Na orzeźwienie – mrożona herbata
Zimna, orzeźwiająca i słodka – czarna lub zielona herbata wystudzona po zaparzeniu, podana z owocami, ziołami oraz kostkami lodu (którymi mogą być także zamrożone owoce) – to napój, który pokochał cały świat. Łatwo zrobić go samodzielnie. Aby uzyskać słodki smak można dodać do niej nie tylko cukru, ale także popularnego w Ameryce syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu. Dobrze jest też wstawić herbatę na kilka godzin do lodówki. Zachęcamy do wypróbowania mrożonej herbaty z arbuzem oraz orzeźwiającej herbaty prosto z tropików.
Na imprezę – herbata a la whisky on the rocks
Herbata jest także doskonałą bazą drinków i koktajli, z powodzeniem serwowaną w barach i kawiarniach na całym świecie. Potrzebujesz atrakcyjnego, ale bezalkoholowego napoju na wakacyjne przyjęcie? Podaj gościom herbatę a la whisky on the rocks na bazie syropu o smaku rumu lub orzeźwiająca herbatę z limonką i ogórkiem, która wyglądem przypomina kubańskie mojito.
Chwila relaksu – herbata angielska
Kremowa i gorąca – mocna, czarna herbata z dużą ilością ciepłego mleka, czyli herbata angielska. Jak ją zrobić? Najpierw do filiżanki nalewa się mleko, następnie intensywną esencję z herbaty. Anglicy co prawda jej nie odkryli, jednak kultywują tradycję jej picia. Brytyjski tea time zapoczątkowała księżna Bedfordu, Anna Maria Russell, wprowadzając zwyczaj spotykania się przy herbacie i drobnej przekąsce, zwany też five o’clock. Uważa się, że godzina 17. to idealny czas na herbaciany napój i relaks w gronie bliskich. I Ty odpocznij przy drink golden peach tea.
Na słodko – herbata po rosyjsku
Intensywna w smaku i z odrobiną słodyczy – czarna herbata z dodatkiem kostek cukru lub konfitury porzeczkowej, wiśniowej czy z owoców leśnych. W Rosji tradycyjnie przyrządzany mocny napar w samowarze uznawany jest za napój idealny na spotkania towarzyskie i długie rozmowy. Herbata serwowana jest w szklankach, z kolei kostki cukru lub konfitura podawane są osobno na spodkach. Zainspiruj się i wypróbuj herbatę forest boy z syropem z sosny i owocami leśnymi.
Z nutą orientu – masala chai
Uważana za napój, smaczny deser oraz... afrodyzjak – herbata z przyprawami i mlekiem, którą Hindusi piją w glinianych kubkach. Masala w języku hinduskim oznacza coś ostrego oraz przyprawy. Zazwyczaj dodatkiem są przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, świeży imbir w plastrach, kardamon, goździki, a także ziarna czarnego pieprzu. Mimo wyrazistych dodatków, masala chai podawana jest z cukrem, aby wydobyć głębię smaku naparu i złagodzić smak przypraw. Spróbuj Chai Tea z mlekiem, imbirem, kardamonem i brązowym cukrem.
Wydawać by się mogło, że o herbacie powiedziano już wszystko – nic bardziej mylnego! To napój, który może stanowić bazę nie tylko do eksperymentów, ale również do kreatywnego wyrażania siebie. Nie warto się tu ograniczać, dobrze jest dać się ponieść fantazji, wyjść ze schematów myślowych i cieszyć się życiem – w towarzystwie herbaty właśnie. Czy podejmiesz z nami to smaczne wyzwanie?