Klopsiki zazwyczaj podaję w sosie, pomidorowym, koperkowym czy grzybowym. Pyszne są klopsiki z sosem bolognese podane z makaronem i tartym serem.
Z Belgii przywiozłem przepis na warzywną zupę kremową z klopsikami. Dzieci będą ją uwielbiać.
Warzywna zupa krem z mini klopsikami:
Składniki:
- 3 l bulionu przygotowanego z kostki lub bulionetki warzywnej lub drobiowej Knorr
- 500 g tartej marchewki
- 3 łyżki margaryny
- 1 cebula, drobno pokrojonej w kostkę
- 500 g innych warzyw – ziemniaków, pora (tylko jasna część), groszku itp.
- 500 g mini pulpecików z mielonego mięsa doprawionych oregano i bazylią a’la pizza
- 1 szklanka śmietanki
Sposób przygotowania
Pokrój warzywa. Cebulę zeszklij na margarynie. Dodaj marchew i pozostałe warzywa. Delikatnie smaż a właściwie duś przez mniej więcej 10 minut. Warzywa mają się „pocić” a nie smażyć. Chodzi o wydobycie skoncentrowanego smaku i aromatu. Zalej bulionem i gotuj maksymalnie przez 10 minut. Po ugotowaniu zmiksuj zupę blenderem aż uzyskasz kremową, jednolitą konsystencję. Wlej śmietankę i zagotuj. Do zupy dodaj wcześniej usmażone lub upieczone klopsiki. Podawaj ze świeżo posiekaną natką.
Pycha! Założę się, że ta zupa będzie hitem w Waszych domach.
Komentarze (0)