Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
30 mililitrów
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w niedużą kostkę. Następnie przesmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż do miseczki.
Krok 3
Na tej samej (rozgrzanej) patelni przesmaż mięso, dodaj warzywa oraz zawartość opakowania Knorr. Całość zalej szklanką wody i wymieszaj. Gotuj 10 minut na małym ogniu.
Krok 4
Gotowy, gęsty sos przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj startymi ziemniakami i kawałkami schłodzonej margaryny.
Krok 5
Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sałatami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosti z mięsem mielonym
Rosti to klasyczny placek szwajcarski przygotowywany zarówno z surowych, jak i lekko ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mięsa. Najczęściej jest smażony na patelni. Propozycja przyrządzenia go według tego przepisu sprawdzi się na domowy obiad lub spotkanie w większym gronie. Na początek ugotuj ziemniaki na półtwardo – po ostudzeniu zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a następnie pokrój w kostkę paprykę, cebulę i cukinię. Potem podsmaż warzywa na rozgrzanej oliwie i przełóż do miseczki. Warto dodać także podsmażony boczek, który nada potrawie dodatkowego aromatu. Na tę samą patelnię wyłóż przygotowane wcześniej mięso mielone (najlepszy efekt da połączenie wieprzowego i wołowego) i smaż kilka minut, po czym dodaj warzywa oraz przyprawy. Do farszu dolej szklankę wody i dalej duś. Tak przygotowane mięso z warzywami przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp startymi ziemniakami. Na wierzch połóż kawałki margaryny i upiecz całość. Podawaj z prostymi sałatkami na bazie miksu sałat i pomidorów. Sprawdź, jak wspaniale smakuje rosti z mięsem według naszego przepisu!