Dania i potrawy z kaparami | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kaparami

213 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (213)

Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do...
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

306

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem...
Carpaccio z buraków
ratingratingratingratingrating

170

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Klasyczne carpaccio z buraka łączy w sobie prostotę i elegancję. Tym razem prezentujemy tę potraw...
Sałatka śródziemnomorska z ryżem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W kuchni śródziemnomorskiej połączenie ryżu z oliwkami i ziołami jest bardzo popularne. Nasza sał...
Sałatka ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniak, choć często niedoceniany, umożliwia przygotowanie różnorodnych posiłków. Młode odmiany...
Ragout z kurczaka
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lubisz kuchnię francuską? Jeśli tak – wykorzystaj nasz przepis na ragout z kurczaka. Do przyrządz...
Rolada pomidorowa z ziołowym serkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Przekąski – kto ich nie kocha? Jeżeli należysz do grona miłośników, mamy coś dla Ciebie! Zafunduj...
Szybka sałatka na grilla
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szybka sałatka przyrządzona na bazie różnych rodzajów sałat z dodatkiem świeżych warzyw będzie zn...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mi...
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia...
Kasza gryczana z warzywami
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowe warzywa przyciągają uwagę na straganach i w sklepach. Oto pokusa, której można ulec bez...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważa...
Makaron orkiszowy z rukolą i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ugotuj na sposób al dente według wskazań producenta.
Sałatka z wędzonym łososiem i makaronem
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Połączenie makaronu z łososiem jest dość popularne, jednak korzystając z naszego przepisu, dowies...
Solanka - mięsna zupa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Solanka to tradycyjna zupa z kuchni wschodniej. Składa się ze składników mięsnych i warzywnych, k...
Hiszpański gulasz z biała fasolą
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę mięso. Gdy odparują wszystkie soki dodaj przekroj...
Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Awokado bywa głównie używane jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale doskonale nadaje się też ja...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Jaja faszerowane
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowane jaja zaserwować możesz nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych – równie dobrze sprawdz...
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanki można komponować w dowolny sposób. Są wśród nich te proste, składające się zaledwie z...
Tagliatelle z cukinią i łososiem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tagliatelle z cukinią i łososiem to danie, które będzie idealne na wiele okazji. Łączy w sobie pi...
Spaghetti po sycylijsku
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują...
Kurczak po prowansalsku
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowa...
Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wy...
Lasagne z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieni...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek często przygotowywanych na śniadania i kolacje, skorzystaj...
Sałatka rosyjska
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli szukasz pomysłu na apetyczne i efektowne danie, to sałatka rosyjska z naszego przepisu będ...
Dip z suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale doda...
Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie dania? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na oz...
Klopsiki z warzywami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj...
Rosół z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nic tak nie kojarzy się rodzinnym obiadem jak pyszny rosół. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłab...
Zapiekane klopsiki z makaronem
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Lubisz mięsne klopsiki? Można je przyrządzić na wiele sposobów: smażone, pieczone, gotowane. Przy...

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaparyKapary

Kapary do polskich kuchni wprowadzono na przełomie XIII i XIV wieku. Szybko stały się przysmakiem na zamożnych, szlacheckich stołach. Aż dziw, że po latach dobrej passy zostały zapominane, a inne smakołyki je wyparły. Tymczasem kapary to niebanalna przyprawa, która swoim cierpko-gorzkim smakiem uratuje niejedno danie bez wyrazu.

Dla kogo?

Dzięki kaparom potrawy nabierają charakteru. Wystarczy zaledwie kilka sztuk, by pizze, sałatki i zupy przeobraziły się w specjały o zdecydowanym smaku. Kapary są idealne dla kuchennych minimalistów, którzy nie przepadają za tworzeniem złożonych mieszanek przypraw. Z kaparami macie do czynienia po raz pierwszy? Pamiętajcie, by do dań na gorąco, dodawać je pod koniec gotowania. Wysoka temperatura pozbawia kapary ich wyjątkowych walorów.

Na jaką okazję?

W przypadku kaparów obejdzie się bez siekania, mielenia, prażenia. Wystarczy wyjąć je ze słoiczka i od razu dorzucić do posiłku. Szybko i sprytnie – wiele osób takie właśnie gotowanie ceni w dni wypełnione obowiązkami od rana do wieczora. Urządźcie ucztę w stylu śródziemnomorskim – kapary doskonale pasują do włoskich past, zapiekanek, potrawek i gulaszów. Są idealnym ukoronowaniem dań z delikatnym drobiowym mięsem i owocami morza.

Czy wiesz, że?

Kapary to pączki kwiatowe rośliny znanej jako kapar ciernisty. Jest krzewem wyjątkowym, ponieważ może rozwijać się w trudnych warunkach, a jego kwiaty kwitną tylko przez kilka godzin. Z tego względu pożądane pączki kaparów należy zbierać wcześnie rano i od razu marynować w soli, occie lub oliwie.

Dla urozmaicenia:

Tatar jest przysmakiem, którego receptura dla wielu kucharzy jest niemalże świętością. Mimo to zachęcamy, by obok mięsa znaleźć miejsce nie tylko dla marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, ale także dla kaparów. Klasyka z pysznym twistem będzie odpowiadać najbardziej upartym tradycjonalistom.