Dania i potrawy z kaparami | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kaparami

213 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaparyKapary

Kapary do polskich kuchni wprowadzono na przełomie XIII i XIV wieku. Szybko stały się przysmakiem na zamożnych, szlacheckich stołach. Aż dziw, że po latach dobrej passy zostały zapominane, a inne smakołyki je wyparły. Tymczasem kapary to niebanalna przyprawa, która swoim cierpko-gorzkim smakiem uratuje niejedno danie bez wyrazu.

Dla kogo?

Dzięki kaparom potrawy nabierają charakteru. Wystarczy zaledwie kilka sztuk, by pizze, sałatki i zupy przeobraziły się w specjały o zdecydowanym smaku. Kapary są idealne dla kuchennych minimalistów, którzy nie przepadają za tworzeniem złożonych mieszanek przypraw. Z kaparami macie do czynienia po raz pierwszy? Pamiętajcie, by do dań na gorąco, dodawać je pod koniec gotowania. Wysoka temperatura pozbawia kapary ich wyjątkowych walorów.

Na jaką okazję?

W przypadku kaparów obejdzie się bez siekania, mielenia, prażenia. Wystarczy wyjąć je ze słoiczka i od razu dorzucić do posiłku. Szybko i sprytnie – wiele osób takie właśnie gotowanie ceni w dni wypełnione obowiązkami od rana do wieczora. Urządźcie ucztę w stylu śródziemnomorskim – kapary doskonale pasują do włoskich past, zapiekanek, potrawek i gulaszów. Są idealnym ukoronowaniem dań z delikatnym drobiowym mięsem i owocami morza.

Czy wiesz, że?

Kapary to pączki kwiatowe rośliny znanej jako kapar ciernisty. Jest krzewem wyjątkowym, ponieważ może rozwijać się w trudnych warunkach, a jego kwiaty kwitną tylko przez kilka godzin. Z tego względu pożądane pączki kaparów należy zbierać wcześnie rano i od razu marynować w soli, occie lub oliwie.

Dla urozmaicenia:

Tatar jest przysmakiem, którego receptura dla wielu kucharzy jest niemalże świętością. Mimo to zachęcamy, by obok mięsa znaleźć miejsce nie tylko dla marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, ale także dla kaparów. Klasyka z pysznym twistem będzie odpowiadać najbardziej upartym tradycjonalistom.