Warzywne chilli z fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

182 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

120 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

0.5 opakowania

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa z puszki odcedź i przepłucz wodą.

Warzywne chilli z fetą    - Krok 1

Krok 2

W szerokim rondlu zacznij smażyć cebulę, potem dodaj paprykę.

Warzywne chilli z fetą    - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj odcedzone warzywa i smaż wszystko jeszcze 2 minuty. Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem.

Warzywne chilli z fetą    - Krok 3

Krok 4

Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Gotowe chilli con carne przelej do miseczki. Na wierzchu połóż kawałki sera feta.

Warzywne chilli z fetą    - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiego warzywnego chilli dodatkowo możesz dodać dwa ząbki czosnku. Warzywne chilli z fetą podawaj z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne chilli z fetą   Warzywne chilli z fetą

Warzywne chilli z fetą, wyglądające na łagodne, tak naprawdę jest wspaniałą kompozycją smaków, które zostawiają na języku sporą dozę pikanterii. Połączenie warzyw z serem feta to idealny pomysł na pożywną kolację albo danie na małe przyjęcie. Nie będziesz miała problemu z przygotowaniem go i potrzebujesz na to zaledwie pół godziny. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię, smażąc do zeszklenia. Potem dorzuć odcedzone warzywa z puszki i wymieszaj. Już na patelni ich kolory wyglądają wspaniale. Dodaj posiekane pomidory z puszki i gotowy sos, dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę, aż chili con carne przejdzie odrobiną ostrości. Wyłóż parujące danie na miseczki i przed podaniem połóż na wierzchu pokrojoną w kostkę fetę. Słony ser nada bardzo charakterystycznego smaku całej potrawie. Możesz przystroić chilli odrobiną świeżej pietruszki lub szczypiorku.