My, Grecy, uwielbiamy spotkania z rodziną, przyjaciółmi, sąsiadami. Pijemy wtedy wino, rozmawiamy, śmiejemy się i oczywiście jemy. Prawdziwe greckie spotkanie nie obędzie się bez tzw. meze, czyli przekąsek.
Ważne - nie mylcie „meze” (przekąsek) z przystawkami, które są częścią większego posiłku, np. obiadu czy kolacji. I choć meze mogą być również przystawkami, to przede wszystkim są one samodzielnymi przekąskami - na ciepło lub na zimno, zazwyczaj na słono, pikantne lub kwaśne, o najróżniejszej teksturze.
W przeciwieństwie do przystawek, których zadaniem jest wzbudzenie większego apetytu przed nadchodzącym daniem głównym, nasze przekąski służą jako dodatek do rozmów, do drinków (wina czy ouzo), do śmiechu. Podawane są na małych talerzykach, które krążą wśród zebranych. Szczególnie popularne meze to znane Wam pewnie tzatziki, na bazie wspaniałego, gęstego greckiego jogurtu. Spróbujcie mojego przepisu:
Tzatziki
Składniki:
-250 g gęstego jogurtu naturalnego (my, Grecy, używamy jogurtu z mleka owczego lub koziego)
-1 zielony ogórek, obrany, pestki usunięte, pokrojony w kostkę
-2-3 ząbki czosnku, posiekane
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka białego octu winnego
-1 łyżka posiekanego koperku
-100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszaj delikatnie w misce wszystkie składniki. Przechowuj w lodówce.
Sos tzatziki podawać można z chrupiącymi warzywami (np. marchewką, ogórkiem, rzodkiewką, kalarepką), lub jako wspaniały dodatek do grillowanych mięs, smażonych serów i gyrosa:
http://www.przepisy.pl/przepis/gyros-z-tzatzikami-i-ostrym-sosem-paprykowym-1
W Grecji szalenie popularne są dania z bakłażana. Jako przekąskę proponuję Wam dzisiaj przepis na pastę z bakłażana, którą można wykorzystać również jako dip. Smacznego!
Melitzanosalata, czyli pasta z bakłażana
Składniki:
-1 kg bakłażanów
-1 mała cebula, drobno posiekana
-1 i 1/2 pomidorów, posiekanych
-sok z 2 cytryn
-posiekana natka pietruszki
-2 szklanki majonezu
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany umyj, osusz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 20 minut.
2. Po tym czasie wyjmij bakłażany z pieca, ostudź, obierz ze skórki i posiekaj. Miąższ przełóż na sito i odsącz z płynów.
3. Bakłażana wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pastę przechowuj w lodówce. Podawaj np. z kawałkami grillowanej pity.
W następnym wpisie będę kontynuował temat greckich przekąsek, tym razem z wykorzystaniem greckiego ciasta filo.
Komentarze (0)