BLT bajgiel

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

312 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 plastrów

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bajgle przetnij na pół i umieść na 4 minuty w nagrzanym do 180*C piekarniku.

BLT bajgiel - Krok 1

Krok 2

Zapieczone bajgle posmaruj majonezem -sprawi on, że kanapka nabierze delikatnego kremowego smaku .

BLT bajgiel - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w plastry. Porwij liście sałaty.

BLT bajgiel - Krok 3

Krok 4

Boczek pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na gorącą patelnię i smaż aż tłuszcz się wytopi a kawałki boczku będą chrupiące.

BLT bajgiel - Krok 4

Krok 5

Na posmarowane kromki ułóż liście sałaty, połóż plastry pomidora, indyka i boczku. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki. Przekrój na pół.

BLT bajgiel - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ula Kędzia

    Ula Kędzia , 02.05.2018

    -witam! proszę o przepis na Bajgle, nie wiem gdzie można kupić ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • BLT bajgiel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BLT bajgielBLT bajgiel

Bajgle często podaje się na drugie śniadanie, z wieloma różnymi wytrawnymi dodatkami. Jednak jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów bajgli jest BLT, czyli kanapka z chrupiącym bekonem, pomidorem, sałatą i majonezem. Urozmaicisz ją także innymi dodatkami, na przykład mięsem z indyka, serem żółtym lub pesto – jednak to właśnie bekon jest jej podstawą. Wybierz jak najcieńsze plasterki, by po podsmażeniu na patelni stały się chrupiące. W piekarniku opiecz także same bajgle, bowiem podawane na ciepło są najsmaczniejsze. Jeśli przyrządzasz wersję śniadaniową, dodaj do nich jeszcze na przykład sadzone jajko. Sprawdzą się także jako danie obiadowe, podane razem z sałatką, ciepłą zupą krem albo domowymi frytkami. Warto pamiętać, że smak bajgli BLT da się podkreślić różnymi sosami. Na bazie majonezu zrób na przykład sos z suszonych pomidorów albo czosnkowy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przygotuj klasyczne, nowojorskie bajgle – sprawdzą się na wiele różnych okazji. Życzymy smacznego.