Dania i potrawy z kaparami | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kaparami

212 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (212)

Pasta z suszonych pomidorów - VIDEO
ratingratingratingratingrating

147

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasty warzywne stanowią smaczny dodatek do pieczywa czy mięsa, użyjesz ich także z powodzeniem do...
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

292

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem...
Carpaccio z buraków
ratingratingratingratingrating

168

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Klasyczne carpaccio z buraka łączy w sobie prostotę i elegancję. Tym razem prezentujemy tę potraw...
Sałatka śródziemnomorska z ryżem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W kuchni śródziemnomorskiej połączenie ryżu z oliwkami i ziołami jest bardzo popularne. Nasza sał...
Sałatka ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

168

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniak, choć często niedoceniany, umożliwia przygotowanie różnorodnych posiłków. Młode odmiany...
Ragout z kurczaka
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Lubisz kuchnię francuską? Jeśli tak – wykorzystaj nasz przepis na ragout z kurczaka. Do przyrządz...
Rolada pomidorowa z ziołowym serkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Przekąski – kto ich nie kocha? Jeżeli należysz do grona miłośników, mamy coś dla Ciebie! Zafunduj...
Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami
ratingratingratingratingrating

198

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pełne smaku, szybkie danie na dziś to pieczone piersi kurczaka z kaparami i czosnkiem...
Szybka sałatka na grilla
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Szybka sałatka przyrządzona na bazie różnych rodzajów sałat z dodatkiem świeżych warzyw będzie zn...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mi...
Jajka w sosie tatarskim
ratingratingratingratingrating

105

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jajka w sosie tatarskim to idealna potrawa na Wielkanocny stół. Podawać ją możesz z talerzem wędl...
Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia...
Kasza gryczana z warzywami
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowe warzywa przyciągają uwagę na straganach i w sklepach. Oto pokusa, której można ulec bez...
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
O drobiu zostało powiedziane już wszystko? Nie możemy się z tym zgodzić, ponieważ gotowanie uważa...
Sałatka z wędzonym łososiem i makaronem
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Połączenie makaronu z łososiem jest dość popularne, jednak korzystając z naszego przepisu, dowies...
Solanka - mięsna zupa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Solanka to tradycyjna zupa z kuchni wschodniej. Składa się ze składników mięsnych i warzywnych, k...
Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Awokado bywa głównie używane jako dodatek do sałatek lub kanapek, ale doskonale nadaje się też ja...
Pierogi z kapustą i grzybami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w świąteczne dni, jak i na co dzień. To danie...
Jaja faszerowane
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Faszerowane jaja zaserwować możesz nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych – równie dobrze sprawdz...
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanki można komponować w dowolny sposób. Są wśród nich te proste, składające się zaledwie z...
Tagliatelle z cukinią i łososiem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tagliatelle z cukinią i łososiem to danie, które będzie idealne na wiele okazji. Łączy w sobie pi...
Spaghetti po sycylijsku
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują...
Kurczak po prowansalsku
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowa...
Lasagne z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieni...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek często przygotowywanych na śniadania i kolacje, skorzystaj...
Sałatka rosyjska
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka rosyjska najczęściej serwowana jest na przyjęciach i domowych spotkaniach, ale nic nie st...
Dip z suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale doda...
Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie dania? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na oz...
Klopsiki z warzywami
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Klopsiki z warzywami to szybkie i smaczne danie, które można serwować na wiele okazji. Przygotuj...

Ciekawostki i porady

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KaparyKapary

Kapary do polskich kuchni wprowadzono na przełomie XIII i XIV wieku. Szybko stały się przysmakiem na zamożnych, szlacheckich stołach. Aż dziw, że po latach dobrej passy zostały zapominane, a inne smakołyki je wyparły. Tymczasem kapary to niebanalna przyprawa, która swoim cierpko-gorzkim smakiem uratuje niejedno danie bez wyrazu.

Dla kogo?

Dzięki kaparom potrawy nabierają charakteru. Wystarczy zaledwie kilka sztuk, by pizze, sałatki i zupy przeobraziły się w specjały o zdecydowanym smaku. Kapary są idealne dla kuchennych minimalistów, którzy nie przepadają za tworzeniem złożonych mieszanek przypraw. Z kaparami macie do czynienia po raz pierwszy? Pamiętajcie, by do dań na gorąco, dodawać je pod koniec gotowania. Wysoka temperatura pozbawia kapary ich wyjątkowych walorów.

Na jaką okazję?

W przypadku kaparów obejdzie się bez siekania, mielenia, prażenia. Wystarczy wyjąć je ze słoiczka i od razu dorzucić do posiłku. Szybko i sprytnie – wiele osób takie właśnie gotowanie ceni w dni wypełnione obowiązkami od rana do wieczora. Urządźcie ucztę w stylu śródziemnomorskim – kapary doskonale pasują do włoskich past, zapiekanek, potrawek i gulaszów. Są idealnym ukoronowaniem dań z delikatnym drobiowym mięsem i owocami morza.

Czy wiesz, że?

Kapary to pączki kwiatowe rośliny znanej jako kapar ciernisty. Jest krzewem wyjątkowym, ponieważ może rozwijać się w trudnych warunkach, a jego kwiaty kwitną tylko przez kilka godzin. Z tego względu pożądane pączki kaparów należy zbierać wcześnie rano i od razu marynować w soli, occie lub oliwie.

Dla urozmaicenia:

Tatar jest przysmakiem, którego receptura dla wielu kucharzy jest niemalże świętością. Mimo to zachęcamy, by obok mięsa znaleźć miejsce nie tylko dla marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, ale także dla kaparów. Klasyka z pysznym twistem będzie odpowiadać najbardziej upartym tradycjonalistom.