Zielona herbata z musem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z musem malinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
379 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie torebki zielonej herbaty Lipton zalej 400 ml gotującej się wody. Napar przykryj spodkiem i odstaw aby wystygł.

Krok 2

Na dno szklanki wlej około 50 ml syropu. Następnie dodaj zmrożone kostki lodu, kulkę sorbetu malinowego, plastry cytryny i gałązkę melisy. Całość uzupełnij zimnym naparem z herbaty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do napoju dodatkowo możesz dodać kilka mrożonych malin.

3

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.09.2016

    Brzmi świetnie :) Pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bednarek

    Karolina Bednarek , 12.09.2016

    ja robię o troszke inaczej. Oczywiście bazą nadal jest zielona herbata, jednak inaczej robię dodatki. Robię swego rodzaju sorbet owocowy który blenduję. Wrzucam wszystkie owoce do panasonica, dodaję trochę zielonej herbaty i wlewam w pojemniczki do lodu. Potem to samo robię z sokiem z pomarańczy. Wlewam do szklanek zielona herbatę, dodaję listki mięty i kolorowe kostki lodu. Jak zaczynają się rozpuszczać jest rewelacyjne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga z Gray Moka

    Olga z Gray Moka , 08.09.2016

    Czarna z musem malinowym też jest przepyszna :). Zwłaszcza na jesień :).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z musem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z musem malinowymZielona herbata z musem malinowym

Herbatę warto serwować na wiele sposobów i na wiele okazji. Sprawdź przepis na zieloną herbatę z musem malinowym, która łączy w sobie smaki zielonej herbaty, słodkich malin, cytryny i lodów sorbetowych. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu w gronie przyjaciół, może też posłużyć jako dodatek lub alternatywa dla deseru. Bazą tego napoju jest, oczywiście, zielona herbata. Zaparzają ją przez cztery minuty pod przykryciem, aby oddała jak najwięcej swojego aromatu. Możesz podawać ją w klasycznych lub trochę wyższych szklankach. Na dno szklanek wlej syrop malinowy, który dzięki swojej konsystencji jest cięższy od naparu herbacianego. Do syropu dodaj kostki lodu, gałkę sorbetu malinowego, cytrynę oraz gałązkę melisy. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, dodaj także plastry pomarańczy i gałązkę lekko roztartej mięty. Całość uzupełnij przestudzonym lub schłodzonym naparem z herbaty. Szklankę udekoruj plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Wypróbuj przepis na zieloną herbatę z musem malinowym i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ten napój.