Przepisy z kaparami
212 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (212) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Kapary
Kapary do polskich kuchni wprowadzono na przełomie XIII i XIV wieku. Szybko stały się przysmakiem na zamożnych, szlacheckich stołach. Aż dziw, że po latach dobrej passy zostały zapominane, a inne smakołyki je wyparły. Tymczasem kapary to niebanalna przyprawa, która swoim cierpko-gorzkim smakiem uratuje niejedno danie bez wyrazu.
Dla kogo?
Dzięki kaparom potrawy nabierają charakteru. Wystarczy zaledwie kilka sztuk, by pizze, sałatki i zupy przeobraziły się w specjały o zdecydowanym smaku. Kapary są idealne dla kuchennych minimalistów, którzy nie przepadają za tworzeniem złożonych mieszanek przypraw. Z kaparami macie do czynienia po raz pierwszy? Pamiętajcie, by do dań na gorąco, dodawać je pod koniec gotowania. Wysoka temperatura pozbawia kapary ich wyjątkowych walorów.
Na jaką okazję?
W przypadku kaparów obejdzie się bez siekania, mielenia, prażenia. Wystarczy wyjąć je ze słoiczka i od razu dorzucić do posiłku. Szybko i sprytnie – wiele osób takie właśnie gotowanie ceni w dni wypełnione obowiązkami od rana do wieczora. Urządźcie ucztę w stylu śródziemnomorskim – kapary doskonale pasują do włoskich past, zapiekanek, potrawek i gulaszów. Są idealnym ukoronowaniem dań z delikatnym drobiowym mięsem i owocami morza.
Czy wiesz, że?
Kapary to pączki kwiatowe rośliny znanej jako kapar ciernisty. Jest krzewem wyjątkowym, ponieważ może rozwijać się w trudnych warunkach, a jego kwiaty kwitną tylko przez kilka godzin. Z tego względu pożądane pączki kaparów należy zbierać wcześnie rano i od razu marynować w soli, occie lub oliwie.
Dla urozmaicenia:
Tatar jest przysmakiem, którego receptura dla wielu kucharzy jest niemalże świętością. Mimo to zachęcamy, by obok mięsa znaleźć miejsce nie tylko dla marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, ale także dla kaparów. Klasyka z pysznym twistem będzie odpowiadać najbardziej upartym tradycjonalistom.