Gotowane pulpety w sosie pomidorowym – klopsy | Przepisy.pl pixel

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

306

1640 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3039 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6713 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa mielonego. Posiekaj natkę pietruszki.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Połowę opakowania Knorr do pulpetów dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Na patelnie wlej pomidory z puszki, dodaj kapary i pozostałą część opakowania Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj pod przykryciem 2 – 3 minuty. Pulpetu podawaj z dowolnym dodatkiem skrobiowym, z wierzchu posyp natką pietruszki

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz też dodać łyżkę lub dwie śmietany - stanie się bardziej kremowy.

10

Opinie o przepisie

  • Sysia

    Sysia , 05.03.2024

    Dziś zrobiłam i pierwszy raz wyszły mi boskie. Sos w sam raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • uhj

    uhj , 23.06.2023

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JAREK

    JAREK , 08.01.2023

    Super przepis z knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra

    Sandra , 20.12.2021

    Tak. Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym mogłabym je jeść codziennie a jeszcze lepsze są z kaszą jęczmienna pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 09.12.2021

    Dzięki za przepisy, są rewelacyjne. Codziennie przyrządzam inne pozdrawiam ela

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena, Czerwinska

    Helena, Czerwinska , 18.08.2020

    Na pewno są smaczne,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 10.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pleban

    Agnieszka Pleban , 29.07.2019

    Bardzo smaczny i prosty przepis! Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 02.01.2018

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Good Fella

    Good Fella , 13.03.2017

    mmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jaskółcze gniazdo
czas przygotowania
56 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowane pulpety w sosie pomidorowymGotowane pulpety w sosie pomidorowym

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem dość popularnym, które gości w polskich kuchniach od wielu lat. W naszym przepisie wykorzystujemy mielone mięso z indyka, ale sprawdzi się także mieszane wieprzowo – wołowe albo z szynki. Żeby gotowane pulpety w sosie były miękkie i delikatne, dodaj do nich namoczoną w wodzie kajzerkę oraz jajko, dzięki któremu łatwiej uformujesz jednolitą masę. Dopraw ją do smaku i formuj małe kuleczki. Usmaż je delikatnie, by lekko się zarumieniły, a następnie duś w sosie. Tak przyrządzone pulpety w sosie pomidorowym pozostaną miękkie i soczyste. Jak serwować potrawę? Pulpety gotowane w sosie pomidorowym idealnie komponują się z ziemniakami, makaronem albo ryżem. Nie zapomnij też o surówce z białej lub czerwonej kapusty.

Dla kogo?

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym przypadną do gustu miłośnikom klasycznej kuchni, w zupełnie nowej odsłonie. Przepis spełni także oczekiwania tych z was, którzy nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Klopsy gotowane w sosie pomidorowym idealnie sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Możecie je z łatwością odgrzać, dlatego będą świetnym pomysłem na lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Pulpety pochodzą z Włoch, gdzie serwowane są w wielu różnych odmianach. Często stanowią obowiązkowy dodatek do zup. Mogą być także osobnym daniem, wówczas określa się je mianem al sugo.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, dodaj do mięsa również posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Gdy wolisz bardziej wyraziste smaki, dopraw sos papryczką chili albo ostrą papryką w proszku. Możesz także posypać gotowe klopsiki w sosie pomidorowym pikantnym żółtym serem.