Gotowane pulpety w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

153

1089 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1699 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 puszka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa mielonego. Posiekaj natkę pietruszki.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Połowę opakowania Knorr do pulpetów dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Na patelnie wlej pomidory z puszki, dodaj kapary i pozostałą część opakowania Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj pod przykryciem 2 – 3 minuty. Pulpetu podawaj z dowolnym dodatkiem skrobiowym, z wierzchu posyp natką pietruszki

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz też dodać łyżkę lub dwie śmietany - stanie się bardziej kremowy.

4

Opinie o przepisie

  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 10.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pleban

    Agnieszka Pleban , 29.07.2019

    Bardzo smaczny i prosty przepis! Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 02.01.2018

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Good Fella

    Good Fella , 13.03.2017

    mmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowane pulpety w sosie pomidorowymGotowane pulpety w sosie pomidorowym

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem dość popularnym. Przygotuj je z mięsa z indyka. Sprawdzi się także mieszane wieprzowo-wołowe albo z szynki. Żeby pulpety były miękkie i delikatne, dodaj do nich namoczoną w wodzie kajzerkę oraz jajko, dzięki któremu łatwiej uformujesz jednolitą masę. Dopraw ją do smaku i formuj małe kuleczki. Jeśli chcesz, dodaj do mięsa również posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Usmaż je delikatnie, by lekko się zarumieniły, a następnie duś je w sosie pomidorowym. Tak przyrządzone pozostaną miękkie i soczyste. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dopraw sos papryczką chili albo ostrą papryką w proszku. Możesz także posypać gotowe danie pikantnym żółtym serem. Gotowane pulpety w sosie pomidorowym podawaj z ziemniakami, makaronem albo ryżem – z różnymi dodatkami będą równie smaczne. Serwuj z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Przekonaj się, jak łatwe i szybkie jest gotowanie razem z naszymi przepisami.