Lasagne z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagne z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

150 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię, bakłażana oraz paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Lasagne z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę - połowę przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Dopraw oregano. Sos gotuj 5 minut.

Lasagne z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos gotuj 3-4 minuty.

Lasagne z warzywami - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem, wyłóż trzema płatami makaronu i ponownie posmaruj sosem. Posyp serem, a następnie wyłóż warzywa i posmaruj czerwonym sosem. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy.

Lasagne z warzywami - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa).

Lasagne z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja warzywna Lasagne nabierze ziołowego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z warzywamiLasagne z warzywami

Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj na obiad lasagne w nowym wydaniu – z grillowanymi warzywami. Warto po nie sięgnąć szczególnie latem, kiedy łatwo kupić świeże jarzyny. Aby przyrządzić takie danie, najpierw pokrój w grube plastry cukinię, czerwoną paprykę oraz bakłażana. Następnie skrop je oliwą i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Połowę pokrojonej w kostkę cebuli zeszklij na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem zielonych oliwek. Całość zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do lasagne w proszku, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano. Pozostałą cebulę podsmaż, połącz z gęstą śmietaną kremówką i wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim płaty makaronu, a później nasmaruj jasnym sosem i posyp startym serem. Kolejną warstwę stanowią grillowane warzywa i pomidorowy sos. Wymienione czynności powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch lasagne pokryj śmietanowym sosem i serem. Przed wstawieniem do piekarnika, owiń naczynie folią aluminiową. Sprawdź, jakie to proste.