Dla zdrowia!
Arbuz w 90% składa się z wody, dlatego powinno spożywać się go w trakcie największych upałów. Orzeźwia. Czego chcieć więcej? Wydawać by się mogło, że nie ma w nim już miejsca na cenne składniki odżywcze - nic bardziej mylnego! Stanowi źródło likopenu – naturalnego przeciwutleniacza! To także świetny sposób na uzupełnienie elektrolitów po wysiłku fizycznym! Arbuz – lekkostrawny, orzeźwiający, kolorowy, pyszny! Nie tylko ugasi Twoje pragnienie, ale także nie pozwoli Ci stracić zbyt dużej ilości elektrolitów i związków mineralnych usuwanych wraz z potem. Wybierz to, co dała natura! Zajadaj się nim bez końca – w tym wypadku nie musisz się martwić o nadmiar kalorii! Smacznego!
powrót do góryZainspiruj się!
Organizujesz przyjęcie? Szukasz motywu przewodniego? Wychodzimy Ci naprzeciw! Sięgnij po to, co o danej porze roku najlepsze! Wybierz soczystego arbuza i rozkręć zabawę! Pokrojony na kawałki - solo - świetnie sprawdzi się jako przekąska w upalne dni. Z dodatkiem świeżej cytryny czy aromatycznej melisy pobudzi do działania! To właśnie mrożona herbata – arbuzowe orzeźwienie ugasi pragnienie w najgorętsze dni. A dla ochłody lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy! A to wszystko z dodatkiem mięty! W formie nowoczesnej przystawki sprawdzi się sałatka z arbuzem, serem pleśniowym i migdałami. Prawdziwym rarytasem może okazać się także sałatka arbuzowa z serem feta. Grunt to kreatywność! A dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłków bez mięsa – kurczak w sosie z owocami! Arbuz to całe pole do popisu! Można go łączyć zarówno z produktami na słodko, jak i słono. Doda świeżości i lekkości każdemu daniu. Co więcej, ubarwi posiłek i nada mu wakacyjny akcent! Nie wahaj się! Włącz arbuza do swojego letniego menu i nie daj się upałom!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Arbuz pochodzi ze środkowych i południowych części Afryki, gdzie rośnie dziko. Obecnie hodowany jest niemal na całym świecie. Najwięksi producenci tych owoców na świecie to: Chiny, Turcja, Egipt, Brazylia. Jak widać, arbuzy uwielbiają wygrzewać się w słońcu!
- Arbuz – podobnie jak melon – pochodzi z rodziny roślin dyniowatych. Jaki z tego wniosek? Zalicza się go do grona warzyw! Przyjęło się jednak, że ze względu na występujące nasiona i słodki smak, klasyfikuje się go w obrębie owoców. Pomieszanie z poplątaniem!
- Największy arbuz na świecie został wyhodowany przez Billa Carsona w Stanach Zjednoczonych. Rekord padł w 1990 roku, a wspomniany owoc ważył 118 kg! Pytanie nasuwa się samo – kto by go uniósł?
- Istnieje ponad 1200 odmian arbuza. Każda z nich charakteryzuje się innym wyglądem. Arbuzowy zawrót głowy!
- Posolony arbuz staje się jeszcze bardziej słodki. Brzmi jak nonsens? Nie w tym wypadku! Dzieje się tak dlatego, że sól wzmacnia smak owocu, dodaje kontrastu i wydobywa z niego największą ilość soków.
Jak się za to zabrać?
Chcąc rozkoszować się smakiem arbuza, należy najpierw sprawdzić, czy owoc jest dojrzały, a tym samym nadaje się do spożycia. Jak to zrobić? Nic prostszego! Podnieś arbuza jedną ręką lub połóż go na stabilnym podłożu, natomiast drugą zastukaj w owoc. Jeśli usłyszysz głuchy, pusty dźwięk, oznacza to, że arbuz jest słodki i pyszny w smaku. Przechowywany w całości może spędzić w lodówce nawet kilkanaście dni.
powrót do góryZ czym to się je?
Arbuz to roślina, która ma swoje jasno określone wymagania. Uwielbia gorące słońce i bez niego nie jest w stanie funkcjonować. To dzięki promieniom słonecznym otrzymuje to, co kocha najbardziej – światło i ciepło. Gdy jego zachcianki zostaną spełnione, odwzajemnia się po stokroć. Wie doskonale, co to odpowiednie nawodnienie – a woda rewelacyjnie uzupełnia nasze dzienne zapotrzebowanie na płyny. Smakuje wyśmienicie! Co więcej, dobrze wygląda. Arbuz przyozdobi każde danie, doda mu lekkości i świeżości, a także nieco słodyczy! Świetnie sprawdzi się jako składnik lekkich sałatek. Znakomicie komponuje się z różnego rodzaju lemoniadami czy sokami. A dla ochłody? Lody! Czas na prawdziwe orzeźwienie! Najlepiej te arbuzowe! Oto pogromcy upałów!
powrót do góry
Komentarze (0)