Gotowane pulpety w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

202

1265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2019 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4424 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa mielonego. Posiekaj natkę pietruszki.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Połowę opakowania Knorr do pulpetów dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Na patelnie wlej pomidory z puszki, dodaj kapary i pozostałą część opakowania Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj pod przykryciem 2 – 3 minuty. Pulpetu podawaj z dowolnym dodatkiem skrobiowym, z wierzchu posyp natką pietruszki

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz też dodać łyżkę lub dwie śmietany - stanie się bardziej kremowy.

5

Opinie o przepisie

  • Helena, Czerwinska

    Helena, Czerwinska , 18.08.2020

    Na pewno są smaczne,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 10.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pleban

    Agnieszka Pleban , 29.07.2019

    Bardzo smaczny i prosty przepis! Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 02.01.2018

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Good Fella

    Good Fella , 13.03.2017

    mmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowane pulpety w sosie pomidorowymGotowane pulpety w sosie pomidorowym

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem dość popularnym. Przygotuj je z mięsa z indyka. Sprawdzi się także mieszane wieprzowo-wołowe albo z szynki. Żeby pulpety były miękkie i delikatne, dodaj do nich namoczoną w wodzie kajzerkę oraz jajko, dzięki któremu łatwiej uformujesz jednolitą masę. Dopraw ją do smaku i formuj małe kuleczki. Jeśli chcesz, dodaj do mięsa również posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Usmaż je delikatnie, by lekko się zarumieniły, a następnie duś je w sosie pomidorowym. Tak przyrządzone pozostaną miękkie i soczyste. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dopraw sos papryczką chili albo ostrą papryką w proszku. Możesz także posypać gotowe danie pikantnym żółtym serem. Gotowane pulpety w sosie pomidorowym podawaj z ziemniakami, makaronem albo ryżem – z różnymi dodatkami będą równie smaczne. Serwuj z surówką z białej lub czerwonej kapusty. Przekonaj się, jak łatwe i szybkie jest gotowanie razem z naszymi przepisami.