
Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
250 mililitrów
150 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię, bakłażana oraz paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą i zgrilluj na domowej patelni.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę - połowę przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr. Dopraw oregano. Sos gotuj 5 minut.

Krok 3
Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj śmietanę i zagotuj. Sos gotuj 3-4 minuty.

Krok 4
Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem, wyłóż trzema płatami makaronu i ponownie posmaruj sosem. Posyp serem, a następnie wyłóż warzywa i posmaruj czerwonym sosem. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy.

Krok 5
Ostatnią warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut pod przykryciem (np. folia aluminiowa).


Dobra rada:
Do warzyw dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja warzywna Lasagne nabierze ziołowego smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z warzywami
Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj na obiad lasagne w nowym wydaniu – z grillowanymi warzywami. Warto po nie sięgnąć szczególnie latem, kiedy łatwo kupić świeże jarzyny. Aby przyrządzić takie danie, najpierw pokrój w grube plastry cukinię, czerwoną paprykę oraz bakłażana. Następnie skrop je oliwą i usmaż z obu stron na patelni grillowej. Połowę pokrojonej w kostkę cebuli zeszklij na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem zielonych oliwek. Całość zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do lasagne w proszku, po czym dopraw szczyptą suszonego oregano. Pozostałą cebulę podsmaż, połącz z gęstą śmietaną kremówką i wylej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim płaty makaronu, a później nasmaruj jasnym sosem i posyp startym serem. Kolejną warstwę stanowią grillowane warzywa i pomidorowy sos. Wymienione czynności powtarzaj w tej samej kolejności, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch lasagne pokryj śmietanowym sosem i serem. Przed wstawieniem do piekarnika, owiń naczynie folią aluminiową. Sprawdź, jakie to proste.