Zimne napoje na lato - przepisy: domowe, chłodne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Napoje zimne

74 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Napoje zimneNapoje zimne

Zimne napoje mogą być podane w naprawdę ciekawy sposób. To nie tylko soki i napoje gazowane, ale także koktajle, kawa i mrożona herbata. Do przygotowania tej ostatniej użyj swojego ulubionego naparu – dobrze sprawdzą się wszelkie delikatne w smaku herbaty zielone i białe. Połącz je z cytryną, limonką, a także z truskawkami. Przygotuj z nich mus, wlej go do foremek na lód i włóż do zamrażarki. Nie tylko nada herbacie smaku, ale będzie stanowił też ciekawą dekorację. Te owoce dobrze skomponują się również z czarną herbatą oraz z jej wersją aromatyzowaną kwiatami. Do tego typu napojów pasują także inne owoce, np. tropikalne. Dodaj do dzbanka pomarańcze, ananasa, mango albo mandarynki. Dobrym sposobem będzie świeży zielony ogórek. Z owoców zrobisz także syropy smakowe, które nadadzą intensywnego smaku herbacie. Nawet jeśli zdecydujesz się na użycie herbaty aromatyzowanej albo owocowej, świeże owoce będą dodawały jej wyrazistości. Wypróbuj też wersji z ziołami. Dobra będzie nie tylko mięta, do smaku truskawek pasuje również bazylia albo melisa. Mrożoną herbatę zrobisz także z dodatkiem zblendowanych owoców. Zmiksuj arbuza i zmieszaj go z cytrynową herbatą, a otrzymasz gęsty i smaczny napój. Przygotuj koktajle – są proste, smaczne i sprawdzą się również jako przekąski, np. na drugie śniadanie lub podwieczorek. Połącz banana, kiwi, gruszkę i natkę pietruszki. Zmiksuj i dodaj trochę herbaty, np. o smaku owoców cytrusowych albo zielonej. Lubisz połączenie marchewki i pomarańczy? Wykorzystaj je w koktajlu z dodatkiem imbiru oraz jabłek. Będzie gęsty, jeśli użyjesz również banana. Inne słodkie warzywa również nadają się na przygotowanie z nich smoothie. Dodaj do nich nieco jabłek, pomarańczy i marchewki, urozmaić kolor malinami lub truskawkami. Jeśli chcesz, by koktajle były mocno zmrożone, do miksowania użyj kilku kostek lodu. Kiedy natomiast masz ochotę na mrożoną kawę, przygotuj ją z dodatkiem lodów czekoladowych i wanilii. Spróbuj także kawowego koktajlu z kremem oraz musem malinowym. Jeśli szukasz sposobu na ochłodę, sprawdź nasze propozycje na zimne napoje.