Cannelloni z serem, szpinakiem - z fetą i cukinią | Przepisy.pl pixel

Cannelloni z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
518 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu przesmaż posiekaną jedną cebulę, wlej śmietanę i dopraw do smaku. Sos gotuj 3 minuty.

Cannelloni z serem feta - Krok 1

Krok 2

Bakłażana, cukinię oraz paprykę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Wlej 250 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, listki bazylii i zagotuj. Sos gotuj 5 minut. Gotowy sos wyłóż do żaroodpornego naczynia.

Cannelloni z serem feta - Krok 2

Krok 3

Drugą cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem – na koniec dodaj pokruszony ser i wymieszaj.

Cannelloni z serem feta - Krok 3

Krok 4

Przygotowanym szpinakiem nafaszeruj makaron. Gotowe rurki ułóż w naczyniu na warzywnym sosie.

Cannelloni z serem feta - Krok 4

Krok 5

Całość zalej śmietanowym sosem i równomiernie posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii.

Cannelloni z serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz doprawić pieprzem Cayenne. Wtedy Twoje Canelloni nabierze ostrego smaku.

5

Opinie o przepisie

  • Paulina Dadzibóg

    Paulina Dadzibóg , 09.01.2016

    czy bakłażana i cukinię obieram ze skórki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Pieńkowska

    Ewelina Pieńkowska , 27.11.2015

    f4 w gttq

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Śliż

    Bożena Śliż , 27.11.2015

    smaczne i proste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Hejnowicz

    Wojciech Hejnowicz , 26.11.2015

    Ale jazda... mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czajczynski

    Andrzej Czajczynski , 25.11.2015

    było suuuuuuper

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z serem fetaCannelloni z serem feta

Przyrządź smaczne danie makaronowe na bazie tego przepisu. Łączy ono wyrazisty ser feta z delikatną cukinią i bakłażanem. Do jego przygotowania użyj dowolnie: świeżych lub mrożonych liści szpinaku. Pamiętaj, aby te drugie jeszcze przed rozpoczęciem gotowania wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię – dzięki temu odparuje z nich nadmiar wody. Następnie przygotuj sos śmietanowy z dodatkiem cebuli. Drobno pokrojoną cukinię, bakłażana oraz paprykę podsmaż na tłuszczu, dodaj wodę, przyprawę oraz świeże liście bazylii. Całość zagotuj i przelej do naczynia żaroodpornego. Przygotuj też szpinak — smaż go z cebulą, a przed ściągnięciem patelni z ognia dodaj pokruszony ser feta. Możesz dołączyć również rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli usmażony szpinak jest zbyt wodnisty, dodaj do niego roztrzepane jajko i smaż jeszcze przez chwilę. Tak powstałą masą napełnij surowe cannelloni i ułóż je ciasno w naczyniu z warzywami. Wierzch potrawy polej śmietanowym sosem, posyp startym na grubych oczkach tarki żółtym serem i wstaw do piekarnika. Danie przed podaniem warto udekorować świeżymi listkami bazylii.