Orzeźwiająca herbata prosto z tropików przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiająca herbata prosto z tropików

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

200 mililitrów

3 plastry

3 plastry

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy piramidki herbaty Lipton Tropical fruits zalej 500 ml gotującej się wody. Napar przykryj spodkiem i odstaw na bok na około 1 minutę aby dobrze się zaparzył.

Krok 2

Do dzbanka dodaj pokrojone kawałki ananasa, limonkę, listki bazylii oraz sok z owoców tropikalnych. Na końcu dodaj według uznania lód. Całość zalej herbatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Z podanej ilości przygotujesz 1 litr napoju. Do dzbana możesz dodać dowolne tropikalne owoce.

3

Opinie o przepisie

  • Justa Urbanska

    Justa Urbanska , 27.08.2020

    Super smaczne, mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kaja Sobczyk

    Kaja Sobczyk , 30.03.2020

    TAK . Polecam małe urozmaicenie. Aby idealnie spersonalizować herbatę, zamiast herbaty w torebce polecam zaparzyć swoje ulubione liście herbaty czarnej lub zielonej. Pustą szklankę napełnić naprzemiennie lodem, plastrem cytryny, lodem, plastrem limonki, lodem, ananasem. Zalać naparem zielonej lub czarnej herbaty, lekko zamieszać. Herbata w kilka sekund będzie zimna. Zamiast soku owocowego na dno wlać cienką strużką 50-100ml domowego syropu kwiatowego, w zależności od tego, jak słodką herbatę lubimy. Syrop opadnie na dno, herbatę przed wypiciem należy wymieszać. Syrop szybko przyrządzimy sami wykorzystując mój przepis: 1szkl. suszonych kwiatów hibiscusa (dostaniecie je w sklepach ze zdrową żywnością), 1 szkl. cukru, 1l wody. Wszystko gotujemy aż do zgęstnienia. Przestudzamy, przechowujemy w lodówce. Syrop hibiscusowy, piękny, czerwony kolor, smak: kwiatowy: słodko-kwaśny. Oto moja wersja przepisu na orzeźwiającą herbatę prosto z tropików. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Szwed

    Wiktoria Szwed , 27.07.2016

    doskonałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej