Nazwa potrawy może być nieco myląca, ponieważ nie ma zbyt wiele wspólnego z kuchnią śródziemnomorską. W przepisie tradycyjnym na rybę po grecku nie znajdziemy soczystych oliwek ani wyrazistego sera feta. Mimo to, specjał ten można uznać za jeden z najpopularniejszych w polskich kulinariach sposobów na smaczne podanie ryby. Sprawdź, czy na pewno wiesz, w czym tkwi jej sekret i jak zrobić rybę po grecku od podstaw.

Najlepsza ryba po grecku – czemu warto zwrócić na nią uwagę?

Rybę po grecku docenią kucharze, dla których ważna jest wygoda. Tak samo, jak szefowie kuchni, gotujący dla większej liczby domowników lub zwyczajnie niemający czasu na skrupulatne przygotowywanie każdego składnika osobno. Klasyczną rybę po grecku przyrządza się z solidną porcją warzyw, więc stworzenie kompletnego posiłku nie wiąże się z ogromnym zamieszaniem w kuchni.

Kiedy podawać rybę po grecku?

Co ważne, serwować ją można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba po grecku na ciepło sprawdza się jako danie główne podczas uroczystego obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stała się gwoździem programu w wigilijnym menu. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy jest wielbicielem smażonego karpia.

Przepis na rybę po grecku dobrze jest mieć pod ręką, gdy w grę wchodzi zorganizowanie hucznego przyjęcia. Wielogodzinne spotkania z bliskimi wymagają odpowiedniej oprawy, a na stole nie powinno brakować wytrawnych przekąsek, po które goście mogą sięgnąć w dowolnym momencie. Obok półmiska z pyszną rybą po grecku, ułóż koszyk ze świeżym pieczywem.

Ryba po grecku – przepis tradycyjny krok po kroku

Podstawą receptury jest podjęcie decyzji, jaka ryba do ryby po grecku pasuje najlepiej. Doskonale sprawdzają się gatunki, charakteryzujące się białym, niezbyt tłustym mięsem, np. dorsz albo mintaj. Jeśli masz ochotę na odmianę, postaw na mirunę lub tilapię.

Składniki na rybę po grecku, potrzebne do zrobienia czterech porcji:

- 4 filety rybne,

- 2 korzenie pietruszki,

- 6 marchewek,

- 1 seler,

- 3 cebule,

- 1 opakowanie przecieru pomidorowego,

- 3 łyżki bułki tartej,

- 2 łyżki mąki,

- 2 jajka,

- pieprz czarny, sól i natka pietruszki do smaku wedle uznania,

- olej do smażenia.

Wykonanie ryby po grecku:

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
  2. Pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebule chwilę podsmażaj. Gdy zmiękną, dodaj pozostałe warzywa.
  4. Do rondla wlej odrobinę wody i duś całość przez pół godziny – do momentu aż warzywa zmiękną.
  5. Dodaj przecier pomidorowy oraz część posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku.
  6. Filety umyj, osusz, następnie oprósz solą oraz pieprzem. Panieruj je w mące, roztrzepanych jajkach, na końcu obtocz w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż ryby z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe filety w panierce przełóż na półmisek i dodaj duszone warzywa z przecierem oraz przyprawami. Udekoruj gotową rybę po grecku pozostałą częścią natki.

Ryba po grecku na polskich stołach

Choć przyjęło się, że ryba to danie główne w czasie wigilijnej kolacji, z przetestowaniem naszych instrukcji i przyrządzeniem smacznej ryby z warzywami „po grecku” nie musisz czekać do grudnia. Dla utrwalenia wiedzy kulinarnej możesz sięgnąć także po przepis na rybę po grecku, którą przyrządza się jeszcze szybciej, ale nadal smakuje wyśmienicie. Kilka prostych sposobów na podanie ryby po grecku powinno znaleźć się w każdej książce kucharskiej i notatniku z przepisami.

Nieco inaczej przygotowuje się sandacza z duszonymi warzywami, ponieważ nie potrzeba do niego korzenia pietruszki ani przecieru pomidorowego. Przyda się za to odrobina słodkiej śmietany! Słodki akcent w rybie po grecku z ananasem idealnie uzupełnia smak całej potrawy. Bardzo prostą i szybką w wykonaniu wariacją na temat tego słynnego przysmaku jest łosoś gotowany na parze w warzywach. Prezentuje się na tyle apetycznie, że nikomu nie będzie doskwierać brak panierki!