Meksykański kociołek przepis – Zobacz na przepisy.pl

Meksykański kociołek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

727 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

997 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.

Meksykański kociołek - Krok 1

Krok 2

Mięso dodaj do cebuli i smaż, aż będzie gotowe.

Meksykański kociołek - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory z puszki z zalewą i duś 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Meksykański kociołek - Krok 3

Krok 4

Dodaj odsączoną fasolę, drobno posiekaną papryczkę chili i wszystko wymieszaj.

Meksykański kociołek - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody i dodaj na patelnię. Duś, aż potrawa zgęstnieje. Podawaj posypaną liśćmi bazylii. Dopraw do smaku papryczką chili. Do dań z kuchni meksykańskiej świetnie pasuje ugotowany ryż.

Meksykański kociołek - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Główka

    Grzegorz Główka , 05.12.2016

    pycha, ale cieżko dostać ten FIX wiec samemu trzeba kombinować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gwóźdź

    Ewa Gwóźdź , 21.11.2016

    Das szarf

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Górecka

    Barbara Górecka , 19.11.2016

    Pyszne :) polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Grabowska

    Izabela Grabowska , 05.02.2016

    Coś pysznego.. Właśnie takiego przepisu szukałam, prosty w przyrządzeniu :-) polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Błachuta

    Karol Błachuta , 13.01.2016

    mega dobre!!! wielkie dzięki za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykański kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykański kociołekMeksykański kociołek

Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza oceanu i na obiad przyrządź meksykański kociołek smakowitości. Mielone mięso w towarzystwie pomidorów, papryki i czerwonej fasolki doprawionej do perfekcji mieszanką ziół i przypraw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej, rozbudzają wszystkie zmysły. Wystarczy pół godziny, by cieszyć się gorącym kociołkiem smaków i aromatów. Mielone mięso wieprzowo-wołowe podsmaż razem z cebulką, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory wraz z zalewą. Duś razem z czerwoną fasolką i drobno posiekaną papryczką chili. Nie zaszkodzi, jeżeli do meksykańskiego kociołka wrzucisz także kukurydzę z puszki. Gotowy, mięsno-warzywny sos podawaj posypany świeżą bazylią z dodatkiem ryżu gotowanego na sypko. Pycha!