Lasagne z warzywami (lazania) - z sosem: przepis | Przepisy.pl pixel

Lasagne z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

150 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię, bakłażana oraz paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Lasagne z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę - połowę przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Dopraw oregano. Sos gotuj 5 minut.

Lasagne z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos gotuj 3-4 minuty.

Lasagne z warzywami - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem, wyłóż trzema płatami makaronu i ponownie posmaruj sosem. Posyp serem, a następnie wyłóż warzywa i posmaruj czerwonym sosem. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy.

Lasagne z warzywami - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa).

Lasagne z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do warzyw dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja warzywna Lasagne nabierze ziołowego smaku.

2

Opinie o przepisie

  • a

    a , 05.02.2023

    Ile gramów to jest "jedna cukinia"?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z warzywamiLasagne z warzywami

Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj na obiad lasagne w nowym wydaniu – z grillowanymi warzywami. Warto po nie sięgnąć szczególnie latem, kiedy łatwo kupić świeże jarzyny. Aby przyrządzić takie danie, najpierw pokrój w grube plastry cukinię, czerwoną paprykę oraz bakłażana. Następnie skrop je oliwą i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Połowę pokrojonej w kostkę cebuli zeszklij na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem zielonych oliwek. Całość zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do lasagne w proszku, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano. Pozostałą cebulę podsmaż, połącz z gęstą śmietaną kremówką i wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim płaty makaronu, a później nasmaruj jasnym sosem i posyp startym serem. Kolejną warstwę stanowią grillowane warzywa i pomidorowy sos. Wymienione czynności powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch lasagne pokryj śmietanowym sosem i serem. Przed wstawieniem do piekarnika, owiń naczynie folią aluminiową. Sprawdź, jakie to proste.