
Składniki
1 sztuka
120 gramów
1 opakowanie
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
0.5 opakowania
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa z puszki odcedź i przepłucz wodą.

Krok 2
W szerokim rondlu zacznij smażyć cebulę, potem dodaj paprykę.

Krok 3
Teraz dodaj odcedzone warzywa i smaż wszystko jeszcze 2 minuty. Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem.

Krok 4
Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Gotowe chilli con carne przelej do miseczki. Na wierzchu połóż kawałki sera feta.


Dobra rada:
Do takiego warzywnego chilli dodatkowo możesz dodać dwa ząbki czosnku. Warzywne chilli z fetą podawaj z ugotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne chilli z fetą
Warzywne chilli z fetą, wyglądające na łagodne, tak naprawdę jest wspaniałą kompozycją smaków, które zostawiają na języku sporą dozę pikanterii. Połączenie warzyw z serem feta to idealny pomysł na pożywną kolację albo danie na małe przyjęcie. Nie będziesz miała problemu z przygotowaniem go i potrzebujesz na to zaledwie pół godziny. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię, smażąc do zeszklenia. Potem dorzuć odcedzone warzywa z puszki i wymieszaj. Już na patelni ich kolory wyglądają wspaniale. Dodaj posiekane pomidory z puszki i gotowy sos, dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę, aż chili con carne przejdzie odrobiną ostrości. Wyłóż parujące danie na miseczki i przed podaniem połóż na wierzchu pokrojoną w kostkę fetę. Słony ser nada bardzo charakterystycznego smaku całej potrawie. Możesz przystroić chilli odrobiną świeżej pietruszki lub szczypiorku.