
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
800 gramów
1 sztuka
2 sztuki
150 mililitrów
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Całość usmaż na patelni, dopraw do smaku pieprzem, czosnkiem, majerankiem i odrobiną soli. Następnie odstaw na chwilę, aby nieco przestygło.

Krok 2
Mięso oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, umyj i osusz. Pokrój w 1,5 centymetrowej grubości kotlety.

Krok 3
W kotletach utwórz kieszeń, nacinając je z boku nożem. Nałóż do niej farsz z grzybów oraz cebuli.

Krok 4
Przygotowane kotlety podsmaż na patelni z obu stron.

Krok 5
Sos myśliwski Knorr rozmieszaj w 200 mililitrach wody i 150 mililitrach śmietany, zalej nim kotlety. Całość duś pod przykryciem około 5 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Juki myśliwskie
Juki to kieszonki ze schabu faszerowane dowolnym nadzieniem. Polecamy wersję juków po myśliwsku z zielonym pieprzem, które będą wyśmienitą odmianą od klasycznej schabowej pieczeni i sprawdzą się na uroczysty obiad. Nadzienie zrób z cebuli i pieczarek – podduś je, dopraw czosnkiem oraz zielonym pieprzem. Ma on delikatniejszy smak niż czarny (jest to najłagodniejsza odmiana) i wybornie podkreśla smak mięs. Następnie ze środkowego schabu wytnij grube plastry, a w każdym z nich zrób nacięcie w formie kieszonki. Nadziej je i lekko podsmaż na patelni, by zamknąć soki w mięsie. Kiedy plastry lekko się zarumienią, zalej je sosem myśliwskim z dodatkiem śmietany i duś pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe juki powinny być kruche, soczyste i miękkie. Jest dużo sposobów na ich podanie – znakomicie będą komponowały się z kluskami śląskimi, kopytkami oraz ziemniakami. Z warzyw wybierz np. buraki na ciepło albo surówkę z czerwonej kapusty. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!