Lazania po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

897 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

250 mililitrów

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posiekaj drobno cebulę i zetrzyj ser żółty ser na tarce. Pokrusz lub drobno pokrój ser feta. Pokrój bakłażany w plastry o grubości ok. 5 mm. Podsmaż cebulę i mięso na margarynie, aż się zarumienią, przez ok. 5 minut. Dodaj sos pomidorowy i Knorr Naturalnie smaczne Lasagne oraz cynamon. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Krok 2

W międzyczasie na średnim ogniu podsmaż partiami plastry bakłażana w 2 łyżkach oleju, aż się przyrumienią po obu stronach. Natłuść naczynie żaroodporne i rozłóż warstwę makaronu.

Krok 3

Następnie rozłóż połowę plastrów bakłażana i posyp serem feta. Przykryj warstwą makaronu. Równomiernie rozprowadź mięso z pomidorami. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Ułóż pozostałe plastry bakłażana na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną, posyp równomiernie serem żółtym. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz pod przykryciem przez 35 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 10 minut aż wierzch będzie zrumieniony.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast śmietany przygotuj sos beszamel z mąki, masła i mleka. Wymieszaj z tartym serem i rozprowadź po wierzchu lazanii przed włożeniem do piekarnika.

37

Opinie o przepisie

  • Anna Drossel

    Anna Drossel , 16.12.2017

    Danie palce lizać.W przepisie za mało passaty przez co płaty lasagne na spodzie upieczone a nie ugotowane.Przed nałożeniem oberżyny,posmarować passatą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Smarzyńska

    Elżbieta Smarzyńska, 11.06.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ziemirowski

    Mariusz Ziemirowski, 22.08.2016

    Pewnie przyprawy knorr brakowało grekom :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Przybylski

    Marek Przybylski, 21.08.2016

    Nie udław się ością z flaskiesz.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak, 21.08.2016

    może ryba po grecku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Przybylski

    Marek Przybylski, 21.08.2016

    Nie mousakę robi się trochę inaczej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Borucki

    Mariusz Borucki, 21.08.2016

    Moussaka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Przybylski

    Marek Przybylski, 21.08.2016

    Nie jadłem takiej,a byłem tam 21 lat....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Woźniak

    Dorota Woźniak , 20.08.2016

    Zaskoczyło mnie to, że to danie było tak smaczne Brawo dla autora przepisu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kozak

    Maria Kozak, 23.06.2016

    akurat w grecji nie bylam ale to danie jadlam na poludniu itali i bez knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kozak

    Maria Kozak, 23.06.2016

    akurat w grecji nie bylam ale to danie jadlam na poludniu itali i bez knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Sobek

    Stefania Sobek, 20.06.2016

    od kiedy lazania jest grecka? to tak jak ryba po grecku a Grecy czegoś takiego nigdy nie jedli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wróż

    Jerzy Wróż, 20.06.2016

    Ja tam nie chce łazić wole siedzieć przy golonce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kopydłowska

    Grażyna Kopydłowska, 20.06.2016

    Najlepsza musaka w Golden Fox Lakones

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Jankowiak

    Bożena Jankowiak, 20.06.2016

    Może.....?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Pogodzińska

    Hanna Pogodzińska, 20.06.2016

    Zofia Galewska To prawda. W musace nie ma makaronu. Musaka to musaka i nie można jej w ten sposób psuć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Jesionowski

    Alfred Jesionowski, 20.06.2016

    Radziłbym prawdziwą lazanię zjeść jednak w greckiej tawernie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Kujawa

    Zdzisław Kujawa, 20.06.2016

    Dziadek lepiej gotuję i ty o tym nie wierz !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Mołda

    Marian Mołda, 20.06.2016

    Grecka lazania wykonana po polsku jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Urbanowska

    Malgorzata Urbanowska, 20.06.2016

    Grecka lazania? Nie ma takiego dania. Jest musaka. Only greece

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Przelaskowski

    Grzegorz Przelaskowski, 20.06.2016

    Na Ewy Niam niam, muszę. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zajac

    Tomasz Zajac, 20.06.2016

    a ja na diecie..jestescie okrutni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Klecha

    Maria Klecha, 20.06.2016

    Ja też wolę nazwę musaka.to nie makaron tylko melidzana nasz bakłażan.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Galewska

    Zofia Galewska, 20.06.2016

    wiec po co tu makaron,to profanacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Galewska

    Zofia Galewska, 20.06.2016

    bo to jest musaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Nieznalski

    Karol Nieznalski, 20.06.2016

    a zczym to sie je?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Winczaruk

    Wanda Winczaruk, 20.06.2016

    smażenie na margarynie jest beee !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenia Makarska

    Eugenia Makarska, 20.06.2016

    Wolę nazwę musaka. Jest o niebo lepsza od lazanii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • oro ror

    oro ror, 07.06.2016

    ah pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • oro ror

    oro ror, 07.06.2016

    bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lasagne z tuńczykiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania po greckuLazania po grecku

Gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy z cynamonem i innymi przyprawami wypełni kuchnię cudownym zapachem, gdy nasza inspirowana Grecją lazania znajdzie się w piekarniku.