Masala Tea przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Masala Tea

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 1 szklankę wody razem z płaską łyżeczką przyprawy pięciu smaków.

Krok 2

Do gorącego wywaru dodaj łyżeczkę herbaty i łyżeczkę startego imbiru. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 2 minuty tak, aby herbata dobrze się zaparzyła. Powstały napar przecedź przez sitko i dosłodź według uznania cukrem waniliowym do smaku – jeśli herbatę będziesz podawał na zimno, daj więcej cukru.

Krok 3

Na dno szklanki wlej 50ml skondensowanego mleka. Szklankę uzupełnij ciepłą lub zimną herbatą, wlewając ją po łyżce tak, aby herbata nie zmieszała się z mlekiem.

Krok 4

Szklankę udekoruj kawałkiem cynamonu lub plastrem imbiru.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 21.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Banaszewski

    Stanislaw Banaszewski , 24.08.2016

    Nie wolno mi używać cukru

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Masala TeaMasala Tea

Masala to mieszanka przypraw charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Jedna z jej odmian idealnie pasuje do herbaty i nosi nazwę masala chai. Sprawdź, jak przygotować herbatę z jej aromatem. Aby ją przyrządzić, będziesz potrzebować: torebkę herbaty, cynamon, starty imbir, cukier waniliowy, skondensowane mleko oraz chińską przyprawę “pięć smaków”. W garnku zagotuj wodę razem z chińską przyprawą. Dodaj torebkę herbaty oraz starty imbir. Pamiętaj, aby herbatę parzyć przez około dwie minuty pod przykryciem, bowiem wtedy uwolni najwięcej aromatu. Napar przecedź, aby miał odpowiednią konsystencję, a na koniec dosłódź do smaku cukrem waniliowym (opcjonalnie możesz go zastąpić brązowym). Pamiętaj, aby dodać go więcej, jeśli będziesz podawać herbatę na zimno. Przed zaserwowaniem, wlewaj do szklanki kolejno mleko skondensowane i herbatę – lej ją bardzo delikatnie lub przelewaj łyżeczką, aby nie zmieszała się z mlekiem. Szklankę możesz udekorować plasterkiem imbiru lub kawałkiem cynamonu. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak aromatyczna jest ta herbata.