Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
łatwe
6713 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
1 słoik
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa mielonego. Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 2
Połowę opakowania Knorr do pulpetów dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.
Krok 4
Na patelnie wlej pomidory z puszki, dodaj kapary i pozostałą część opakowania Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj pod przykryciem 2 – 3 minuty. Pulpetu podawaj z dowolnym dodatkiem skrobiowym, z wierzchu posyp natką pietruszki
Dobra rada:
Do sosu możesz też dodać łyżkę lub dwie śmietany - stanie się bardziej kremowy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem dość popularnym, które gości w polskich kuchniach od wielu lat. W naszym przepisie wykorzystujemy mielone mięso z indyka, ale sprawdzi się także mieszane wieprzowo – wołowe albo z szynki. Żeby gotowane pulpety w sosie były miękkie i delikatne, dodaj do nich namoczoną w wodzie kajzerkę oraz jajko, dzięki któremu łatwiej uformujesz jednolitą masę. Dopraw ją do smaku i formuj małe kuleczki. Usmaż je delikatnie, by lekko się zarumieniły, a następnie duś w sosie. Tak przyrządzone pulpety w sosie pomidorowym pozostaną miękkie i soczyste. Jak serwować potrawę? Pulpety gotowane w sosie pomidorowym idealnie komponują się z ziemniakami, makaronem albo ryżem. Nie zapomnij też o surówce z białej lub czerwonej kapusty.
Dla kogo?
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym przypadną do gustu miłośnikom klasycznej kuchni, w zupełnie nowej odsłonie. Przepis spełni także oczekiwania tych z was, którzy nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym idealnie sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Możecie je z łatwością odgrzać, dlatego będą świetnym pomysłem na lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Pulpety pochodzą z Włoch, gdzie serwowane są w wielu różnych odmianach. Często stanowią obowiązkowy dodatek do zup. Mogą być także osobnym daniem, wówczas określa się je mianem al sugo.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, dodaj do mięsa również posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Gdy wolisz bardziej wyraziste smaki, dopraw sos papryczką chili albo ostrą papryką w proszku. Możesz także posypać gotowe klopsiki w sosie pomidorowym pikantnym żółtym serem.