Planujesz wykwintny obiad na rodzinną uroczystość? W tej roli najlepiej sprawdzi się aromatyczna pieczeń. Niezwykle wyrazista i aromatyczna. Prawdziwe niebo w gębie! Jednak czy wiesz, jak piec mięso? Pieczenie mięsa to sztuka, której warto się nauczyć. Dzięki naszym wskazówkom nikt nie oprze się przygotowanej przez Ciebie pieczeni. Zapraszamy!
Które mięso wybrać? Do pieczenia doskonale nada się wołowina. Pamiętajmy, by wybierać tę poprzecinaną żyłkami tłuszczu, bo to właśnie one są głównym nośnikiem smaku. Dzięki nim mięso jest tak soczyste podczas pieczenia. Dlatego radzimy nigdy nie obkrajać tłuszczu, który otacza włókna mięśniowe.
Mamy już idealną mięsną bazę. Co dalej? Następnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Wystarczy zaledwie kilka prostych czynności, a mianowicie:
- natrzyj mięso ze wszystkich stron solą,
- potem dodaj posiekane świeże lub suszone zioła oraz czosnek,
- na koniec polej całość oliwą i porządnie natrzyj.
Warto wiedzieć, że im dłużej będziemy trzymać mięso w marynacie, tym mocnej przejdzie ono jej zapachem i smakiem. Najlepiej zostawić je nawet na całą noc w lodówce. Co istotne, marynujemy nie mniej niż dwie godziny.
Jesteś gotowy? Rozpoczynamy pieczenie. Wyjmij mięso wcześniej z chłodziarki, aby nabrało temperatury pokojowej. Na początek obsmaż je ze wszystkich stron. Dzięki temu włókna się zamkną, a mięso pozostanie soczyste oraz nabierze charakterystycznej woni pieczeni. Przed włożeniem do piekarnika upewnij się, że jest on już rozgrzany. Lepiej piec w niższych temperaturach. Już około 80 stopni wystarczy, aby danie było soczyste i miękkie. Czas takiego pieczenia wynosi około 2-3 godziny. Zastanawiasz się, kiedy mięso jest już gotowe? Z pomocą pośpieszy Ci niezastąpiony termometr kuchenny. Wystarczy, że wbijesz go w środek pieczeni i odczytasz podaną temperaturę:
- 50°C - to mięso krwiste,
- 55°C – wskazuje na pieczeń średnio wysmażoną,
- 60°C – oznacza, że danie jest już mocno wysmażone.
Już teraz wiesz, jak przebiega prawidłowe pieczenie mięsa. Pamiętaj, że po wyjęciu z piekarnika pieczeń powinna chwilę poleżakować. Pozwoli to ograniczyć wyciek soków podczas krojenia. Przed wystygnięciem mięso ochroni folia aluminiowa. Potrawę serwuj na obiad albo kolację. Następnego dnia pokrojoną pieczeń możesz śmiało wykorzystać także do kanapek. Życzymy smacznego!
Komentarze (0)