Kociołek meksykański - przepis z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Meksykański kociołek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
924 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.

Meksykański kociołek - Krok 1

Krok 2

Mięso dodaj do cebuli i smaż, aż będzie gotowe.

Meksykański kociołek - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory z puszki z zalewą i duś 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Meksykański kociołek - Krok 3

Krok 4

Dodaj odsączoną fasolę, drobno posiekaną papryczkę chili i wszystko wymieszaj.

Meksykański kociołek - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody i dodaj na patelnię. Duś, aż potrawa zgęstnieje. Podawaj posypaną liśćmi bazylii. Dopraw do smaku papryczką chili. Do dań z kuchni meksykańskiej świetnie pasuje ugotowany ryż.

Meksykański kociołek - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Główka

    Grzegorz Główka , 05.12.2016

    pycha, ale cieżko dostać ten FIX wiec samemu trzeba kombinować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Gwóźdź

    Ewa Gwóźdź , 21.11.2016

    Das szarf

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Górecka

    Barbara Górecka , 19.11.2016

    Pyszne :) polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Grabowska

    Izabela Grabowska , 05.02.2016

    Coś pysznego.. Właśnie takiego przepisu szukałam, prosty w przyrządzeniu :-) polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Błachuta

    Karol Błachuta , 13.01.2016

    mega dobre!!! wielkie dzięki za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykański kociołekMeksykański kociołek

Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza oceanu i na obiad przyrządź meksykański kociołek smakowitości. Mielone mięso w towarzystwie pomidorów, papryki i czerwonej fasolki doprawionej do perfekcji mieszanką ziół i przypraw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej, rozbudzają wszystkie zmysły. Wystarczy pół godziny, by cieszyć się gorącym kociołkiem smaków i aromatów. Mielone mięso wieprzowo-wołowe podsmaż razem z cebulką, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory wraz z zalewą. Duś razem z czerwoną fasolką i drobno posiekaną papryczką chili. Nie zaszkodzi, jeżeli do meksykańskiego kociołka wrzucisz także kukurydzę z puszki. Gotowy, mięsno-warzywny sos podawaj posypany świeżą bazylią z dodatkiem ryżu gotowanego na sypko. Pycha!