Zielona herbata z ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z ogórkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
550 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 plastry

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka pokrój w kostkę wstaw do zamrażalki.

Krok 2

Dwie torebki zielonej herbaty Liptona zalej 400 ml gotującej się wody. Napar przykryj spodkiem i odstaw aby wystygł.

Krok 3

Na dno dwóch szklanek wlej po 50 ml syropu (zrobisz go mieszając wodę z cukrem w stosunku 1:1), dodaj zmrożone kostki ogórka, plastry cytryny, gałązkę mięty. Całość uzupełnij zimnym naparem z herbaty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Syrop barmański możesz przygotować samodzielnie – mieszając 1 porcję wody z 1 porcją cukru.

7

Opinie o przepisie

  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 24.09.2016

    I znowu w słoiku :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Kubicka

    Patrycja Kubicka , 17.08.2016

    mam dziwne pytanie: to musi być akurat lipton? czy mogę sobie wrzucić teekanne albo inną sage? chodzi mi oto czy jest w tym coś specjalnego czy to tylko propozycja?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga z Gray Moka

    Olga z Gray Moka , 01.08.2016

    Brzmi ciekawie :). Faktycznie nowe połączenie :). A w temacie ogórka - czytałam dzisiaj, że jest smaczny z miodem ;).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kościelny

    Teresa Kościelny , 25.07.2016

    Zrobiłam bardzo mi smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Lis

    Urszula Lis , 22.07.2016

    Bardzo chętnie, a co mi tam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Gernaszewska

    Roksana Gernaszewska , 10.07.2016

    zrobiłam, przepyszne! ogórek nadaje ciekawego smaku całej herbacie. idealne na gorący dzień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga z Gray Moka

    Olga z Gray Moka , 13.06.2016

    Nawet wygląda bardzo orzeźwiająco! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z ogórkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej