Szwedzi mają kottbullar serwowane z żurawiną, Amerykanie spaghetti z meatballs, a Polacy chrupiące i miękkie w środku kotlety mielone. To klasyk w najlepszym wydaniu. Jak zrobić mielone, by wyszły doskonale? Podpowiadamy w trzech krokach.
Wybór mięsa
Bez względu na to, jaki gatunek mięsa wybierzesz, musi być ono świeże. Najlepiej kupić je w kawałku. Zmiel je w domu, albo wybierz sklep, w którym możesz poprosić o zmielenie go. Gotowe mięso mielone również się sprawdzi. Uważaj jednak podczas zakupów i uważnie przeczytaj jego skład. W niektórych paczkach znajdziesz bowiem sporo niepotrzebnych dodatków i wody. Do mielonych nadają się różne rodzaje mięsa, np.: łopatka, chuda karkówka i szynka. Dobrym sposobem jest też użycie mięsa mieszanego. Połącz wołowinę i wieprzowinę w proporcji 1:1. Z mięsa wieprzowego przygotujesz np. kotlety mielone z buraczkami. Jak zrobić mielone, które będą wyjątkowo delikatne? Zdecyduj się na mięso indycze albo cielęce. Już nie potrzebujesz cebuli, jajek czy mleka wystarczy dodać Fix Knorr Soczyste Kotlety Mielone i gotowe.
Smażenie
Kotlety mielone kładź na mocno rozgrzanym tłuszczu i przez pierwsze kilka minut smaż na dużym ogniu. Następnie zmniejsz moc palnika. Kotlety smażone w zbyt niskiej temperaturze wchłoną zbyt dużo tłuszczu i staną się ciężkie, z kolei te przygotowywane wyłącznie na bardzo gorącej patelni, przypalą się na zewnątrz, będąc wewnątrz surowe. Smaż je do momentu, w którym staną się złociste. Jeśli nie masz pewności, ile czasu powinno to zająć, usmaż najpierw jednego kotleta na próbę i przekrój go, by sprawdzić, jak długiego smażenia wymaga reszta.
Wiesz już jak zrobić mielone, jak je jednak serwować? W tej kwestii nie istnieją żadne ograniczenia. Sprawdzi się podanie klasyczne, z warzywami na ciepło lub sałatką. Sprawdź także kotlety mielone z pieczarkami.
Komentarze (0)