
Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
250 mililitrów
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię, bakłażana oraz paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę - połowę przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Dopraw oregano. Sos gotuj 5 minut.

Krok 3
Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos gotuj 3-4 minuty.

Krok 4
Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem, wyłóż trzema płatami makaronu i ponownie posmaruj sosem. Posyp serem, a następnie wyłóż warzywa i posmaruj czerwonym sosem. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy.

Krok 5
Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa).


Dobra rada:
Do warzyw dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja warzywna Lasagne nabierze ziołowego smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z warzywami
Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj na obiad lasagne w nowym wydaniu – z grillowanymi warzywami. Warto po nie sięgnąć szczególnie latem, kiedy łatwo kupić świeże jarzyny. Aby przyrządzić takie danie, najpierw pokrój w grube plastry cukinię, czerwoną paprykę oraz bakłażana. Następnie skrop je oliwą i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Połowę pokrojonej w kostkę cebuli zeszklij na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem zielonych oliwek. Całość zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do lasagne w proszku, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano. Pozostałą cebulę podsmaż, połącz z gęstą śmietaną kremówką i wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim płaty makaronu, a później nasmaruj jasnym sosem i posyp startym serem. Kolejną warstwę stanowią grillowane warzywa i pomidorowy sos. Wymienione czynności powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch lasagne pokryj śmietanowym sosem i serem. Przed wstawieniem do piekarnika, owiń naczynie folią aluminiową. Sprawdź, jakie to proste.