Dla zdrowia!
Stoiska rybne oferują coraz większy wybór produktów. Czemu więc wybierać niewielką, z pozoru mało efektowną makrelę? Nie zobaczysz tego gołym okiem, ale ryba ta jest doskonałym źródłem selenu. Powinna pojawiać się w menu osób mierzących się z problemami z tarczycą, ponieważ pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tego narządu. Ponadto selen ułatwia zachowanie zdrowych włosów i paznokci , a przy okazji dba o układ odpornościowy. Pamiętaj o poczciwej makreli, zwłaszcza, gdy kończy się lato. Przed Tobą zimne, wietrzne, deszczowe miesiące, w czasie których o infekcję nietrudno! Sezon jesienno – zimowy to czas, kiedy łatwo się rozleniwić. Aura nie zachęca do spacerów, joggingu, czy jazdy na rowerze… Czasem nawet wyprawa na siłownię graniczy z cudem! To jednak wcale nie powód, by wiosnę przywitać z nadprogramowymi kilogramami. Mimo że makrela jest tłustą rybą, mogą ją jeść nawet osoby odchudzające się. Zawarte w niej kwasy omega-3 i omega-6 wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
powrót do góryZainspiruj się!
Podobno nie ma dymu bez ognia i ryby bez ości… Ogień w kuchni jest niezbędny, zwłaszcza pod patelnią, na której przygotujesz krokieciki rybne. Chcesz uniknąć smażenia na tłuszczu? Rozgrzej piekarnik! Idealne danie dla dzieci, które nie będą musiały przejmować się ościami. Rodzice właśnie znaleźli sposób idealny na uzupełnienie jadłospisu w ryby! Szukasz treściwej sałatki albo lżejszego lunchu? Z makaronowymi muszlami z sałatką z makreli na rukoli masz pewność, że trafiłeś pod właściwy adres. Zaproś gości, niech też zobaczą, jak makrela potrafi się świetnie prezentować! W konkursie piękności pod postacią sałatki z suszoną żurawiną także może liczyć na tytuł miss. Przekąski przekąskami, ale kiedy przychodzi pora na solidny posiłek, ryż kedgeree nie ma sobie równych. Jednogarnkowe danie pochodzące z Indii, dużą popularność zyskało w Wielkiej Brytanii i bez wątpienia niejeden raz zagości na Twoim stole. Rano na nogi postawi Cię nie tylko mocna kawa, ale i mus z wędzonej makreli jako treściwe śniadanie. W końcu to najważniejszy posiłek dnia! Nie pomijaj go, zwłaszcza gdy jesteś na diecie! Dietetyczne kanapki z pastą jajeczną i awokado to solidna dawka energii, która nie odłoży się w boczkach!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Makrela osiąga maksymalną długość 60 centymetrów. Tej wielkości osobników nie widuje się często. Dorosłe ryby mierzą zazwyczaj 30 – 45 centymetrów.
- Upodobała sobie europejskie i północnoamerykańskie wybrzeża Atlantyku. Spotykana jest także w Morzu Śródziemnym, Czarnym i rzadziej Północnym. Przy odrobinie szczęścia można trafić na nią także na polskim wybrzeżu. Przybywa tutaj przede wszystkim latem – widocznie dobrze wie, że wtedy dzieje się najwięcej!
- Najbardziej popularna na talerzach odmiana atlantycka może pochwalić się sporą familią. Istnieją także makrela królewska, hiszpańska, australijska i japońska. Grunt to rodzinka!
- Połowy makreli są bardzo istotne zwłaszcza dla Hiszpanów. Ryby przemieszczają się całymi ławicami, dzięki czemu rybacy mogą użyć pułapek nazywanych almadraba (słowo oznacza również połów). Sieci tworzą swoisty labirynt, prowadzący makrele w pobliże łodzi lub wybrzeża. Metodę tę stosuje się do połowów wszystkich tuńczykowatych.
- Makrela jest w Polsce najczęściej kupowaną rybą wędzoną! Trafia na nasze stoły przede wszystkim dzięki rybakom z Holandii, Szkocji, Irlandii, Norwegii oraz Danii.
- Przekonanie, że ryby głosu nie mają to mit! Badacze wykazali, że są one w stanie wydawać wiele odgłosów w różnych sytuacjach – np. gdy złapią pokarm albo chcą się skomunikować. Robią to przede wszystkim za pomocą ultradźwięków.
Z czym to się je?
Choć zamieszkuje morza i oceany strefy tropikalnej, stała się jedną z najbardziej znanych i lubianych ryb w Kraju nad Wisłą. Wśród wielu różnych rodzajów makreli, niewątpliwie jej atlantycka odmiana została faworytką. Uwielbiana w formie past odpowiednich na śniadanie, kolację i imprezę! Wędzona makrela przybyła z daleka, lecz ma w sobie coś swojskiego… Uwielbia ogórki kiszone! Do pasty jak znalazł! Dodaj także cebulę, jajka na twardo albo naturalne tofu. Do kulinarnej krainy łagodności zapraszają świeże pomidory. W sałatce rybę warto otoczyć rukolą, papryką i ogórkiem. Pamiętaj, że nie należy obchodzić się z makrelą zbyt delikatnie! Czym sobie na to zasłużyła? Jest bardzo wyrazista, więc całkowicie zagłuszy smak subtelnych dodatków. Zrównoważyć rybę mogą ostre i kwaśne sosy oraz cierpkie owoce. W sałatkach znakomicie spiszą się kapary i natka pietruszki! Najbardziej kojarzona jest ze swojego wędzonego wcielenia. Warto jednak udać się do sklepu rybnego na poszukiwania świeżych egzemplarzy! Makrela jest gotowa wystąpić jako danie główne. Możesz poszaleć z marynatami. Połączenie czosnku i cytryny doda jej świeżości. Nie odmówi lampki białego wina. Tak przygotowana chętnie wskoczy na patelnię lub grilla. Sos musztardowy to dość klasyczny dodatek. Może spróbujesz czegoś nowego? Owoce nie wydają się najlepszym towarzystwem dla ryby… Czy na pewno? Agrestowy dressing jeszcze Cię zaskoczy!
powrót do góry
Komentarze (0)