
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
150 mililitrów
2 opakowania
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.

Krok 2
Mięso dodaj do cebuli i smaż, aż będzie gotowe.

Krok 3
Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pomidory z puszki z zalewą i duś 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4
Dodaj odsączoną fasolę, drobno posiekaną papryczkę chili i wszystko wymieszaj.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody i dodaj na patelnię. Duś, aż potrawa zgęstnieje. Podawaj posypaną liśćmi bazylii. Dopraw do smaku papryczką chili. Do dań z kuchni meksykańskiej świetnie pasuje ugotowany ryż.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykański kociołek
Meksyk w kuchni? To wcale nie musi oznaczać chaosu. Daj się ponieść gorącym inspiracjom zza oceanu i na obiad przyrządź meksykański kociołek smakowitości. Mielone mięso w towarzystwie pomidorów, papryki i czerwonej fasolki doprawionej do perfekcji mieszanką ziół i przypraw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej, rozbudzają wszystkie zmysły. Wystarczy pół godziny, by cieszyć się gorącym kociołkiem smaków i aromatów. Mielone mięso wieprzowo-wołowe podsmaż razem z cebulką, a następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę i pomidory wraz z zalewą. Duś razem z czerwoną fasolką i drobno posiekaną papryczką chili. Nie zaszkodzi, jeżeli do meksykańskiego kociołka wrzucisz także kukurydzę z puszki. Gotowy, mięsno-warzywny sos podawaj posypany świeżą bazylią z dodatkiem ryżu gotowanego na sypko. Pycha!