Rosti z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rosti z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

217 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

30 mililitrów

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Cebulę, paprykę oraz cukinię pokrój w niedużą kostkę. Następnie przesmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż do miseczki.

Krok 3

Na tej samej (rozgrzanej) patelni przesmaż mięso, dodaj warzywa oraz zawartość opakowania Knorr. Całość zalej szklanką wody i wymieszaj. Gotuj 10 minut na małym ogniu.

Krok 4

Gotowy, gęsty sos przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj startymi ziemniakami i kawałkami schłodzonej margaryny.

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sałatami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosti z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosti z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosti z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosti z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosti z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosti z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosti z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fettuccine Alfredo
czas przygotowania
18 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosti z mięsem mielonymRosti z mięsem mielonym

Rosti to klasyczny placek szwajcarski przygotowywany zarówno z surowych, jak i lekko ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mięsa. Najczęściej jest smażony na patelni. Propozycja przyrządzenia go według tego przepisu sprawdzi się na domowy obiad lub spotkanie w większym gronie. Na początek ugotuj ziemniaki na półtwardo – po ostudzeniu zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a następnie pokrój w kostkę paprykę, cebulę i cukinię. Potem podsmaż warzywa na rozgrzanej oliwie i przełóż do miseczki. Warto dodać także podsmażony boczek, który nada potrawie dodatkowego aromatu. Na tę samą patelnię wyłóż przygotowane wcześniej mięso mielone (najlepszy efekt da połączenie wieprzowego i wołowego) i smaż kilka minut, po czym dodaj warzywa oraz przyprawy. Do farszu dolej szklankę wody i dalej duś. Tak przygotowane mięso z warzywami przełóż do żaroodpornego naczynia i posyp startymi ziemniakami. Na wierzch połóż kawałki margaryny i upiecz całość. Podawaj z prostymi sałatkami na bazie miksu sałat i pomidorów. Sprawdź, jak wspaniale smakuje rosti z mięsem według naszego przepisu!