
Składniki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 1 szklankę wody razem z płaską łyżeczką przyprawy pięciu smaków.
Krok 2
Do gorącego wywaru dodaj łyżeczkę herbaty i łyżeczkę startego imbiru. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 2 minuty tak, aby herbata dobrze się zaparzyła. Powstały napar przecedź przez sitko i dosłodź według uznania cukrem waniliowym do smaku – jeśli herbatę będziesz podawał na zimno, daj więcej cukru.
Krok 3
Na dno szklanki wlej 50ml skondensowanego mleka. Szklankę uzupełnij ciepłą lub zimną herbatą, wlewając ją po łyżce tak, aby herbata nie zmieszała się z mlekiem.
Krok 4
Szklankę udekoruj kawałkiem cynamonu lub plastrem imbiru.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton Chai Spirit
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Masala Tea
Masala to mieszanka przypraw charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Jedna z jej odmian idealnie pasuje do herbaty i nosi nazwę masala chai. Sprawdź, jak przygotować herbatę z jej aromatem. Aby ją przyrządzić, będziesz potrzebować: torebkę herbaty, cynamon, starty imbir, cukier waniliowy, skondensowane mleko oraz chińską przyprawę “pięć smaków”. W garnku zagotuj wodę razem z chińską przyprawą. Dodaj torebkę herbaty oraz starty imbir. Pamiętaj, aby herbatę parzyć przez około dwie minuty pod przykryciem, bowiem wtedy uwolni najwięcej aromatu. Napar przecedź, aby miał odpowiednią konsystencję, a na koniec dosłódź do smaku cukrem waniliowym (opcjonalnie możesz go zastąpić brązowym). Pamiętaj, aby dodać go więcej, jeśli będziesz podawać herbatę na zimno. Przed zaserwowaniem, wlewaj do szklanki kolejno mleko skondensowane i herbatę – lej ją bardzo delikatnie lub przelewaj łyżeczką, aby nie zmieszała się z mlekiem. Szklankę możesz udekorować plasterkiem imbiru lub kawałkiem cynamonu. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak aromatyczna jest ta herbata.