Orzeźwiająca herbata prosto z tropików przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiająca herbata prosto z tropików

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

200 mililitrów

3 plastry

3 plastry

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy piramidki herbaty Lipton Tropical fruits zalej 500 ml gotującej się wody. Napar przykryj spodkiem i odstaw na bok na około 1 minutę aby dobrze się zaparzył.

Krok 2

Do dzbanka dodaj pokrojone kawałki ananasa, limonkę, listki bazylii oraz sok z owoców tropikalnych. Na końcu dodaj według uznania lód. Całość zalej herbatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Z podanej ilości przygotujesz 1 litr napoju. Do dzbana możesz dodać dowolne tropikalne owoce.

3

Opinie o przepisie

  • Justa Urbanska

    Justa Urbanska , 27.08.2020

    Super smaczne, mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kaja Sobczyk

    Kaja Sobczyk , 30.03.2020

    TAK . Polecam małe urozmaicenie. Aby idealnie spersonalizować herbatę, zamiast herbaty w torebce polecam zaparzyć swoje ulubione liście herbaty czarnej lub zielonej. Pustą szklankę napełnić naprzemiennie lodem, plastrem cytryny, lodem, plastrem limonki, lodem, ananasem. Zalać naparem zielonej lub czarnej herbaty, lekko zamieszać. Herbata w kilka sekund będzie zimna. Zamiast soku owocowego na dno wlać cienką strużką 50-100ml domowego syropu kwiatowego, w zależności od tego, jak słodką herbatę lubimy. Syrop opadnie na dno, herbatę przed wypiciem należy wymieszać. Syrop szybko przyrządzimy sami wykorzystując mój przepis: 1szkl. suszonych kwiatów hibiscusa (dostaniecie je w sklepach ze zdrową żywnością), 1 szkl. cukru, 1l wody. Wszystko gotujemy aż do zgęstnienia. Przestudzamy, przechowujemy w lodówce. Syrop hibiscusowy, piękny, czerwony kolor, smak: kwiatowy: słodko-kwaśny. Oto moja wersja przepisu na orzeźwiającą herbatę prosto z tropików. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Szwed

    Wiktoria Szwed , 27.07.2016

    doskonałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzeźwiająca herbata prosto z tropików - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej