Cannelloni z serem, szpinakiem - z fetą i cukinią | Przepisy.pl pixel

Cannelloni z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
518 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu przesmaż posiekaną jedną cebulę, wlej śmietanę i dopraw do smaku. Sos gotuj 3 minuty.

Cannelloni z serem feta - Krok 1

Krok 2

Bakłażana, cukinię oraz paprykę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 250 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, listki bazylii i zagotuj. Sos gotuj 5 minut. Gotowy sos wyłóż do żaroodpornego naczynia.

Cannelloni z serem feta - Krok 2

Krok 3

Drugą cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem – na koniec dodaj pokruszony ser i wymieszaj.

Cannelloni z serem feta - Krok 3

Krok 4

Przygotowanym szpinakiem nafaszeruj makaron. Gotowe rurki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie.

Cannelloni z serem feta - Krok 4

Krok 5

Całość zalej śmietanowym sosem i równomiernie posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii.

Cannelloni z serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz doprawić pieprzem Cayenne. Wtedy Twoje Canelloni nabierze ostrego smaku.

5

Opinie o przepisie

  • Paulina Dadzibóg

    Paulina Dadzibóg , 09.01.2016

    czy bakłażana i cukinię obieram ze skórki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Pieńkowska

    Ewelina Pieńkowska , 27.11.2015

    f4 w gttq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż , 27.11.2015

    smaczne i proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Hejnowicz

    Wojciech Hejnowicz , 26.11.2015

    Ale jazda... mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czajczynski

    Andrzej Czajczynski , 25.11.2015

    było suuuuuuper

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z serem fetaCannelloni z serem feta

Przyrządź smaczne danie makaronowe na bazie tego przepisu. Łączy ono wyrazisty ser feta z delikatną cukinią i bakłażanem. Do jego przygotowania użyj dowolnie: świeżych lub mrożonych liści szpinaku. Pamiętaj, aby te drugie jeszcze przed rozpoczęciem gotowania wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię – dzięki temu odparuje z nich nadmiar wody. Następnie przygotuj sos śmietanowy z dodatkiem cebuli. Drobno pokrojoną cukinię, bakłażana oraz paprykę podsmaż na tłuszczu, dodaj wodę, przyprawę oraz świeże liście bazylii. Całość zagotuj i przelej do naczynia żaroodpornego. Przygotuj też szpinak — smaż go z cebulą, a przed ściągnięciem patelni z ognia dodaj pokruszony ser feta. Możesz dołączyć również rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli usmażony szpinak jest zbyt wodnisty, dodaj do niego roztrzepane jajko i smaż jeszcze przez chwilę. Tak powstałą masą napełnij surowe cannelloni i ułóż je ciasno w naczyniu z warzywami. Wierzch potrawy polej śmietanowym sosem, posyp startym na grubych oczkach tarki żółtym serem i wstaw do piekarnika. Danie przed podaniem warto udekorować świeżymi listkami bazylii.