
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
500 gramów
250 mililitrów
0.5 łyżeczki
150 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posiekaj drobno cebulę i zetrzyj ser żółty ser na tarce. Pokrusz lub drobno pokrój ser feta. Pokrój bakłażany w plastry o grubości ok. 5 mm. Podsmaż cebulę i mięso na margarynie, aż się zarumienią, przez ok. 5 minut. Dodaj sos pomidorowy i Knorr Naturalnie smaczne Lasagne oraz cynamon. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 2
W międzyczasie na średnim ogniu podsmaż partiami plastry bakłażana w 2 łyżkach oleju, aż się przyrumienią po obu stronach. Natłuść naczynie żaroodporne i rozłóż warstwę makaronu.
Krok 3
Następnie rozłóż połowę plastrów bakłażana i posyp serem feta. Przykryj warstwą makaronu. Równomiernie rozprowadź mięso z pomidorami. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Ułóż pozostałe plastry bakłażana na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną, posyp równomiernie serem żółtym. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz pod przykryciem przez 35 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 10 minut aż wierzch będzie zrumieniony.

Dobra rada:
Zamiast śmietany przygotuj sos beszamel z mąki, masła i mleka. Wymieszaj z tartym serem i rozprowadź po wierzchu lazanii przed włożeniem do piekarnika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lazania po grecku
Gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy z cynamonem i innymi przyprawami wypełni kuchnię cudownym zapachem, gdy nasza inspirowana Grecją lazania znajdzie się w piekarniku.



































