Masala Tea przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Masala Tea

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 1 szklankę wody razem z płaską łyżeczką przyprawy pięciu smaków.

Krok 2

Do gorącego wywaru dodaj łyżeczkę herbaty i łyżeczkę startego imbiru. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 2 minuty tak, aby herbata dobrze się zaparzyła. Powstały napar przecedź przez sitko i dosłodź według uznania cukrem waniliowym do smaku – jeśli herbatę będziesz podawał na zimno, daj więcej cukru.

Krok 3

Na dno szklanki wlej 50ml skondensowanego mleka. Szklankę uzupełnij ciepłą lub zimną herbatą, wlewając ją po łyżce tak, aby herbata nie zmieszała się z mlekiem.

Krok 4

Szklankę udekoruj kawałkiem cynamonu lub plastrem imbiru.

2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 21.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Banaszewski

    Stanislaw Banaszewski , 24.08.2016

    Nie wolno mi używać cukru

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Masala Tea - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Masala TeaMasala Tea

Masala to mieszanka przypraw charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Jedna z jej odmian idealnie pasuje do herbaty i nosi nazwę masala chai. Sprawdź, jak przygotować herbatę z jej aromatem. Aby ją przyrządzić, będziesz potrzebować: torebkę herbaty, cynamon, starty imbir, cukier waniliowy, skondensowane mleko oraz chińską przyprawę “pięć smaków”. W garnku zagotuj wodę razem z chińską przyprawą. Dodaj torebkę herbaty oraz starty imbir. Pamiętaj, aby herbatę parzyć przez około dwie minuty pod przykryciem, bowiem wtedy uwolni najwięcej aromatu. Napar przecedź, aby miał odpowiednią konsystencję, a na koniec dosłódź do smaku cukrem waniliowym (opcjonalnie możesz go zastąpić brązowym). Pamiętaj, aby dodać go więcej, jeśli będziesz podawać herbatę na zimno. Przed zaserwowaniem, wlewaj do szklanki kolejno mleko skondensowane i herbatę – lej ją bardzo delikatnie lub przelewaj łyżeczką, aby nie zmieszała się z mlekiem. Szklankę możesz udekorować plasterkiem imbiru lub kawałkiem cynamonu. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak aromatyczna jest ta herbata.