Przepisy z kaparami

226 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (226)

Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do...
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem...
Carpaccio z buraków
ratingratingratingratingrating

156

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Choć nie posiada długiej historii, bez wątpienia cieszy się powodzeniem i dobrą opinią. Kraj, z k...
Sałatka śródziemnomorska z ryżem
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W kuchni śródziemnomorskiej połączenie ryżu z oliwkami i ziołami jest bardzo popularne. Nasza sał...
Sałatka ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniak, choć często niedoceniany, umożliwia przygotowanie różnorodnych posiłków. Młode odmiany...
Farfalle z cukinią
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Farfalle, czyli makaronowe kokardki, będą wyśmienitą bazą smacznej zapiekanki. Wykorzystaj barwio...
Ragout z kurczaka
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ragout to nazwa dania pochodzącego z Francji, dziś oznaczająca duszone danie z mięsa, ryb lub war...
Rolada pomidorowa z ziołowym serkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Przekąski – kto ich nie kocha? Jeżeli należysz do grona miłośników, mamy coś dla Ciebie! Zafunduj...
Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami
ratingratingratingratingrating

139

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pełne smaku, szybkie danie na dziś to pieczone piersi kurczaka z kaparami i czosnkiem...
Szybka sałatka na grilla
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szybka sałatka przyrządzona na bazie różnych rodzajów sałat z dodatkiem świeżych warzyw będzie zn...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Jajka w sosie tatarskim
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jajka w sosie tatarskim to idealna potrawa na Wielkanocny stół. Podawać ją możesz z talerzem wędl...
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia...
Kasza gryczana z warzywami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowe warzywa przyciągają uwagę na straganach i w sklepach. Oto pokusa, której można ulec bez...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważa...
Sałatka z wędzonym łososiem i makaronem
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Sałatka z wędzonym łososiem i makaronem to uniwersalne danie, które sprawdzi się na szybki obiad...
Solanka - mięsna zupa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Solanka to tradycyjna zupa z kuchni wschodniej. Składa się ze składników mięsnych i warzywnych, k...
Kanapki na imprezę z salami
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kanapki na imprezę to dla Ciebie prawdziwe wyzwanie? Chcesz, żeby wszystkim smakowały, a zarazem...
Klopsiki z kurczaka
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym to dobry przykład na to, że z mięsa drobiowego...
Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Awokado bywa głównie używane jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale doskonale nadaje się też ja...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Jaja faszerowane
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowane jaja zaserwować możesz nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych – równie dobrze sprawdz...
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanki można komponować w dowolny sposób. Są wśród nich te proste, składające się zaledwie z...
Tagliatelle z cukinią i łososiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tagliatelle z cukinią i łososiem to danie, które będzie idealne na wiele okazji. Łączy w sobie  p...
Gangsterskie spaghetti po sycylijsku
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują...
Kurczak po prowansalsku
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowa...
Lasagne z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieni...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek, często przygotowywanych na śniadania i kolacje, skorzystaj...

Ciekawostki i porady

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaparyKapary

Kapary do polskich kuchni wprowadzono na przełomie XIII i XIV wieku. Szybko stały się przysmakiem na zamożnych, szlacheckich stołach. Aż dziw, że po latach dobrej passy zostały zapominane, a inne smakołyki je wyparły. Tymczasem kapary to niebanalna przyprawa, która swoim cierpko-gorzkim smakiem uratuje niejedno danie bez wyrazu.

Dla kogo?

Dzięki kaparom potrawy nabierają charakteru. Wystarczy zaledwie kilka sztuk, by pizze, sałatki i zupy przeobraziły się w specjały o zdecydowanym smaku. Kapary są idealne dla kuchennych minimalistów, którzy nie przepadają za tworzeniem złożonych mieszanek przypraw. Z kaparami macie do czynienia po raz pierwszy? Pamiętajcie, by do dań na gorąco, dodawać je pod koniec gotowania. Wysoka temperatura pozbawia kapary ich wyjątkowych walorów.

Na jaką okazję?

W przypadku kaparów obejdzie się bez siekania, mielenia, prażenia. Wystarczy wyjąć je ze słoiczka i od razu dorzucić do posiłku. Szybko i sprytnie – wiele osób takie właśnie gotowanie ceni w dni wypełnione obowiązkami od rana do wieczora. Urządźcie ucztę w stylu śródziemnomorskim – kapary doskonale pasują do włoskich past, zapiekanek, potrawek i gulaszów. Są idealnym ukoronowaniem dań z delikatnym drobiowym mięsem i owocami morza.

Czy wiesz, że?

Kapary to pączki kwiatowe rośliny znanej jako kapar ciernisty. Jest krzewem wyjątkowym, ponieważ może rozwijać się w trudnych warunkach, a jego kwiaty kwitną tylko przez kilka godzin. Z tego względu pożądane pączki kaparów należy zbierać wcześnie rano i od razu marynować w soli, occie lub oliwie.

Dla urozmaicenia:

Tatar jest przysmakiem, którego receptura dla wielu kucharzy jest niemalże świętością. Mimo to zachęcamy, by obok mięsa znaleźć miejsce nie tylko dla marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, ale także dla kaparów. Klasyka z pysznym twistem będzie odpowiadać najbardziej upartym tradycjonalistom.