-15 minut. Posiekaj drobno suszone pomidory odsączone z oliwy. Posiekaj namoczone grzyby. Wymieszaj razem mięso, grzyby, zioła I suszone pomidory. Dodaj teraz bulion, w którym moczyły się grzyby. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Nie żałuj na to czasu a klopsiki będą miękkie, pulchne i soczyste. Uformuj 16 niewielkich kulek. Smaż je w oliwie przez 1-2 minuty, aż staną się równomiernie brązowe. Do patelni dodaj sos pomidorowy Knorr. Kulki powinny dusić się razem z sosem przez około 10 minut. Do gotującej się wody dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie posiekaj świeże zioła, zetrzyj na tarce Parmesan. Gorący, odcedzony makaron połącz z sosem i klopsikami. Podawaj z parmezanem i świeżymi ziołami. Wspaniały domowy obiad.