Uwielbiasz gotować, a potrawy mięsne stanowią główny składnik Twojego menu? Jeśli tak, to z pewnością przyrządzałeś na patelni lub opiekałeś w piekarniku niejedną apetyczną potrawę. Myślisz, że smażenie i pieczenie nie ma przed Tobą tajemnic? Daj się zaskoczyć! Podpowiadamy, jak odpowiednio smażyć oraz jak właściwie piec. Do dzieła smażenie i pieczenie czeka!

Przygotowywanie mięsa to niejako punkt kulminacyjny obiadu. Spalone lub nadmiernie przypieczone potrafi zepsuć smak nawet najlepszego dania. Dlatego warto zgłębić tajniki smażenia i pieczenia idealnego, aby uniknąć kulinarnej wpadki. Po pierwsze, mięso zawsze kroimy w poprzek włókien. Dzięki temu po ugotowaniu pozostanie ono miękkie. Po drugie, robiąc kotlety, krój je w tak zwane „motyle” – są wtedy aż dwa razy większe. Podziw domowników gwarantowany! Przed samym smażeniem mięso należy dokładnie rozbić, aby zmiękło. Najwygodniejszym sposobem jest zawinięcie go w plastikową folię. Dzięki temu jego kawałki nie będą przyklejały się do młotka. Ponadto pamiętaj, by uderzać w nie delikatnie, aby uniknąć zniszczenia włókien. Te zasady sprawdzają się w przypadku wielu rodzajów mięs. Z powodzeniem możesz je stosować, szykując filety z kurczaka, bitki z cielęciny czy wołowinę na rolady.

Nadszedł czas na najważniejszą część kulinarnego spektaklu. Przystępując do smażenia, musimy pamiętać o porządnym rozgrzaniu oleju. Z jego pomocą na mięsie w szybkim tempie powstanie skórka, która zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Ma być naprawdę gorący! W trakcie przygotowywania kotleta w panierce należy co kilka chwil potrząsnąć energicznie, ale ostrożnie patelnią. Wtedy tłuszcz rozprowadzi się na niej równomiernie.

Co jednak zrobić, gdy mamy upiec całego kurczaka lub kaczkę? Może nam to sprawić nie lada kłopot. Kaczkę przed włożeniem do piekarnika najlepiej umieścić w brytfance z wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Pozwoli to rozpuścić zawarty w kaczym mięsie tłuszcz. Następnie piecz ją w temperaturze 250 stopni przez 90 minut. Warto od czasu do czasu polać pieczeń powstałymi sokami, żeby zachowała soczystość oraz nabrała pięknego koloru. Dobrym pomysłem jest nasmarowanie kaczki miodem pod sam koniec pieczenia. Odmiennie sprawy mają się z kurczakiem. Zamiast gotować go w wodzie, najpierw obsmaż go z obu stron na margarynie. Dodaj do smaku rozmaryn i wsuń do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni na 45 minut. I już, gotowe, a techniki jak piec i jak smażyć opanowane! Smacznego!