Gdy przygotujecie mięso na mielone, klopsiki czy pieczeń rzymską zachęcam do kulinarnych eksperymentów, czyli dodawania do klopsików rozmaitych składników. Zamieńcie cebulę na pora, dodajcie drobniutko pokrojoną paprykę, gotowany ryż, dodajcie zioła lub przyprawy. A może klopsiki w wersji orientalnej? Np. z curry, posiekanym imbirem w sosie słodko-kwaśnym i warzywami z patelni? Pamiętajcie tylko aby próbować w trakcie przyrządzania. Wasze danie powinno smakować przede wszystkim Wam, ale także całej rodzinie.
Klopsiki przygotowuję prawie tak samo jak mielone. Nie panieruję ich jednak w bułeczce tylko delikatnie osypuję mąką. Klopsiki można smażyć, piec na blasze lub gotować we wrzącej wodzie lub rosole. Gdy decyduję się na pieczenie smaruję lekko formę do pieczenia olejem, aby nie przywierały do blachy lub folii aluminiowej. Klopsiki oczywiście mogą być w różnych rozmiarach. Malutkie bardzo dobrze nadają się do zupy. Ugotują się po prostu w zupie.

Klopsiki zazwyczaj podaję w sosie, pomidorowym, koperkowym czy grzybowym. Pyszne są klopsiki z sosem bolognese podane z makaronem i tartym serem.

Z Belgii przywiozłem przepis na warzywną zupę kremową z klopsikami. Dzieci będą ją uwielbiać.

Warzywna zupa krem z mini klopsikami:

Składniki:
- 3 l bulionu przygotowanego z kostki lub bulionetki warzywnej lub drobiowej Knorr
- 500 g tartej marchewki
- 3 łyżki margaryny
- 1 cebula, drobno pokrojonej w kostkę
- 500 g innych warzyw – ziemniaków, pora (tylko jasna część), groszku itp.
- 500 g mini pulpecików z mielonego mięsa doprawionych oregano i bazylią a’la pizza
- 1 szklanka śmietanki

Sposób przygotowania

Pokrój warzywa. Cebulę zeszklij na margarynie. Dodaj marchew i pozostałe warzywa. Delikatnie smaż a właściwie duś przez mniej więcej 10 minut. Warzywa mają się „pocić” a nie smażyć. Chodzi o wydobycie skoncentrowanego smaku i aromatu. Zalej bulionem i gotuj maksymalnie przez 10 minut. Po ugotowaniu zmiksuj zupę blenderem aż uzyskasz kremową, jednolitą konsystencję. Wlej śmietankę i zagotuj. Do zupy dodaj wcześniej usmażone lub upieczone klopsiki. Podawaj ze świeżo posiekaną natką.

Pycha! Założę się, że ta zupa będzie hitem w Waszych domach.