Juki myśliwskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Juki myśliwskie

z zielonym pieprzem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

150 mililitrów

1 łyżka

50 mililitrów

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Całość usmaż na patelni, dopraw do smaku pieprzem, czosnkiem, majerankiem i odrobiną soli. Następnie odstaw na chwilę, aby nieco przestygło.

Juki myśliwskie - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, umyj i osusz. Pokrój w 1,5 centymetrowej grubości kotlety.

Juki myśliwskie - Krok 2

Krok 3

W kotletach utwórz kieszeń, nacinając je z boku nożem. Nałóż do niej farsz z grzybów oraz cebuli.

Juki myśliwskie - Krok 3

Krok 4

Przygotowane kotlety podsmaż na patelni z obu stron.

Juki myśliwskie - Krok 4

Krok 5

Sos myśliwski Knorr rozmieszaj w 200 mililitrach wody i 150 mililitrach śmietany, zalej nim kotlety. Całość duś pod przykryciem około 5 minut.

Juki myśliwskie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Angelo ..

    Angelo .. , 02.08.2015

    świetne danie dziś pierwszy raz z narzeczoną je przygotowaliśmy i naprawdę jest pyszne szybkim tempem można się zmieścić nawet 40 minutach polecam !! ;) smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Juki myśliwskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Juki myśliwskieJuki myśliwskie

Juki to kieszonki ze schabu faszerowane dowolnym nadzieniem. Polecamy wersję juków po myśliwsku z zielonym pieprzem, które będą wyśmienitą odmianą od klasycznej schabowej pieczeni i sprawdzą się na uroczysty obiad. Nadzienie zrób z cebuli i pieczarek – podduś je, dopraw czosnkiem oraz zielonym pieprzem. Ma on delikatniejszy smak niż czarny (jest to najłagodniejsza odmiana) i wybornie podkreśla smak mięs. Następnie ze środkowego schabu wytnij grube plastry, a w każdym z nich zrób nacięcie w formie kieszonki. Nadziej je i lekko podsmaż na patelni, by zamknąć soki w mięsie. Kiedy plastry lekko się zarumienią, zalej je sosem myśliwskim z dodatkiem śmietany i duś pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe juki powinny być kruche, soczyste i miękkie. Jest dużo sposobów na ich podanie – znakomicie będą komponowały się z kluskami śląskimi, kopytkami oraz ziemniakami. Z warzyw wybierz np. buraki na ciepło albo surówkę z czerwonej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!