Lasagne z warzywami (lazania) - z sosem: przepis | Przepisy.pl pixel

Lasagne z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

150 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię, bakłażana oraz paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Lasagne z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę - połowę przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Dopraw oregano. Sos gotuj 5 minut.

Lasagne z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos gotuj 3-4 minuty.

Lasagne z warzywami - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem, wyłóż trzema płatami makaronu i ponownie posmaruj sosem. Posyp serem, a następnie wyłóż warzywa i posmaruj czerwonym sosem. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy.

Lasagne z warzywami - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa).

Lasagne z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja warzywna Lasagne nabierze ziołowego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • a

    a , 05.02.2023

    Ile gramów to jest "jedna cukinia"?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z warzywamiLasagne z warzywami

Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj na obiad lasagne w nowym wydaniu – z grillowanymi warzywami. Warto po nie sięgnąć szczególnie latem, kiedy łatwo kupić świeże jarzyny. Aby przyrządzić takie danie, najpierw pokrój w grube plastry cukinię, czerwoną paprykę oraz bakłażana. Następnie skrop je oliwą i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Połowę pokrojonej w kostkę cebuli zeszklij na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem zielonych oliwek. Całość zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do lasagne w proszku, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano. Pozostałą cebulę podsmaż, połącz z gęstą śmietaną kremówką i wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim płaty makaronu, a później nasmaruj jasnym sosem i posyp startym serem. Kolejną warstwę stanowią grillowane warzywa i pomidorowy sos. Wymienione czynności powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch lasagne pokryj śmietanowym sosem i serem. Przed wstawieniem do piekarnika, owiń naczynie folią aluminiową. Sprawdź, jakie to proste.